Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2021, 15:03
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Vedec Čekan venuje Slovensku 8 000 PCR testov, ktoré zachytia juhoafrický variant, varuje pred novou epidémiou

NEWS PAVOL ČEKAN
Uložiť Uložené

Pavol Čekan tvrdí, že ak by sa juhoafrický variant koronavírusu rozrástol, mohli by sme mať na Slovensku úplne novú epidémiu.

Slovenský vedec a šéf spoločnosti MultiplexDX International na Facebooku informoval, že daruje 8-tisíc nových PCR testov slovenským regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Ide o testy, ktoré dokážu efektívnym spôsobom zachytiť juhoafrický variant koronavírusu. Pavol Čekan na sociálnej sieti upresnil, že situácia sa na našom území ani naďalej nezlepšuje, a upozornil na vysoké prírastky nových nakazených z posledných dní.

Rozšírenie juhoafrického variantu koronavírusu by podľa Čekana mohlo priniesť úplne novú epidémiu, preto si praje, aby tieto testy pomohli zachytiť a izolovať všetkých. 

„Nič za to nechceme, len nech sa pretestujú vzorky na Slovensku a nech vieme, na čom sme. Nech zachytíme ľudí s týmto nebezpečným variantom a izolujeme ho. Nech táto v podstate nová epidémia v pandémii nevyrastie zas a znova v nekontrolovateľné rozmery,“ napísal Čekan na Facebooku.

Odporúčané
Za status s vulgárnou SMS bude premiér Matovič čeliť trestnému oznámeniu Za status s vulgárnou SMS bude premiér Matovič čeliť trestnému oznámeniu 10. marca 2021, 12:36

Na Slovensku už potvrdili niekoľko pozitívnych vzoriek tejto nebezpečnejšej mutácie, ktorá dokáže efektívne preniknúť cez imunitný systém človeka. Ministerstvo zdravotníctva upravilo svoje pôvodné vyhlásenie a upresnilo, že všetci Slováci nakazení juhoafrickým variantom majú cestovateľskú anamnézu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia