Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021, 18:06
Čas čítania 6:52
Viktor Kniš

Lipšic, Špirko, Šanta alebo Kysel? Kandidáti na špeciálneho prokurátora vysvetľovali najväčšie kariérne aj súkromné prešľapy

NEWS DANIEL LIPŠIC
Uložiť Uložené

Poslanci parlamentu budú už o pár dní voliť nového špeciálneho prokurátora, ktorý vystrieda väzobne stíhaného Dušana Kováčika. Kandidátmi sú traja prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry a advokát Daniel Lipšic.

Ján Šanta, Peter Kysel, Daniel Lipšic alebo Vasiľ Špirko. Jeden z týchto mužov sa zrejme postaví do čela Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorú donedávna viedol Dušan Kováčik. Ten teraz sedí vo väzbe a vyšetrujú ho, že bol členom zločineckej skupiny Norberta Bödöra.

ÚŠP má na starosti boj proti korupcii alebo praniu špinavých peňazí. Tento úrad dozoruje aj všetky podozrenia smerujúce na  verejných činiteľov.

Voľbe špeciálneho prokurátora v Národnej rade predchádzalo verejné vypočutie, na ktorom členovia Ústavnoprávneho výboru „grilovali“ kandidátov vecnými, praktickými a občas aj bulvárnymi a nemiestnymi otázkami v snahe preveriť ich profesnú aj osobnú integritu. Úlohou kandidátov bolo obhájiť svoje rozhodnutia aj konanie minulosti.

Najbližšie k zvoleniu má zatiaľ Daniel Lipšic, otvorene ho preferuje koaličné hnutie Sme Rodina Borisa Kollára, ale aj premiér Igor Matovič. Naproti tomu Nadácia Zastavme korupciu jeho zvolenie neodporúča.  

Odporúčané
Robert Kaliňák pre REFRESHER: Pellegrinimu nevidím do hlavy ale snaha bratríčkovať sa so SaS alebo Borisom Kollárom... Robert Kaliňák pre REFRESHER: Pellegrinimu nevidím do hlavy ale snaha bratríčkovať sa so SaS alebo Borisom Kollárom... 1. februára 2021, 18:49
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vysvetlil prokurátor Peter Kysel kauzu Lučanský a aké nepríjemné otázky sa ho emotívne pýtal poslanec Smeru Blaha
  • Aký názor majú kandidáti na špeciálneho prokurátora na prirovnávanie väzby k mučeniu a aké riešenia navrhujú
  • Ako sa kandidáti pozerajú na nápad zrušiť samostatný odbor na riešenie extrémizmu a spojiť ho s ďalším
  • Prečo Ján Šanta vyhlásil, že sa ho možno poslanci Smeru boja a prečo je to jeho posledný pokus o kandidatúru
  • Prečo sa Jozef Pročko pýtal na agresivitu Vasiľa Špirka

Peter Kysel: O vine a nevine Lučanského by som nehovoril, vo voľnom čase sa venujem bojovému umeniu

Peter Kysel dozoruje známu kauzu Judáš, v ktorej bol obvinený aj dnes už nebohý policajný exprezident Milan Lučanský, ktorý vo väzbe spáchal samovraždu. Prešetrovanie okolností zranení z 9. decembra a následne 29. decembra má naďalej na starosti nezávislá komisia, práve táto kauza však bola ústrednou témou vypočúvania. 

Kysel tvrdí, že sa v minulosti nepostavil väzobne stíhanému Dušanovi Kováčikovi, lebo by to nemalo zmysel. Spätne neľutuje, že nebol aktívnejší a ako príklad uvádza svojho protikandidáta Vasiľa Špirka, ktorý zorganizoval tlačovú konferenciu pri vyšetrovaní kauzy súvisiacej s Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom. Neskôr Špirka disciplinárne stíhali, Kysel však tvrdí, že mu podporu vyjadril neverejne. 

Odporúčané
TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista 27. októbra 2021, 20:00

Kolúzna väzba (z obavy z ovplyvňovania svedkov) podľa Kysela nie je ideálny model, ale je zákonne nastavený. V takej väzbe bol aj zosnulý Lučanský. Poslanec Blaha zo Smeru sa Kysela pýtal „aký je pocit, keď zomrie nevinný človek“. „O nevine by som nehovoril, keďže nedošlo k podaniu obžaloby,” odpovedal mu Kysel. Lučanský podľa Kysela nemal žiadne špeciálne sprísnené podmienky a on ako prokurátor nežiadal, aby bol v cele sám. Blahu totiž zaujímalo, či Lučanského mučili. Prokurátor vysvetlil, že Lučanského preto umiestnili do Prešova, aby obvinených v rovnakej kauze rozmiestnili vo viacerých ústavoch.

Kandidát na špeciálneho prokurátora vylúčil svoje prepojenie na politikov, so žiadnymi sa podľa svojich slov nestretáva. Vylúčil aj spoluprácu s novinármi alebo sudcami, na ktoré sa nepríjemne, emotívne a osobne pýtal poslanec Ľuboš Blaha zo Smeru. 

Peter Kysel má voľného času málo, v rámci relaxu sa venuje rodine a bojovému umeniu.

Nadácia Zastavme korupciu hodnotí vystúpenie  Petra Kysela kladne: „Ako dlhoročný prokurátor ma jasný prehľad o tom, ako ÚŠP momentálne funguje a kde sú jeho nedostatky. Pozitívne hodnotíme aj jeho kariérne výsledky a schopnosť priznať pochybenie.“

Transparency International vyzdvihuje ako najslabší moment nedostatok vzbury proti systému v minulosti. „Najsilnejším momentom Kysela bolo hodnotenie jeho bývalého šéfa Kováčika a bývalých generálnych prokurátorov Trnku a Čižnára. Nik z prokurátorov nedokázal doteraz verejne tak tvrdo pomenovať nekompetentnosť, alibizmus a zlyhania svojich bývalých šéfov. Kysel vedel dobre vysvetliť aj svoje dozorovanie kauzy Lučanský a spol, a tiež zámery so stíhaním extrémizmu na úrade.“
Kysel
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Daniel Lipšic: Vo veciach, kde niekoho obhajujem alebo zastupujem poškodených, by som bol ako špeciálny prokurátor vylúčený z konania

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94283 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Nadácia Zastavme korupciu neodporúča poslancom, aby hlasovali za advokáta Daniela Lipšica
  • Ako Lipšic vysvetlil svoju zaujatosť a možný konflikt záujmov v mnohých trestných veciach
  • Prečo Ján Šanta vyhlásil, že sa ho možno poslanci Smeru boja
  • V čom bol výnimočný Vasiľ Špirko a prečo sa ho Jozef Pročko pýtal, či je v súkromí agresívny človek
  • Ako hodnotia kandidátov mimovládne organizácie Transparency International Slovensko a Nadácia Zastavme korupciu
Domov
Zdieľať
Diskusia