Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2020, 16:09
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Český vedec, ktorý odhadol druhú vlnu: Príde aj tretia a bude najhoršia zo všetkých, nie je otázne či, ale kedy

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa Jaroslava Flégra je hrozbou pri tretej vlne aj chrípková sezóna, ktorá bude v tom čase v rozmachu.

Uznávaný český evolučný biológ, ktorého predpovede sa dlhodobo napĺňajú, varuje pred treťou vlnou koronavírusu ešte predtým, ako príde vakcína. Tá už síce existuje (v testovacej fáze u viacerých firiem), otázkou však je, ako rýchlo dokážu krajiny zaočkovať takú veľkú časť populácie, aby to malo hmatateľný efekt.

Odborník Jaroslav Flégr zároveň pre tn.nova.cz povedal, že tretia vlna bude minimálne v susednej Českej republike ešte horšia, ako druhá, preto treba o potenciálnom uvoľňovaní opatrení uvažovať racionálne. 

V Česku sa momentálne situácia výrazne upokojuje, reprodukčné číslo je pod 0,8. Napriek tomu minister zdravotníctva navrhuje predĺženie núdzového stavu ešte o ďalších 30 dní. V najbližších dňoch sa bude rozhodovať aj o možnom uvoľnení prísnych opatrení, zatiaľ majú v pláne poslať do škôl deti 1. a 2 ročníka základných škôl. 

Domov
Zdieľať
Diskusia