Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2020, 12:33
Čas čítania 0:44
Viktor Kniš

Krematóriá v Česku nestíhajú spaľovať obete koronavírusu, niekde už spaľujú na trojzmennej prevádzke 24 hodín denne

NEWS ČESKO
Uložiť Uložené

Situácia v Česku sa síce postupne stabilizuje, s oneskorením však prichádzajú vysoké čísla obetí koronavírusu.

Česi boli niekoľko týždňov na vrchole rebríčka krajín najviac zasiahnutých pandémiou, aj kvôli prísnym opatreniam sa však situácia postupne stabilizuje. S oneskorením niekoľkých týždňov teraz prichádza problém s veľkým nárastom obetí koronavírusu, ktorý je naviac umocnený zvýšenou úmrtnosťou počas jesene. Aj kvôli tomu v Českej republike nestíhajú krematóriá, informuje portál tn.cz.

„Situácia je rozhodne horšia než za bežných okolností. Ideme na trojzmennú prevádzku," uviedla riaditeľka Pohrebného ústavu mesta České Budějovice Kateřina Vrbová. Postupne sa zvyšuje aj počet pohrebov bez smútočných obradov. 

Problém má aj krematórium v Ostrave. Keďže niekoľko dní po sebe zaznamenali násobne viac mŕtvych ako za bežných okolností, museli vybudovať vonkajšie mrazáky na telá. 

Odporúčané
Český vedec, ktorý odhadol druhú vlnu: Príde aj tretia a bude najhoršia zo všetkých, nie je otázne či, ale kedy Český vedec, ktorý odhadol druhú vlnu: Príde aj tretia a bude najhoršia zo všetkých, nie je otázne či, ale kedy 13. novembra 2020, 16:09

Uznávaný český vedec, ktorého predpovede sa dlhodobo napĺňajú, už varoval aj pred treťou vlnou koronavírusu ešte predtým, ako príde vakcína. Tá už síce existuje (v testovacej fáze u viacerých firiem), otázkou však je, ako rýchlo dokážu krajiny zaočkovať takú veľkú časť populácie, aby to malo hmatateľný efekt.

„Ak sa vláda nebude správať rozumne, tak to bude trvať donekonečna,“ skonštatoval pre tn.nova.cz odborník, ktorému sa podarilo úspešne predikovať napríklad výrazný nárast úmrtí.  Otázkou podľa neho nie je, či tretia vlna príde, ale kedy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia