Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2020, 16:51
Čas čítania 8:53
Jakub Paulík

Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov

Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov
Zdroj: wikimedia / Bundesarchiv
HISTÓRIA ADOLF HITLER DROGY VOJNY
Uložiť Uložené

Bojujúce strany v druhej svetovej vojne sa k víťazstvu snažili dostať aj prostredníctvom hromadného užívania drog.

V časoch nacistického Nemecka nebolo výnimočné, ak vojaci na posilnenie užívali pervitín – a to aj vo forme lahodnej čokolády. Spočiatku sa dokonca táto droga dostávala taktiež k vyčerpaným študentom či k matkám, ktoré bez mužov na vojne jednoducho nezvládali prácu i výchovu detí. Drogy mali podľa historikov užívať taktiež iné armády, no Rusi najviac holdovali alkoholu. Dôvody boli jasné...

Ako čo najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom zvíťaziť nad nepriateľom? Túto otázku si v histórii kládol azda každý vojenský veliteľ. Počas druhej svetovej vojny nebolo v záujme bojujúcich krajín iba vylepšenie techniky, ale taktiež samotných vojakov.

I keď bola nacistická ideológia zameraná na rasovo čistých árijcov, ktorí nesmeli užívať ani alkohol či cigarety, v rámci Wehrmachtu však vojakov posilňovali pervitínom. Drogou opojený vojak sa cítil silnejší, viac riskoval a neprekážala mu ani dlhodobá absencia spánku

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34
V tomto článku si prečítaš:
  • Aké drogy užívali počas druhej svetovej vojny vojaci Nemecka, USA, Británie, Japonska a Sovietskeho zväzu
  • Ktorá droga bola podľa odborníka na druhú svetovú vojnu Ivana Kamenca najužívanejšou
  • Kedy a prečo sa rozhodlo nacistického Nemecko zásobovať vojakov pervitínom
  • Akým spôsobom trestal nacistický minister zdravotníctva narkomanov
  • O drogách, ktoré vojaci konzumovali vo forme čokolády

Užíval sa pervitín a pilo sa množstvo alkoholu

Druhá svetová vojna dodala doposiaľ zrejme celosvetovo najväčší impulz v rámci zákonných lekárskych povolení a nezákonného zneužívania týchto tabliet na čiernom trhu,napísali vo svojej štúdii The Speed Culture z roku 1975 o metamfetamíne Lester Grinspoon a Peter Hedblom.

Podľa Time mali drogy v rámci druhej svetovej vojny užívať vojaci z Japonska, Ameriky aj Británie. Jakuba Drábika z Historického ústavu SAV sme sa pýtali, či drogy užívali aj vojaci Sovietskeho zväzu,alebo skôr holdovali im častokrát prisudzovanému požívaniu alkoholu.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Všetky armády vo všetkých vojnách využijú každý prostriedok, ktorý si ich velitelia myslia, že im dopomôže k víťazstvu, vrátane drog. Sovietska Červená armáda nebola výnimkou. Sovietski vojaci sa síce „preslávili“ výrazne nadmerným užívaním alkoholu, zvlášť vodky, no i Červená armáda požívala drogy, známe je napríklad požívanie Dinitrophenolu,“ povedal pre Refresher.

Od začiatku vojny si drogy osvojili aj nacisti. Paradoxom však je, že nacistická ideológia považovala užívanie drog za niečo podradné. Nebolo výnimkou, ak niekto drogy označil za židovský jed. Na bojisku však prichádzalo k výnimkám.

Základom nacistickej ideológie bola snaha o vytvorenie nového Nemca, rasovo čistého árijca, ktorý mal byť ďalším stupňom v evolučnom vývoji človeka. Drogy, podobne ako alkohol a cigarety, nesmeli byť súčasťou tohto procesu ani súčasťou nového nacistického svetového poriadku.

Vtedajšia medicína už dokázala rozoznať a jasne pomenovať škodlivosť cigariet, alkoholu i drog a pre nacistov, posadnutých poriadkom a čistotou, to znamenalo, že mali byť odstránené. Spoločenské užívanie drog vnímali nacisti jednak ako známku osobnej slabosti jednotlivca a jednak ako známku dekadentnosti celej weimarskej spoločnosti. Všetko to malo ísť preč,“ vyjadril sa ďalej Drábik.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79334 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O užívaní pervitínu matkami, ktoré hľadali únik od únavy a stresu
  • Ako prebiehalo testovanie pervitínu na skupine študentov
  • Aký veľký vplyv mal pervitín na vojenské úspechy nacistov – pohľad historika Jakuba Drábika z Historického ústavu SAV
  • O vojakoch, ktorí svojich rodičov v listoch prosili ďalšie dávky drogy
  • Ako zdrogovaní nacisti strieľali po imaginárnych vojakoch
Domov
Zdieľať
Diskusia