Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2021, 9:30
Čas čítania 12:44
Viktor Kniš

Jakub Goda: V prípade kauzy Lučanský by vznikali konšpiračné teórie, aj keby sa komunikovalo ideálne (Rozhovor)

Jakub Goda: V prípade kauzy Lučanský by vznikali konšpiračné teórie, aj keby sa komunikovalo ideálne (Rozhovor)
Zdroj: Soňa Maletz pre Sóda magazín
REFRESHER JAKUB GODA
Uložiť Uložené

Jakub pomáha ministerstvu zdravotníctva s digitálnou komunikáciou. V rozhovore nám porozprával, prečo je vyvracanie hoaxov len malá časť jeho práce, ako vníma kauzu Cibulkovej, a prečo sa teší na príchod ruskej vakcíny.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva má tím ľudí, ktorý sa mu stará o digitálnu komunikáciu. Aj vďaka Jakubovi Godovi dnes sociálne siete najsledovanejšieho rezortu v krajine vyzerajú adekvátne roku 2021 a dokážu reagovať na aktuálnu situáciu.

Ani zďaleka nie je jeho náplňou práce len vyvracanie hoaxov, aj keď sa v nich orientuje a dokáže na ne vďaka skúsenostiam efektívne reagovať. „Nie vždy je možné predbehnúť dezinformátorov, oni sú zakaždým vo výhode. Stačí im vymyslieť si čokoľvek a hneď môžu komunikovať, nepotrebujú čakať na podrobnosti, detaily a fakty,“ upozorňuje Jakub Goda. 

Niekedy je jeho úlohou „upratovať“ po politikoch. „Nepoviem nič prekvapivé, keď poviem, že máločomu pomáha, keď je to na tlačovkách vášnivé a sporivé. Škodí to im samým, ale aj atmosfére a dôvere voči tým opatreniam a rozhodnutiam,“ uviedol Jakub Goda v rozhovore pre Refresher. 

S Jakubom Godom sme sa pozreli aj na kauzu Lučanský a aktuálnu vakcinačnú kampaň, ktorú síce ministerstvo zdravotníctva pomaly rozbieha, pasuje sa však s problémom načasovania, keďže vakcín stále nie je dosť pre každého. Zároveň si člen digitálneho tímu v rezorte zdravotníctva myslí, že ruský Sputnik im v rámci vakcinačnej kampane veľmi pomôže.

Odporúčané
Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) 22. januára 2021, 13:11
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Jakub Goda nie je len bojovníkom proti hoaxom a čo je jeho náplňou práce
  • Prečo ho neprekvapilo, že sa Bukovský obul do ministerstva po zverejnení videa z nemocnice, ktoré dopĺňajú hoaxy výživového poradcu
  • Ako reaguje na politické boje na tlačovkách aj mimo nich a či už ponúkol Marekovi Krajčímu mediálny tréning
  • Ako hodnotí zvládnutie komunikácie ministerstvom spravodlivosti v kauze Lučanský
  • Ako vníma kauzu Dominiky Cibulkovej
  • Prečo by sa tešil, keby Európska lieková agentúra schválila ruskú vakcínu Sputnik

Keď som si ťa googlil, najčastejšie ťa opisovali ako bojovníka proti hoaxom. Je to naozaj boj?

Myslím si, že je to tak trochu mediálna skratka a podmnožina širších aktivít, o o ktoré sa usilujem. Internet a sociálne siete zásadným spôsobom zmenili to, ako sa šíria informácie, ako sa tvoria správy a ako komunikujú politici a inštitúcie.

Mojou snahou na ministerstve je prispieť tomu, aby taká inštitúcia ako ministerstvo zdravotníctva bola schopná komunikovať spôsobom, ktorý funguje v digitálnom prostredí a vytvoriť protiváhu dezinformáciám. Boj proti hoaxom a priame vyvracanie konkrétnych kúskov dezinformácií tvorí možno 10 % tejto práce. 


Vznikol okolo toho trochu hype, čo je na jednej strane skvelé. Tento rok sa to trochu otočilo až niekedy do opačného extrému. Ľudia si uvedomili, aký vážny a hlboký problém je, keď aj uprostred pandémie, kedy nám zomiera strašne veľa ľudí a máme plné nemocnice, časť ľudí neverí tomu, čo sa deje. 

Jakub Goda
Zdroj: Gabina Weissová


Okrem bojovníka proti hoaxom si podľa článkov aj odborník na hoaxy, za tým sa skrýva čo? Ja si to predstavujem tak, že sa vyznáš v komunikácii a možno aj psychológii.

Nie som úplne fanúšik tohto označenia. Myslím si, že som človek ktorý sa už pomerne intenzívne venuje sociálnym sieťam a fenoménom, ktoré sú s nimi spojené. O tom veľa píšem, venujem sa tomu prakticky aj teoreticky a mám background v tom, že viem tvoriť audiovizuálne formáty, ktoré dobre fungujú.

Odporúčané
Jakub Goda z komunikačného prezidentky: Vymazať Blahu bolo správne, ale Facebook to mal lepšie odôvodniť (Rozhovor) Jakub Goda z komunikačného prezidentky: Vymazať Blahu bolo správne, ale Facebook to mal lepšie odôvodniť (Rozhovor) 12. júla 2022, 16:30

Venujem sa tomu po analyticko-pisateľskej, aktivistickej a praktickej stránke. Rámcovanie cez “boj proti hoaxom” tú tému dosť redukuje, v skutočnosti je to oveľa širšie. Sociálne siete sú fenomén a množstvo z vecí, ktorým sa venujeme, sú skôr na pomedzi novinársko-kreatívno-marketingovej sféry. V minulosti som dlho pracoval v reklame aj na politických kampaniach, písal som do novín a analyzoval som sociálne siete. 


Aká je tvoja náplň práce na ministerstve zdravotníctva?

Trochu som sa už toho dotkol. Snažíme sa vytvoriť z ministerstva zdravotníctva inštitúciu, ktorá je silným hlasom v online prostredí, je schopná proaktívne a zaujímavo komunikovať na sociálnych sieťach a na internete a tým sa stať protiváhou voči vlne zdravotníckych dezinformácií, ktoré sa tu dlhodobo šíria. 

Jakub Goda o Bukovskom a Lívii z Kulturblogu: „Spochybňovali príchod druhej vlny alebo vážnosť ochorenia Covid-19, a tak to najmenej, čo sa dá urobiť, je spätne im to pripomenúť a konfrontovať ich s neskorším reálnym obrazom v nemocniciach.“


Priamo tvoríš príspevky a publikuješ? 

Je nás viac. Náš tím sme postupne rozšírili, pribudla kolegyňa Karin Sedláková, ktorá je veľmi šikovná grafička. Šéfka komunikačného odboru Jana Pôbišová a hovorkyňa Zuzana Eliášová tiež prispievajú na sociálne siete, ale okrem toho musia stíhať tisíc iných vecí.

Snažíme sa prinášať do toho trochu sviežejší prístup na pomery štátnej inštitúcie, nebyť len reaktívny, ale proaktívne hľadať témy a spracovávať ich zaujímavým spôsobom, ktorý dokáže v online prostredí zaujať. A nerobiť to len marketingovo, ale byť pre ľudí zdojom užitočných informácií. 


Niektoré z tých príspevkov preberáme aj my, obzvlášť veľký úspech malo video, v ktorom ste spojili zábery z nemocníc s hoaxermi, Líviou a Bukovským. Všimol som si, že Bukovský vám aj odpovedá, máte spor? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94566 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ho neprekvapilo, že sa Bukovský obul do ministerstva po zverejnení videa z nemocnice, ktoré dopĺňajú hoaxy výživového poradcu 
  • Prečo na Facebooku ministerstva nemoderujú diskusiu, ale bol by to dobrý nápad
  • Ako vníma kauzu Dominiky Cibulkovej
  • Prečo by sa tešil, keby Európska lieková agentúra schválila ruskú vakcínu Sputnik
  • Či má niekedy v pláne nachytať dezinformátorov ako v minulosti Hlavné správy, keď sa tam infiltroval ako anonymný redaktor a zverejňoval hoaxy, aby dokázal, že portál nekontroluje fakty
  • Ako hodnotí moment, keď Twitter zablokoval Donalda Trumpa
  • Ako budú vyzerať ďalšie fázy očkovania
Domov
Zdieľať
Diskusia