Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2021, 13:22
Čas čítania 2:16
Marián Mauik Biel

Xiaomi sa tiež dostalo na čiernu listinu firiem v USA. Hrozí im osud, aký postihol Huawei?

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Administratíva dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa rozšírila zoznam čínskych firiem, s ktorými v USA nebude možné spolupracovať.

Pred viac ako rokom sa dostala na americkú čiernu listinu firma Huawei pre podozrenie z napojenia na čínsku vládu. Nemohli už predávať produkty a služby v USA a ani spolupracovať a nakupovať od amerických firiem. Na rovnakú čiernu listinu sa teraz dostala aj spoločnosť Xiaomi, píše APP. Čo to pre firmu a jej zákazníkov, ktorých má aj na Slovensku veľmi veľa znamená?

Odporúčané
Xiaomi Mi 11 je prvá vlajková loď roku 2021. Výrobca tiež presedlal na ekologickú vlnu a v balení nemá nabíjačku Xiaomi Mi 11 je prvá vlajková loď roku 2021. Výrobca tiež presedlal na ekologickú vlnu a v balení nemá nabíjačku 29. decembra 2020, 16:00

Trumpova administratíva funguje naplno aj pár dní pred inauguráciou nového prezidenta Bidena. To však neznamená, že by prijaté uznesenia či legislatíva nemali platiť aj po nástupe novej administratívy. Joe Biden deklaroval, že bude k Číne pristupovať inak, skôr ako ku obchodnému partnerovi ako ku konkurentovi. Zároveň však chce dohliadať na dodržiavanie férových podmienok obchodovania a najmä bezpečnosti, píše CNN. 

Xiaomi je aktuálne jednotkou na ruskom trhu so smartfónmi.
Xiaomi je aktuálne jednotkou na ruskom trhu so smartfónmi. Zdroj: Xiaomi

Práve pre obavy z prepojenia na čínsku vládu a armádu sa na čiernu listinu dostala firma Huawei. Primárne pre ich telekomunikačné zariadenia aj tvorbu 5G sietí. Americké vládne inštitúcie ich obvinili z úzkej spolupráce s čínskou komunistickou stranou a z toho, že ich telekomunikačné zariadenia slúžia na špiónáž. Huawei, samozrejme, všetky obvinenia striktne odmietol. Aj preto, že doteraz neboli zverejnené žiadne relevantné dôkazy. 

To so sebou prinieslo množstvo obmedzení, ktoré sa dotkli aj spotrebnej elektroniky pre bežného používateľa. Huawei smartfóny už nepodporujú Google Mobile Services, platformu Google služieb a tiež nemôžu nakupovať čipy od firmy Snapdragon, o čom si sa mohol dočítať aj tu

Odporúčané
Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou 18. augusta 2020, 16:13
Domov
Zdieľať
Diskusia