Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2020, 9:30
Čas čítania 6:11
Jakub Paulík

Keď sa proti Hitlerovi postavila mládež: Tínedžerov mučili, vešali a posielali do koncentračných táborov

Keď sa proti Hitlerovi postavila mládež: Tínedžerov mučili, vešali a posielali do koncentračných táborov
Zdroj: snl.no
HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Na odpor proti nacistom sa v druhej svetovej vojne postavili aj neplnoletí rebeli.

Nemali ani 18 rokov, no odmietali sa podriadiť nacistom a ich zvrátenej ideológii. Členov Edelweiss Piraten zložených z mladých bojovníkov proti režimu, si začal v priebehu druhej svetovej vojny čoraz viac všímať veliteľ SS Heinrich Himmler.

Veril, že odpor musí potlačiť za každú cenu. Neplnoletých rebelov nacisti brutálne bili, mučili, posielali do koncentračných táborov či dokonca vešali priamo na verejnosti pred očami všetkých ľudí.

Odporúčané
Členovia Gestapa väzňom vytrhávali nechty. 21-ročného muža pri výsluchu vraj týrali odrezanou hlavou jeho matky Členovia Gestapa väzňom vytrhávali nechty. 21-ročného muža pri výsluchu vraj týrali odrezanou hlavou jeho matky 27. apríla 2020, 13:12
V tomto článku si prečítaš:
  • V čom sa Edelweiss Piraten odlišovali od Hitlerovej mládeže
  • Ako proti nim plánoval zakročiť Heinrich Himmler
  • Čím všetkým bojovali proti nacistom
  • Ako si ich uctil štát Izrael
  • Čo chceli bývalí členovia Edelweiss Piraten dosiahnuť ešte po roku 2000

Hitlerova mládež
Hitlerova mládež Zdroj: Wikimedia/Bundesarchiv

Mladých, ktorých nezmanipulovala Hitlerova mládež, bojovali proti režimu

Nacisti chceli viesť mladých Nemcov k poslušnosti a oddanosti režimu, a tak vytvorili Hitlerovu mládež (Hitlerjugend). V nej sa združovali 14 až 18-roční chlapci. Od založenia organizácie v roku 1922 po koniec druhej svetovej vojny pomáhala diktátorovi Adolfovi Hitlerovi propagovať režim a formovať z mladých mužov fanatikov odhodlaných zomrieť za Nemecko.

Členmi však mohli byť len chlapci. Dievčatá patrili do Ligy nemeckých dievčat (Bund Deutscher Mädel), ktorú založili až 8 rokov po Hitlerovej mládeži. Spočiatku sa členovia hlásili o prijatie do týchto organizácií dobrovoľne, no postupom času začalo byť členstvo povinné. V roku 1939 nacisti prijali zákon Jugenddienstpflicht, podľa ktorého sa nezačlenenie do nacistických mládežníckych organizácií, až na výnimky, považovalo za trestný čin.

Odporúčané
Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi 1. septembra 2019, 12:15

Počas vojny sa výchovnovzdelávacie funkcie organizácií a výcvik fyzickej zdatnosti rozšírili aj na niektoré vojenské funkcie. Mnohí členovia mládežníckych organizácií, ktorí nemali ani 18 rokov, pri obrane nacistického Nemecka položili život. Podľa All that's interesting bola Hitlerova mládež s 8 miliónmi členov (ich počet sa podľa zdrojov odlišuje) vtedy najväčšou mládežníckou organizáciou na svete. 

Katie Kellerman z The International Raoul Wallenberg Foundation píše, že na svojom vrchole Hitlerova mládež zoskupovala asi 90 % mládeže v každej vekovej kategórii. 

V Nemecku sa však v kontraste k Hitlerovej mládeži vznikli aj odbojové skupiny. Medzi najznámejšie patrili Edelweiss Piraten.

Fotografia z filmu Edelweisspiraten
Fotografia z filmu Edelweisspiraten Zdroj: Monipoly Productions

Súdy ich vnímali ako sexuálnych deviantov a hrozbu pre režim

Členovia Edelweiss Piraten nosiaci znak Plesnivca (Edelweiss) nebojovali za víziu Hitlerovej tretej ríše, ale priamo proti nej. Odbojové skupiny vznikali vo väčších mestách, ako Frankfurt, Hamburg, Lipsko či Kolín nad Rýnom. Sally Rogow z Vancouver Holocaust Education Center povedala, že Edelweiss Piraten boli „jednou z najväčších mládežníckych skupín, ktorá sa odmietla zúčastniť na nacistických mládežníckych aktivitách“. 

Odhady počtov členov Edelweiss Piraten sa odlišujú, no dokopy ich malo byť niekoľko tisícok. Deutsche Welle píše o zhruba 3 000 mladých odporcoch v Kolíne nad Rýnom a ďalších stovkách v iných mestách. Andrew Rosthornz z Independent tvrdí, že ich mohlo byť až 5 000.

Edelweiss Piraten však neboli len jednou organizovanou skupinou, ale širším zoskupením viacerých buniek, ktoré niesli rôzne názvy. Silný odpor proti režimu Adolfa Hitlera ukazovala najmä skupina Navajov z Kolína nad Rýnom.

Odporúčané
Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov 5. marca 2020, 16:51

Na rozdiel od členov Hitlerovej mládeže s krátkym účesom nosili rebeli z Edelweiss Piraten dlhé rozpustené vlasy, miesto uniforiem mali krátke farebné košele a nohavice, pri prijímaní členov nedbali na pohlavie, a oproti nacistom s obľubou počúvali židovských hudobníkov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89842 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké tresty hrozili členom Edelweiss Piraten
  • Ako si na svoju mladosť spomínajú preživší bojovníci
  • Čo chceli mladí odporcovia režimu spraviť so sídlom Gestapa v Kolíne nad Rýnom
  • Prečo Edelweiss Piraten aj po druhej svetovej vojne v Nemecku stále vnímali ako kriminálnikov
  • Akým spôsobom si zástupcovia mesta Kolín nad Rýnom uctili život 16-ročného chlapca, ktorého obesilo Gestapo
Domov
Zdieľať
Diskusia