Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2020, 13:12
Čas čítania 10:28
Jakub Paulík

Členovia Gestapa väzňom vytrhávali nechty. 21-ročného muža pri výsluchu vraj týrali odrezanou hlavou jeho matky

Členovia Gestapa väzňom vytrhávali nechty. 21-ročného muža pri výsluchu vraj týrali odrezanou hlavou jeho matky
Zdroj: Wikimedia / Gestapo Museum, Berlin, Germany / autor neznámy
HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Bolo naozaj Gestapo všadeprítomným nebezpečenstvom?

26. apríla 1933, pred 87 rokmi, založili nacisti zločineckú organizáciu Gestapo, ktorá v období Tretej ríše zatýkala, mučila a vraždila nepriateľov štátu. Pri získavaní informácií sa neštítili ľudí týrať tými najbrutálnejšími spôsobmi.

Obetiam vytrhávali nechty alebo im ukazovali mŕtvoly rodičov. S prakticky neobmedzenými právomocami si mohli aj bez dôkazov došliapnuť na akúkoľvek nežiaducu osobu. Pred nemeckými deťmi ich pritom údajne v komiksoch zobrazovali ako hrdinov.

Odporúčané
Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov Zdrogovaní nacisti strieľali po neexistujúcom nepriateľovi. Pervitín robil z vojakov dočasných superhrdinov 5. marca 2020, 16:51
V tomto článku si prečítaš:
  • O dôstojníkovi Gestapa, ktorý po vojne pracoval pre americkú tajnú službu
  • Akým spôsobom nacisti propagovali Gestapo medzi deťmi
  • Akou formou pracovalo Gestapo a prečo by bez udavačov nedokázali vôbec fungovať
  • O verejných popravách v uliciach Česka, pri ktorých vraždili aj deti
  • O rozdieloch medzi praktikami Gestapa a ŠTB

Adolf Hitler v Berlíne
Adolf Hitler v Berlíne Zdroj: Wikimedia / Deutsches Bundesarchiv

 

Mäsiar z Lyonu posielal na smrť aj deti

Nacista Klaus Barbie bol v období druhej svetovej vojny hlavným veliteľom Gestapa v okupovanom francúzskom Lyone, kde terorizoval miestnych obyvateľov. Preto ho nazývali Mäsiar z Lyonu.

Ako veliteľ sa na mučení väzňov vôbec nemusel osobne podieľať. Vybitie agresivity na ľuďoch si však, zdá sa, veľmi užíval. S tými, ktorí sa snažili položiť Hitlerove Nemecko na lopatky, nemal absolútne žiadne zľutovanie.

Jedného z kľúčových francúzskych odbojárov Jeana Moulina údajne vlastnými rukami dobil až na smrť. „Vypočúvacie metódy Gestapa boli skutočne kruté. Pravdou je, že počas vojny sa dá takéto neľudské vypočúvanie ľahko utajiť, respektíve zamiesť pod koberec. Vieme, že členovia Gestapa svojich väzňov často bili takým spôsobom, aby im zároveň nespôsobili žiadne vnútorné zranenia. Existujú taktiež prípady drastických mučení, pri ktorých väzňom vytrhávali nechty a podobne. Po mučení obete Gestapa častokrát zavraždili,“ povedal pre Refresher historik Michal Petríček z Trnavskej univerzity.

Odporúčané
Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi 1. septembra 2019, 12:15

Vhodným príkladom brutálnych zločinov Gestapa bol práve spomínaný Klaus Barbie. Milosť nedokázal prejaviť ani k najmladším ročníkom, ktoré sa z pohľadu nacistických rasových zákonov previnili iba svojím pôvodom. 44 skrývajúcich sa židovských detí a ich 7 učiteľov poslal v roku 1944 do koncentračného tábora Auschwitz, píše portál History.

Na konci druhej svetovej vojny utiekol do zahraničia. Spočiatku sa mu darilo prežívať aj vďaka pomoci vlády USA, pre ktorú pracoval ako agent. Na začiatku 50. rokov začal so svojou rodinou nový život v Bolívii, kde vystupoval pod menom Klaus Altmann.

V 80. rokoch sa vojnového zločinca Barbieho podarilo úradom deportovať do Francúzska, kde ho v roku 1983 obžaloba obvinila zo 177 zločinov proti ľudskosti. Zaujímavosťou je, že na súde bývalého dôstojníka nacistického Nemecka, ktorého režim hlásal árijskú nadradenosť, zastupovali Arab, Aziat a Afričan. Súd ho v roku 1987 poslal na doživotie a o 4 roky neskôr zomrel.

Klaus Barbie
Klaus Barbie Zdroj: wikimedia / Section de recherche de la Gendarmerie nationale de Lyon

 

Ciele boli jasné – vyhľadať, mučiť a v mnohých prípadoch zabiť

Gestapo bolo v nacistickom Nemecku a neskôr i na okupovaných územiach jednou z kľúčových mocenských inštitúcií. Bola to tajná polícia, ktorej úlohou bolo vyhľadávať, zaisťovať a často i priamo likvidovať osoby, ktoré mohli nejakým spôsobom ohroziť režim. Nacisti po nástupe k moci veľmi rýchlo pochopili, že väčšinu z toho, čo Nemcom sľubovali, nedokážu zabezpečiť. Že rozdiel medzi sľubmi a realitou je príliš veľký.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83742 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako ríšsky maršál Hermann Göring odôvodňoval čistky Gestapa
  • O prípadoch, kedy manželky udávali Gestapu svojich neverných mužov ako komunistov
  • Čo je takzvaný Schutzhaft – ochranná väzba, vďaka ktorej Gestapo väznilo a mučilo oponentov
  • Kto bol Řezník z Gestapa, ktorý v Prahe umučil množstvo Čechov
Domov
Zdieľať
Diskusia