Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2021, 8:30
Čas čítania 2:27
Viktor Kniš

Igor Matovič pre REFRESHER: Ak Sulíka odvolám, vraj rozbije Za ľudí a padne vláda (Rozhovor)

REFRESHER IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Predseda vlády Igor Matovič v rozhovore pre Refresher porozprával o celoplošnom testovaní prezývanom skríning, ale aj o vzťahoch v koalícii a voľbe špeciálneho prokurátora.

Najnovším hosťom v diskusnej relácii Face to Face s Adelom Ghannamom je predseda vlády Igor Matovič. Hlavnými témami rozhovoru sú celoplošné „skríningové“ testovanie a vzťahy v koalícii. 

V tomto článku si prečítaš:

  • Ako vníma premiér súčasné vzťahy v koalícii
  • Z akého dôvodu vláda neprijala prísnejšiu formu lockdownu ešte v decembri 2020
  • Ktorým odborníkom, analytikom, infektológom a virológom Matovič verí a ktorým nie
  • Prečo si Igor Matovič myslí, že Richard Sulík by bol schopný rozbiť vládnu koalíciu
  • Či nie je problém, že Daniel Lipšic kandiduje na špeciálneho prokurátora, aj keď má blízko k vládnej koalícii
  • Ako vníma premiér súčasné tresty za marihuanu a aké riešenie navrhuje v prípade užívateľov s malým množstvom
  • Kedy sa Igor Matovič vzdá titulu kvôli plagiátu diplomovej práce
  • Ako trávi premiér voľný čas
  • Akú hudbu počúva Igor Matovič a čo by navaril Richardovi Sulíkovi
 
Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57

„Ak Sulíka odvolám, rozbije Za ľudí a padne vláda“

Premiér Igor Matovič v rozhovore pre Refresher vyhlásil, že sa rozhodol Richarda Sulíka neodvolať, aby vo funkcii ministra znášal následky svojich chýb. Za problém predseda považuje neschopnosť nakúpiť antigénové testy prostredníctvom verejného obstarávania. Šéf strany Sloboda a Solidarita argumentoval, že na vine je ministerstvo zdravotníctva, ktoré opakovane posielala jeho rezortu chybné zadanie. 

Matovič podľa svojich slov disponuje informáciami, z ktorých vyplýva, že ak by Richarda Sulíka odvolal z pozície ministra hospodárstva, rozbil by koalíciu. Údajne má predseda vlády echo, že by dokázal vládu rozbiť tak, že by so sebou zobral aj polovicu strany Za ľudí. Igor Matovič nechcel špecifikovať, ktorí konkrétni členovia strany Veroniky Remišovej by boli ochotní odísť z vlády. 

Igor Matovič tvrdí, že je chybou strany Sloboda a Solidarita, že sa vláda v decembri nedohodla na prísnom lockdowne. Podľa neho totiž vláda musí vždy prijať také uznesenie, s ktorým budú súhlasiť všetky strany, aby nedošlo k podkopávaniu dôveryhodnosti. 

Matovič: Je ťažká lož, že som podmienil schválenie zákona odchodom z vlády

Líder hnutia OĽaNO tvrdí, že nikdy nepodmienil odchodom z vlády hlasovanie o 10-tisícovej pokute pre každé nemocničné zariadenie, ktoré spraví chybu pri očkovaní. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Poslanec Národnej rady Peter Cmorej zo strany Sloboda a Solidarita dnes na Facebooku tvrdil opak. „Matovič sa nám vyhrážal pádom vlády, ak nesplníme to, čo napísal na facebooku. Buď bude pokuta pre zdravotnícke zariadenia alebo nebude vláda, mali sme si vybrať,“ vyhlásil. 

Matovičov návrh zákona prešiel aj napriek tomu, že poslanci SaS upozorňovali na jeho úskalia, ktoré môžu spôsobiť ešte väčšie plytvanie vakcínami a častejšie očkovanie mimo poradia.

Matovič povedal, že v skutočnosti prebehla spomínaná situácia iným spôsobom a záver bol taký, že je v budúcnosti pripravený spojiť hlasovanie o kľúčových zákonoch s vyslovením dôvery jeho vlastnej vláde. 

Zároveň odsúdil papalášizmus, ktorým sa jeho vláda v posledných mesiacoch prezentovala na čele s predsedom parlamentu Borisom Kollárom. Nevysvetlené kauzy nazval hlúpymi chybami.

Igor Matovič
Zdroj: REFRESHER

Matovič je za sprísnenie trestov za marihuanu pre dílerov a zjemnenie pre užívateľov

Igor Matovič si myslí, že Daniela Lipšica ako kandidáta na špeciálneho prokurátora nediskvalifikuje skutočnosť, že má pracovne blízko k viacerým členom koalície aj súčasnému šéfovi Slovenskej informačnej služby. Rovnako je podľa neho v poriadku, keď sa o pozíciu uchádza Lipšic z pozície advokáta, ktorý zastupuje v trestných veciach rôznych vplyvných ľudí. Premiér si myslí, že vo voľbe sú štyria kvalitní kandidáti. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Premiér odpovedal aj na otázku, ako vníma súčasnú legislatívu, ak ide o drogovú trestnú činnosť. Kým v prípade dílerov by tresty sprísnil, ak u niekoho nájdu len malé množstvo, podľa predsedu vlády Igora Matoviča by boli riešením napríklad verejnoprospešné práce alebo peňažná pokuta. 

A čo robí premiér vo voľnom čase, keď má čas vydýchnuť si? Užíva si jedlo a spánok. V súčasnosti sa nevenuje žiadnym koníčkom, variť však v rámci možností vie a ak by si to situácia vyžiadala, svojmu koaličnému partnerovi a zároveň súperovi Richardovi Sulíkovi by navaril palacinky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia