Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2020, 12:34
Čas čítania 0:49
Matej Krajčovič

Toto sú zatiaľ najdetailnejšie fotografie Slnka. Zachytávajú škvrny a solárnu plazmu, aké vedci doteraz nevideli

TECH SLNKO
Uložiť Uložené

Podarilo sa to vďaka zmenám, ktoré vedci stihli za menej než jeden rok.

O výskum vesmíru sa okrem NASA naplno snažia aj európske teleskopy. Ten vôbec najväčší s názvom GREGOR teraz na Slnku zachytil škvrny a solárnu plazmu, aké vedci doteraz nevideli, píše Daily Mail

Aktuálne snímky majú extrémne vysoké rozlíšenie, takže na nich vidno štruktúry s priemerom menej než 50 kilometrov. 

Európsky teleskop zachytil zatiaľ najdetailnejšie fotografie Slnka
Zdroj: KIS

Pulzujúce magnetické pole bolo zachytené s vlnovou dĺžkou 516 nanometrov a slnečné škrvrny s dĺžkou 430 nanometrov. Samozrejme, hovoríme o infračervených, nie klasických záberoch. 

Odporúčané
Najkrajšie zábery kométy Neowise, ktorú je vidno aj u nás. Vychutnaj si úchvatné fotky zo Zeme i z vesmíru Najkrajšie zábery kométy Neowise, ktorú je vidno aj u nás. Vychutnaj si úchvatné fotky zo Zeme i z vesmíru 16. júla 2020, 20:37

Ak sa na ne pozrieš pozornejšie, uvidíš, že Slnko tvoria objekty podobné ľudským bunkám, každá však má rozmery celých štátov. Sú pritom v neustálom pohybe, ako pomedzi ne prechádza teplo od stredu našej najväčšej hviezdy. Plazma svieti v ich strede a následne chladne na okrajoch. 

Európsky teleskop zachytil zatiaľ najdetailnejšie fotografie Slnka
Zdroj: KIS

„Bol to veľmi vzrušujúci, ale tiež náročný projekt. Za rok sme kompletne redizajnovali optiku, mechaniku a elektroniku, aby sme dosiahli čo najlepšiu kvalitu obrazu,“ hovorí doktorka Lucia Kleint, ktorá nemecké teleskopy na španielskom ostrove Tenerife riadi. 

Fotografie a podrobnejší výskum by mohol tiež pomôcť predpovedať vesmírne počasie, ktoré je pre vedcov zatiaľ stále veľkou neznámou. Slnečné erupcie pritom dokážu nepríjemne ovplyvniť aj činnosť satelitov a elektronickú komunikáciu priamo dolu na našej planéte. „Za predpoveďou počasia na Zemi zaostávame o 50 rokov, ak nie viac,“ povedala Svetlana Berdyugina z Univerzity Alberta-Ludwiga vo Freiburgu.

Domov
Zdieľať
Diskusia