Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 13:11
Čas čítania 12:10
Viktor Kniš

Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor)

Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
REFRESHER BRANISLAV GRÖHLING
Uložiť Uložené

S ministrom školstva sme sa porozprávali o celoplošnom skríningu, nálade v koalícii, návrate detí do škôl aj novinkách v maturite.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa nechystá vzdať svojho titulu kvôli diplomovej práci, ktorá vyvolala pochybnosti. Odmieta tiež spájanie s plagiátom Igora Matoviča. „Ak sú pochybenia v rámci formulácii alebo označovania, je mi to veľmi ľúto, ale štúdium na vysokej škole nie je čisto iba o diplomovej práci,“ povedal v rozhovore pre Refresher. 

Vylučuje tiež, že by bol Richard Sulík schopný rozbiť koalíciu tak, ako to popisuje Igor Matovič. „Aj keď Richard je veľmi schopný a dokáže urobiť veľmi veľa vecí, nemyslím si, že dokáže takýmto spôsobom rozbiť ostatné kluby politických strán,“ hovorí člen strany SaS. 

V rozsiahlom rozhovore pre Refresher popísal, ako by mal vyzerať návrat detí do škôl, ktorý by sa mohol uskutočniť 1. alebo 7. februára. Podľa Branislava Gröhlinga ešte nie je na 100 % isté, že sa ústne maturity nezrušia, ak sa však epidemiologická situáca nezhorší, študentov čaká obmedzený formát „skúšky dospelosti“ s upravenými požiadavkami. 

Odporúčané
Igor Matovič pre REFRESHER: Ak Sulíka odvolám, vraj rozbije Za ľudí a padne vláda  (Rozhovor) Igor Matovič pre REFRESHER: Ak Sulíka odvolám, vraj rozbije Za ľudí a padne vláda (Rozhovor) 19. januára 2021, 8:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako by mal vyzerať návrat študentov do škôl a kedy sa dozvieme viac informácií
  • Ako budú vyzerať maturity a prečo je stále v hre alternatíva, že zrušia ústnu časť
  • Aké riešenia momentálne ministerstvo vidí v prípade študentov, pre ktorých nebolo online vyučovanie dostatočné a majú medzery v učive
  • Či je spokojný s dohodou v súvislosti so skríningovým testovaním aj napriek tomu, že približne 80 % populácie (2,5 milióna ľudí) otestujú až cez víkend

Vláda počas uplynulého týždňa zasadala päťkrát. Ako hodnotíte priebeh rokovaní a aj záver, ktorý sa vám podarilo dohodnúť?

Nejde ani tak o to, či sme zasadali jedenkrát alebo päťkrát, dôležitý je výsledok, kde sme sa vo väčšine konsenzuálne dohodli na tom, ako bude prebiehať nasledujúce obdobie. Prebehne skríning, aby sme vedeli, v akom stave sa nachádza Slovensko a jednotlivé okresy. Dohodli sme sa, že následne prejdeme na Covid automat. Budú to záväzné pravidlá, ktoré sme my ako strana presadzovali už pred Vianocami, aby sme išli po regionálnej pôsobnosti. Keď sa ľudia v danom okrese správajú zodpovedne, tak by mali byť za to odmenení. Mali by žiť normálnym spôsobom života, ak sa to tak dá povedať.


Tým počtom stretnutí som skôr narážal na to, že to bolo asi náročné hľadanie kompromisu.

To, že sme stretli päťkrát, je iba znak toho, že sme sa chceli dohodnúť a nastaviť to tak, aby sme chránili bezpečnosť a zdravie. A na druhej strane tak, aby sme udržali chod spoločnosti.

Odporúčané
Gröhling: Ultrakonzervatívny minister školstva môže zrušiť sexuálnu výchovu, možno budeme učiť, že deti nosia bociany (Rozhovor) Gröhling: Ultrakonzervatívny minister školstva môže zrušiť sexuálnu výchovu, možno budeme učiť, že deti nosia bociany (Rozhovor) 6. septembra 2022, 16:30

Zatiaľ sa ako problém ukazuje najmä počet odberných miest. Aké máte odozvy z vášho okolia? Ja si všímam, že sa veľa ľudí na termíny hlavne v Bratislave nedostalo. 

Z môjho okolia je veľa ľudí, ktorým sa to podarilo a sú aj takí, ktorí musia čakať. Možno je to spôsobené aj tým, že všetci chceme ísť cez tento systém. Do testovania sú zapojení aj zamestnávatelia, ktorí budú poskytovať testovanie pre svojich zamestnancov a samosprávy, ktoré budú cez tento víkend otvárať jednotlivé odberné miesta.


Ja si myslím, že za 9 dní, počas ktorých trvá skríningové testovanie, to zvládneme, keďže sme dokázali pretestovať tri milióny ľudí za dva, respektíve tri dni pri prvom celoplošnom testovaní.

Gröhling
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer


Skôr mierim k tomu, či sme sa v konečnom dôsledku nedočkali dosť podobného konceptu ako bol ten novembrový. Aj premiér v pondelok v našom rozhovore povedal, že rátajú, že 80 % ľudí, čo je asi dva a pol milióna populácie, sa bude testovať cez víkend. Nie je to tak, že Igor Matovič vyhral, presadil svoje a ľudia budú mrznúť vonku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93876 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa nemá v pláne Branislav Gröhling vzdať titulu a ako reaguje na slová Igora Matoviča, ktorý podmienil svoje vzdanie sa titulu tým jeho
  • Či je možné, že sa budú pre žiakov meniť osnovy predmetov
  • Aké finančné injekcie by potrebovalo školstvo, aby sa postavilo na nohy
  • Ako reaguje Gröhling na Matovičove slová o tom, že je Richard Sulík schopný „rozbiť koalíciu“
  • V čom spočíva nový návrh zákona, ktorý umožní študentom maturovať aj skôr ako v posledných ročníkoch
Domov
Zdieľať
Diskusia