Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2020, 10:30
Čas čítania 7:00
Lukáš Čelka

Majiteľ klubu: Pandémia ničí hudobný priemysel. Neostáva nám nič iné, ako prejaviť nespokojnosť v uliciach (Rozhovor)

Majiteľ klubu: Pandémia ničí hudobný priemysel. Neostáva nám nič iné, ako prejaviť nespokojnosť v uliciach (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/ @bilkomartin
REFRESHER OPATRENIA ŠTRAJK
Uložiť Uložené

Martin Farkas začal zjednocovať kolegov zo svojho biznisu, aby spolu ukázali štátu, že pri súčasných opatreniach a bez finančnej podpory kultúra na Slovensku neprežije.

Martin Farkas sa ako majiteľ jedného z najväčších klubov na južnom Slovensku a človek s dlhoročnými skúsenosťami s organizáciou kultúrnych podujatí nedokázal mlčky prizerať na  aktuálnu situáciu spojenú s limitáciou jeho práce.

Začal teda zjednocovať všetkých DJ-ov, majiteľov prevádzok a hudobníkov, aby sa postavili voči opatreniam, ktoré považujú za deštrukčné pre ich živobytie. Žiadajú buď finančnú podporu štátu, alebo otvorenie ich prevádzok.

Odporúčané
Martin zavesil učenie na klinec a začal s tetovaním: Za dva dni zarobím toľko, čo bežne pedagóg za mesiac (Rozhovor) Martin zavesil učenie na klinec a začal s tetovaním: Za dva dni zarobím toľko, čo bežne pedagóg za mesiac (Rozhovor) 8. októbra 2020, 14:30

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Koho sa dotýka momentálna situácia s hudobným priemyslom. 
  • Čo konkrétne požadujú od vlády predstavitelia hudobného priemyslu.
  • Aký dopad na Slovensko by podľa Martina malo to, keby je konanie hromadných akcií (koncertov, eventov atď.) pozastavené do apríla budúceho roku.
  • Akú veľkú finančnú podporu na jednotlivca by potrebovali majitelia klubov od štátu na to, aby pandémiu ich podniky prežili.
  • Koľko času bude Martinova prevádzka potrebovať iba na to, aby zarobila na vyrovnanie jej finančných strát spôsobených pandémiou.

Odkedy sa už tvoj klub trápi aktuálnou situáciou, kedy prestal zarábať?Od vypuknutia pandémie, čiže od 11. marca.

Dá sa povedať, že si taký pomyselný „vodca" ľudí z tvojho biznisu. Snažíš sa všetkých zjednotiť, pričom sám stojíš na čele v boji s aktuálnou situáciou. Kedy a prečo si sa rozhodol takto angažovať?   

 Ja by som to povedal tak, že som sám nepredpokladal, že sa na niečo takéto dám. Áno chcel som bojovať, ale nemyslel som si, že ma niekto začne považovať za nejakého „vodcu". Ono to celé vzniklo spontánne. 

Písal si otvorený list premiérovi už aj počas prvej vlny pandémie. Pomohlo Vám to nejako? Zareagoval na daný list a urobil nejaké ústupky?

Dá sa povedať, že ten otvorený list mal určite zmysel, nakoľko ho úrad vlády obdržal fyzickou formou a to v nemalom počte. Netvrdím, že toto bola jediná vec, ktorá dopomohla k tomu, že sme v júni mohli otvoriť naše prevádzky, avšak určite to dopomohlo k tomu, aby si krízový štáb, aspoň uvedomil, že sme tu aj my a bolo by na čase začať riešiť aj nás. Pri otváraní prevádzok a znižovaní opatrení sme prišli na rad až ako poslední.

Chápem aktuálnu situáciu, ale majme teda „rovnaký meter" na úplne všetkých a nie len na niektoré sektory hromadných podujatí.

 V čase medzi prvou a druhou vlnou boli opatrenia znížené. Stihli si kluby aspoň za toto obdobie niečo zarobiť ?

Dokázali sme si síce vytvoriť nejaké finančné prostriedky, ale veľké percento z nás muselo použiť to, čo si zarobili na zaplatenie nedoplatkov, ktoré majiteľom klubov vznikli kvôli prvej vlne pandémie.  

Hudobný priemysel je pripravený bojovať: Zo strany štátu sme riešení formou nechceného „dieťaťa" (Rozhovor)
Zdroj: Instagram / @bilkomartin

Čo presne by ste od štátu v tomto období chceli?

Existuje viacero variant, toho čo od štátu chceme, najlepšie by pre nás však bolo, keby uvoľnili dané opatrenia, ktoré nás limitujú. Z hľadiska aktuálnej situácie je však najmenej pravdepodobné, že by k tomu mohlo dôjsť, nakoľko čísla nakazených stále rastú. Čo by sme však od štátu určite chceli je finančná kompenzácia a tu by som zacitoval Hudobnú úniu Slovenska: „My v tejto chvíli už potrebujeme finančné injekcie a to nie o mesiac, alebo o dva, ale teraz. Aktuálna situácia dostala na pokraj krachu už skoro 50% hudobných podnikov a klubov." 

Odporúčané
Natália Pažická: Navrhla som About You, či by som pre nich mohla pracovať (Rozhovor) Natália Pažická: Navrhla som About You, či by som pre nich mohla pracovať (Rozhovor) 7. októbra 2020, 8:30

Čísla nakazených naozaj stúpajú. Nepríde ti byť trochu nezodpovedné, aby sa v tejto situácii opäť rozbehol nočný život? Chápem, že potrebujete z niečoho žiť, ale nie je to na úkor ľudských životov? Nebolo by predsa len lepšie žiadať od štátu hlavne tú finančnú injekciu ako otvorenie podnikov?

Určite by otvorenie klubov bolo na jednej strane nezodpovedné, ale na druhej – ak máme teraz povolený tzv. „rovnaký meter" na všetky hromadné podujatia, čo je päťdesiat ľudí, treba brať do úvahy, že toto číslo je pre otvorenie našich prevádzok nerentabilné. Preto by pre nás, pojem „rovnaký meter" znamenal to, že by nám dovolili mať na prevádzke aspoň sto ľudí.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89640 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký dopad na Slovensko by podľa Martina malo to, keby je konanie hromadných akcií (koncertov, eventov atď.) pozastavené do apríla budúceho roku.
  • Akú veľkú finančnú podporu na jednotlivca by potrebovali majitelia klubov od štátu na to, aby pandémiu ich podniky prežili.
  • Do kedy ešte vydrží Martin ťahať svoj podnik bez toho aby mu zarábal.
  • Akým spôsobom si chce hudobný priemysel vybojovať svoje požiadavky od vlády.
Domov
Zdieľať
Diskusia