Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2020, 16:13
Čas čítania 7:31
Marián Mauik Biel

Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou

Huawei čaká ťažké obdobie. Aj napriek tomu sa stal svetovo najpredávanejšou značkou
Zdroj: Flickr
TECH GOOGLE HUAWEI SAMSUNG USA
Uložiť Uložené

Čínska firma musí motivovať vývojárov a súčasne hľadať nového dodávateľa mobilných čipov pre ich vlajkové lode

Už rok trvajúca obchodná vojna USA a Číny si so sebou okrem iných nesie aj jednu veľkú obeť. Alebo skôr rukojemníka. Spoločnosť Huawei sa za posledné roky prepracovala medzi najväčších dodávateľov telekomunikačného vybavenia, vrátane 5G sietí. Dokonca sa práve dostala na prvé miesto v predaji mobilov na svete.

Lenže zatiaľ čo doterajšie zákazy dokázal Huawei pomerne elegantne aspoň čiastočne vyriešiť, ten najnovší môže ohroziť ich celú produkciu nie iba smartfónov. Ako celý tento humbug okolo Huaweia začal a čo to znamená pre teba?

Fanúšikovia iPhonov by mohli povedať, že ich sa to netýka a nejaký čínsky Android je irelevantný. Lenže každá konkurencia je pre používateľa len dobrá správa. Ostatných výrobcov motivuje buď k inováciám a zlepšeniam. Alebo má vplyv na cenotvorbu na celom trhu.

Huawei má najlepšie obdobie a zároveň balansuje nad priepasťou
Zdroj: Flickr

Prví, ale dokedy

Už pred viac ako rokom vyrukovala Trumpova administratíva s tvrdením, že majú silné, ale nezverejniteľné dôkazy o tom, že Huawei má prepojenie na čínsku vládu. A že ich zariadenia predstavujú hrozbu pre domácu bezpečnosť.

To so sebou prinieslo zákaz. Nie iba predávať vlastné produkty a služby do USA, ale čo je pre Huawei omnoho závažnejšie, aj kupovať americké výrobky či komponenty. Potom nasledovali mesiace posúvania dátumu spustenia zákazu, rôzne výnimky a jednoducho sa v tom smrteľník už nemusí vyznať.

Na prvý pohľad by sa zdalo, že bez jedného, hoci veľkého trhu sa čínska firma zaobíde. Dokazujú to aj čerstvé predajné čísla od analytickej spoločnosti Canalys.

Za druhý štvrťrok 2020 sa pre pandémiu veľmi nedarilo doterajšiemu kráľovi – Samsungu. Naopak Huawei jemne poskočil a prvýkrát v histórii sa stal najpredávanejšou značkou smartfónov na svete. Konkrétne dodali na trh 55,8 milióna zariadení, Samsung „len“ 53,7 milióna.

Richard Yu pri predstavení Huawei Mate 30
Richard Yu pri predstavení Huawei Mate 30 Zdroj: Marián Biel

Ako hovorí Ela Dekanková zo slovenského zastúpenia firmy Huawei, faktorov predajného úspechu je niekoľko: „Jedným z nich je nárast objemov predaja v Číne a východnej Ázii. Na druhej strane síce predávame takzvané HMS (Huawei Mobile Services) smartfóny bez podpory Google služieb, no tieto tvoria menšiu časť portfólia, pretože sa začali predávať len relatívne nedávno. Nejde o netypický stav v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. HMS smartfóny tvorili v júni asi 30 percent celkových predajov na svete. Na druhej strane, aj táto takmer tretina je dôkazom, že aj tento nový typ smartfónu je záujem.“

Dodáva, že na Slovensku ich predaje oproti vlaňajšku mierne poklesli, ale môže to byť aj dôsledok zmien na trhu kvôli pandémii. Ich mobily bez Google služieb tvoria približne štvrtinu predaných kusov. V obchodoch je ešte kopec starších modelov, ktorých sa zákaz netýka.

Pre upresnenie - zatiaľ čo pred rokom predal vo svete zhruba toľko mobilov čo na vlastnom trhu, v druhom kvartáli to už bola len spomenutá tretina v zahraničí a dve tretiny predaje v Číne. Medziročne celkovo klesli o 5 percent. Ale Samsung až o 30 percent.

Funguje to aj bez Googlu

Ako si si už mohol všimnúť, Huawei smartfóny predstavené po vlaňajšej jeseni nemajú Google služby. Čo to v praxi znamená?

Priemerný používateľ si to ani nemusí všimnúť. Stále to je plne funkčný Android smartfón, iba ho na úvodnej obrazovke neprivíta ponuka na prihlásenie do Google konta, ale do Huawei ID. Telefonovať, posielať správy, fotografovať alebo volať si Hopin môže ako vždy.

Pokročilejšiemu používateľovi môže chýbať Gmail, YouTube alebo Google Fotky a tiež mnohé známe aplikácie. Ale väčšina sa dá stiahnuť z iných obchodov ako APK Pure alebo cez nové vyhľadávanie Petal. Nevýhodou je, že o aktualizácie aplikácií z alternatívnych obchodov sa musí starať ručne.

Huawei má najlepšie obdobie a zároveň balansuje nad priepasťou
Zdroj: Needpix

Presvedčiť čo najviac vývojárov, aby svoju aplikáciu zverejnili aj na AppGallery je teraz jednou z najdôležitejších úloh pre Huawei. Nemá veľa času, lebo postupne ich predaje mimo Čínu klesajú.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87720 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či ti budú chýbať aplikácie Googlu v Huawei a aké sú s tým problémy
  • Prečo môžu mať v budúcnosti problém vlajkovo lode Huawei
  • Akým obvineniam technolohický gigant čelil a prečo zatkli jeho riaditeľku
  • Čo si myslia bezpečnostní analytici o tom, či predstavuje Huawei hrozbu
Domov
Zdieľať
Diskusia