Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 19:29
Čas čítania 1:25
Marián Mauik Biel

Mi Air Charge od Xiaomi nabije mobil aj na vzdialenosť niekoľkých metrov

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Mi Air Charge Technology je ďalší z projektov na nabíjanie elektroniky bez káblov a aj bez priameho fyzického kontaktu. Prísť má už tento rok.

Nepretržité dobíjanie mobilu v izbe, bez ohľadu na to, či ho máš v ruke alebo je položený na stole, znie ako sci-fi. Pre niekoho hororové sci-fi s predstavou ako smrtiace elektromagnetické vlny pomaly zabíjajú všetko živé. Pre ďalšieho zas pozitívne sci-fi ako zo Star Treku. Sci-fi to ale podľa Xiaomi už nie je.

Odporúčané
Xiaomi sa tiež dostalo na čiernu listinu firiem v USA. Hrozí im osud, aký postihol Huawei? Xiaomi sa tiež dostalo na čiernu listinu firiem v USA. Hrozí im osud, aký postihol Huawei? 15. januára 2021, 13:22

Čínska firma predstavila Mi Air Charge Technology, nový štandard bezdrôtového nabíjania na vzdialenosť „niekoľkých metrov“. Pozostáva z dvoch častí. Prvou je dobíjacia stanica s piatimi pozičnými anténami, ktoré detegujú mobilné zariadenie v blízkosti. Cez sieť 144 dobíjacích antén potom do danej oblasti nasmeruje elektromagnetické žiarenie v pásme s vlnovou dĺžkou 1 mm.

Xiaomi do smartfónu implementovalo prijímač s anténami. Cez 14 takýchto antén sa vlnenie transformuje na elektrickú energiu a dobíja batériu. Mi Air Charge nepotrebuje priamu viditeľnosť, nabíjať má aj cez tenké prekážky. 

Technológia podporuje až 5W nabíjanie. Je to síce len štvrtina až pätina rýchlosti bežného drôtového nabíjania. Ale každý si vie predstaviť, aké praktické by bolo mať nabitý mobil praktický nonstop.

Mi Air Charge zvláda nabíjať aj viacero zariadení súčasne a postupne sa má okrem smartfónov rozšíriť aj na smart hodinky, reproduktory, lampy a iné produkty.

Zástupcovia firmy pre Verge uviedli, že do komerčnej prevádzky sa má Mi Air Charge dostať už tento rok. Nespresnili však vôbec žiadne ďalšie informácie o tom, či bude táto technológia dostupná globálne, na ktorých smartfónoch a ani jej cenu.

Mi Air Charge Technology má prísť už tento rok
Mi Air Charge Technology má prísť už tento rok Zdroj: Xiaomi

Otázna je, samozrejme, aj bezpečnosť pri dlhodobom používaní. Spoľahnúť sa budeš musieť na inštitúcie, ktoré poskytnú certifikáty na používanie tejto technológie. Hoci po skúsenostiach so spustením 5G siete je viac než pravdepodobné, že bezdrôtové nabíjanie do domácnosti so sebou prinesie aj veľkú vlnu obáv a kritiky. A tiež konšpiračných teórií.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Xiaomi pritom nie je ani zďaleka prvou alebo jedinou spoločnosťou, ktorá sa prenosom energie na väčšie vzdialenosti zaoberá. Pionierom tejto technológie bol už Nikola Tesla pred storočím. V posledných rokoch hlásali príchod nabíjania na väčšie vzdialenosti firmy ako Energous pred štyrmi rokmi. V rovnakej dobe to na Indiegogo skúšal projekt MotherBox alebo nedávno start-up Guru, ktorý na prenos používa rádiové vlny.

Neustále nabitý mobil by bol fajn vynález
Neustále nabitý mobil by bol fajn vynález Zdroj: Xiaomi

Všetci majú dve veci spoločné. Prvou je, že ich nabíjanie má fungovať len na vzdialenosť desiatok centimetrov. A tou druhou a podstatnejšou, že žiaden z projektov sa nedostal do komerčnej prevádzky. Mi Air Charge od Xiaomi teda vyzerá o to sľubnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia