Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. novembra 2020, 9:12
Čas čítania 8:32
Adam Novosad

Obhajoval Hitlera a skoro vládol Rakúsku. Jörg Haider sa opitý zabil pri nehode a vraj obľuboval homosexuálov zo Slovenska

ZAUJÍMAVOSTI RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Jörg Haider sa stal symbolom krajne pravicového populizmu, extravagantného životného štýlu a najvyšších životných ambícií. Tak naplno, ako pôsobil v politike, však aj zomrel, keď opitý sadol za volant a po noci v údajnom gay bare havaroval.

Za svoju kariéru stihol vychvaľovať nacistický režim, živiť fámy o svojej homosexualite, prijímať milióny od diktátorov Saddáma Husajna a Muammara Kaddáfiho aj pre pranie špinavých peňazí nechať zbankrotovať banku. 

Odporúčané
Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval 2. novembra 2020, 9:30

V tomto prípade nie je reč o žiadnej extravagantnej celebrite zo šoubiznisu, ale o jednom z najkontroverznejších rakúskych krajne pravicových politikov posledných desaťročí. A napriek tomu všetkému státisíce Rakúšanov populistu Jörga Haidera milovali.

Keď sa podgurážený s takmer dvomi promile alkoholu v krvi rútil po mokrej ceste domov z gay baru, zrejme nečakal, že dostane šmyk a na mieste zahynie. Jörg Haider tragicky zomrel pred viac ako dvanástimi rokmi.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyrastal v rodine dvoch nacistov
  • Kedy mu ako mladému chlapcovi zachutila politická moc
  • Ako ho vychvaľovanie Hitlerovej politiky načas pripravilo o kariéru
  • Ako výmenou za milióny podporoval Kaddáfiho aj Husajna
  • Ako pre vlastné podvody nechal Rakúšanov splácať miliardové dlhy

 

Syn nacistov, ktorý vraj obľuboval homosexuálnych chlapcov zo Slovenska. Jörg Haider túžil vládnuť Rakúsku, ale zabila ho nehoda
Zdroj: TASR/AP

Odmalička v objatí verných nacistov

V časoch, keď sa Rakúsko dostávalo do područia Tretej ríše na čele s Adolfom Hitlerom, stavili rodičia Jörga Haidera na kartu národného socializmu.

Haiderov otec Robert vyznával nacistickú ideológiu od svojich 15 rokov, keď sa ako mladý chlapec prihlásil do rakúskej odnože nacistickej strany, kde vydržal až do porážky Nemecka v druhej svetovej vojne. Robert Haider sa viackrát presťahoval z Rakúska do Nemecka, do svojho rodiska sa však po anšluse Rakúska vrátil a vydal sa rovno na front, uvádza BBC.

Niekoľkokrát ho zranili, a preto ho z Wehrmachtu prepustili naspäť domov, kde sa zamestnal ako obuvník. V tom čase sa zahľadel do svojej budúcej manželky. A Dorothea Rupp bola riadny kvietok.

Nazvať ju sympatizantkou nacizmu by sa zrejme dalo opísať ako zľahčovanie, pretože pred koncom vojny stála ako líderka na čele organizácie Bund Deutscher Madel. Tento klub nebol ničím iným, ako dievčenskou verziou Hitlerjugend, a teda Hitlerovej mládeže.

Dorothea, pôvodne učiteľka, po skončení vojny, počas takzvaného denacifikačného procesu, však dostala na niekoľko rokov zákaz učiť. 

Odporúčané
Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme 5. novembra 2020, 9:29

V susednom Rakúsku sa však s vykynožením nacizmu zo štátnych štruktúr nezaoberali tak vážne ako v Nemecku. Dlhé roky sa preto Jörg Haider ako budúci politik mohol spoliehať na to, že raz bude môcť priamo aj nepriamo apelovať na generáciu starých otcov, ktorí sa podieľali na fungovaní nacistického režimu, ale po páde Tretej ríše prevrátili kabáty a zahrali sa na obete.

„Mýtus o Rakúsku ako prvej obeti Hitlerovského Nemecka umožnil nepríjemné vytesniť a u časti populácie zakonzervovať rôzne podoby xenofóbnych postojov. Haider sa na generáciu otcov obracia ako na čestných a charakterných vlastencov,“ vysvetľovala ešte v roku 1999 uznávaná sociologička Oľga Gyarfášová vo svojej analýze Jörga Haidera v Inštitúte pre verejné otázky.

Jörg Haider roky koketoval s krajne pravicovými názormi, ale na ceste do politiky sa s nimi dokázal zahrávať tak, aby ho ani nálepka fašistu nevylúčila z hlavného prúdu politického boja v Rakúsku. 

Homosexuál milujúci chlapcov  zo Slovenska a kokaín?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90743 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako udržiaval Haider svoju údajnú homosexualitu tabu, aj keď mal manželku
  • Kedy vraj začal obľubovať hlavne homosexuálnych chlapcov zo Slovenska
  • Prečo pred nehodou odchádzal z gay baru a za volant sadol opitý
Domov
Zdieľať
Diskusia