Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. októbra 2020, 15:43
Čas čítania 6:31
Miriam Rumanková

Ekologickejšie kolekcie oblečenia Conscious od H&M alebo ZARA Join life. Sú naozaj udržateľné?

Ekologickejšie kolekcie oblečenia Conscious od H&M alebo ZARA Join life. Sú naozaj udržateľné?
Zdroj: Instagram/HM
MÓDA FAST FASHION MÓDA
Uložiť Uložené

Nenechaj sa oklamať pekným popisom a a krásnym dizajnom.

Bežní spotrebitelia, no aj odborníci len ťažko rozpoznajú, ktoré značky skutočne spĺňajú etické či ekologické štandardy a pre ktoré je to len marketing. Tzv. „greenwashing"  (forma marketingovej stratégie, v ktorej sú klamlivo používané údajné ekologické hodnoty a štandardy nejakej firmy) aj naďalej zostáva obavou celého módneho priemyslu.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na kolekciu Conscious (kolekciu udržateľného životného štýlu) od druhej najväčšej módnej firmy švédskej skupiny HM group, samotného HM a na kolekciu Join life od najväčieho predajcu šiat na svete, spoločnosti ZARA. Ide skutočne o kolekcie, ktorá prispievajú k lepšej planéte a spravodlivým pracovným podmienkam alebo je to pre dané firmy iby strategický marketingový ťah?

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde sa vyrábajú kolekcie Conscious a Join Life.
  • Aké materiály sa na ne využívajú.
  • Ako funguje recyklačný program od H&M a ZARY.
  • Kvôli čomu sú firmy pod paľbou kritiky a či s tým naozaj niečo robia.
  • Ako môžeš jednoduchými krokmi aj ty spraviť niečo s problémom fast fashion.
Odporúčané
Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov 7. augusta 2020, 8:59


H&M Conscious

H&M Conscious po prvý raz predstavili v roku 2010. Pri spustení tejto kolekcie išlo o pilotný program výlučne na švédskom trhu. Neskôr kolekciu začali rozširovať a predávať na ďalších miestach po celom svete. 

Ak sa snažíš znižovať svoju uhlíkovú stopu, môže sa ti javiť ako splnený sen. Svoj šatník si môžeš doplniť módnymi a trendy kúskami za pomerne nízke ceny a to všetko s pocitom, že myslíš aj na planétu a ľudí, ktorí šíjú tvoje šaty. Cena trička začína na 5 eurách, lyocelové šaty kúpiš za 35 eur a niektoré rifle sú lacnejšie ako tie z bežnej kolekcie.  

Je udržateľná kolekcia od H&M naozaj ekologická?
Zdroj: www2.hm.com/sk_sk

Na mieste je však je pozorne si prečítať popisy a zloženie produktov. Dočítaš sa, že oblečenie je vyrobené z udržateľných materiálov ako je organická bavlna a recyklovaný polyester. Niektoré kúsky sú zo 100 % biobavlny, iné obsahujú nižší podiel. Znamená to však automaticky, že táto kolekcia je udržateľná a H&M to nevyužíva iba ako marketingový ťah? 

„Conscious je koncept, ktorý je súčasťou niektorých našich produktov... Sú to kúsky vyrobené s väčším ohľadom na životné prostredie, najmenej 50 % z materiálov z udržateľných zdrojov – ako sú napríklad organická bavlna a recyklovaný polyester – veľa produktov Conscious však obsahuje ešte väčší podiel. Jedinou výnimkou je recyklovaná bavlna, ktorá môže tvoriť len 20 % produktu. Ak by sme zvýšili podiel recyklovanej bavlny, oblečenie by už nemalo rovnakú kvalitu,“  tvrdí pre Refresher komunikačné oddelenie H&M. 

Nórsky úrad pre ochranu spotrebiteľa však vlani obvinil H&M (ale aj ďalšie značky), že zavádza svojich spotrebiteľov tým, že neposkytuje dostatočné informácie o tom, prečo sú ich odevy z udržateľnej kolekcie lepšie, ako iné kúsky na trhu. Bez dodatočných informácií totiž spotrebiteľovi nemá byť ako jasné, či sa firma v skutočnosti zaoberá udržateľnou módou a získavaním prírodných materiálov, alebo sa jednoducho tvári udržateľnejšia, než v skutočnosti je, len preto, aby viac predala. 

Ústredný problém je v tom, že skontrolovať, či je tričko v skutočnosti vyrobené z biobavlny alebo z obyčajnej bavlny, pri výrobe ktorej použili kvantum chemikálii, je v praxi takmer nemožné. Spoľahnúť sa teda dá len na (často vágne) tvrdenia firmy o ich interných zásadách.

H&M sa bráni, že v porovnaní s inými firmami zverejňuje o pôvode svojich odevov veľa informácií. Tento rok napríklad získala najvyššie umiestnenie v rebríčku Fashion Transparency Index 2020. „Je to každoročná správa globálneho hnutia Fashion Revolution, ktoré skúma a zoraďuje 250 najväčších globálnych značiek a predajcov módy a oblečenia. Rebríček zostavuje podľa toho, koľko informácií značky zverejňujú o svojich dodávateľoch, politikách a postupoch, týkajúcich sa dodávateľského reťazca a ich sociálnom a environmentálnom vplyve,“ hovorí H&M.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @natykerny on

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88213 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké pracovné podmienky majú zamestnanci, ktorí pracujú na udržateľných kolekciách spoločnosti H&M a Zara.
  • Ako funguje zadávanie zákaziek.
  • Aké recyklačné systémy má H&M a Zara.
  • Akú odmenu dostaneš na Slovensku, ak prinesieš do predajne H&M staré oblečenie
  • Aké ciele do budúcnosti majú spoločnosti v oblasti udržateľnosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia