Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2021 o 19:59
Čas čítania 3:34
Marián Mauik Biel

Prečo má nová sociálna sieť Clubhouse potenciál stať sa hitom

TECH CLUBHOUSE FACEBOOK INSTAGRAM TIK TOK
Uložiť Uložené

Písať sa už nikomu nechce, na video je potrebná výbava. Clubhouse je o úplne najjednoduchšej komunikácii – rozhovore.

Nie je tých sociálnych sieti nejako veľa? Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok... a teraz ešte nejaký Clubhouse. Je to zlatá horúčka a beh na dlhé trate. Tucty iných sociálnych sietí to skúšali a nepodarilo sa. Naopak tí, ktorí dokázali prísť buď v správny čas alebo so správnym nápadom (alebo s oboma), dokázali doslova ohýbať celý trh.

Odporúčané
Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa 25. januára 2021 o 12:30

Taký Instagram bol obyčajná aplikácia na zdieľanie fotografií. Po 10 rokoch majú viac ako pol miliardy denných používateľov a viac ako 25 miliónov oficiálnych účtov firiem a spoločností. Za minulý rok mal Instagram tržby z reklamy vo výške 13,86 miliárd dolárov. Je potom až také neuveriteľné, že to skúšajú aj iní? Clubhouse má veľmi dobrý nápad a pravdepodobne prišiel aj v správnom čase.

Ako Clubhouse funguje

Na Facebook alebo Twitter je nutné písať (a ideálne ovládať pravopis) a aj čítanie znamená nutnosť pozerať sa na displej mobilu. Podobne aj Instagram, tam už je nutná na tvorbu nie iba klávesnica, ale aj fotoaparát alebo pri videách na Tik Toku ovládanie editačného softvéru a podobne.

Predstav si sociálnu sieť, ktorú môžeš používať doslova kdekoľvek a bez nutnosti sa mobilu dotknúť. A čo je ešte dôležitejšie, pri sledovaní správnych ľudí alebo skupín ťa to môže aj obohatiť.

Pri vytváraní profilu si vyberieš obľúbené okruhy a ľudí. Potom môžeš vyhľadávať v existujúcich miestnostiach.
Pri vytváraní profilu si vyberieš obľúbené okruhy a ľudí. Potom môžeš vyhľadávať v existujúcich miestnostiach. Zdroj: Marián Biel

Clubhouse by sa dal najjednoduchšie opísať ako podcast, do ktorého sa môžeš aktívne pridať. Všetko funguje výhradne formou hlasu. Takže nie sú potrebné žiadne emotikony. Vlastne na tejto sociálnej sieti nie je žiaden text, žiadne linky ani obrázky alebo videá. Jednoducho debata aj s emóciami, pretože hlas nepotrebuje emotikony.

Odporúčané
Streamer IShowSpeed nadáva ženám, fanúšikovia mu trhali vlasy a hádzali naňho moč. V Prahe zablokoval dopravu, príde aj k nám? Streamer IShowSpeed nadáva ženám, fanúšikovia mu trhali vlasy a hádzali naňho moč. V Prahe zablokoval dopravu, príde aj k nám? 23. júla 2024 o 14:30

Diskusie prebiehajú v takzvaných Rooms, teda miestnostiach, ktoré môže založiť ktokoľvek. Miestnosť môže byť súkromná len pre pozvaných a priateľov, alebo verejná. Tento hostiteľ alebo administrátor označený zelenou hviezdičkou potom určuje, kto z prítomných môže ísť na „pódium“ a aktívne diskutovať a kto ostane v hľadisku a bude len pasívne počúvať.

Aj pasívni poslucháči sa kliknutím na ikonu dvihnutej ruky môžu prihlásiť o slovo a ak sú pozvaní na „pódium“ tak diskutujú. Hostiteľ potom môže ešte brať slovo – v tomto prípade vypínať mikrofón, alebo posielať diskutujúcich do hľadiska alebo úplne von z miestnosti.

Technicky tak Clubhouse môžeš používať aj pri jazde v aute či vlaku a kto sa dokáže sústrediť na dve veci naraz, tak aj pri varení, športovaní alebo štúdiu.

Na úvodnej stránke máš zoznam miestností. Vytvoriť si môžeš aj vlastnú.
Na úvodnej stránke máš zoznam miestností. Vytvoriť si môžeš aj vlastnú. Zdroj: Marián Biel

Clubhouse je unikátny aj v tom, že je to vždy živá diskusia bez akéhokoľvek záznamu. Keď sa pripojíš v polovičke, tak nijako nezistíš o čom sa v miestnosti hovorilo dovtedy. Aplikácia ale podporuje kalendár s ukladaním chystaných diskusií, na ktoré dostaneš notifikáciu.

Len pre vyvolených?

Clubhouse funguje už takmer rok, ale až posledné mesiace naberá na popularite. Najmä preto, že dokázal zaujať niekoľko osobností. Jedna z nich, komik Kevin Hart, sa okrem toho stal aj spolumajiteľom.

Odporúčané
Fenomén Skibidi Toilet: Záchody s ľudskými hlavami vo vojne proti kamerám. Bizarný príbeh sledujú stovky miliónov ľudí Fenomén Skibidi Toilet: Záchody s ľudskými hlavami vo vojne proti kamerám. Bizarný príbeh sledujú stovky miliónov ľudí 22. júna 2024 o 12:30

Viacerí investori Clubhousu dôverujú. Spoločnosť založená len pred necelým rokom dokázala získať už 10 miliónov dolárov v prvom kole a minimálne 2 milióny v druhom kole fundingu. Podľa Forbes sa tak odhadovaná hodnota firmy, respektíve aplikácie vyšplhala na približne 100 miliónov dolárov.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia