Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2020, 8:59
Čas čítania 5:52
Miriam Rumanková

Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov

Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov
Zdroj: Getty Images/Frédéric Soltan
MÓDA FAST FASHION MÓDA ZARA
Uložiť Uložené

Obrovské zľavy a nové trendy každý týždeň povzbudzujú mnohých ľudí, aby neustále nakupovali. Obzvlášť, ak sa dá oblečenie kúpiť cez internet. Vieš však odkiaľ tvoje oblečenie pochádza a kto ho ušil?

V minulosti bolo nakupovanie nového oblečenia v mnohých prípadoch spojené so zmenou ročného obdobia alebo novej konfekčnej veľkosti. Ničím výnimočným nebolo ani dedenie šatstva od súrodencov, bratrancov alebo iných rodinných príslušníkov. Naše staré mamy dokonca vo veľkom šili alebo háčkovali oblečenie pre seba a svoju rodinu.

Dnes sa majú veci inak a my žijeme v rýchlej dobe, keď chceme všetko a ideálne to chceme hneď. Okrem slovného spojenia fast food sme do slovníka zaradili aj fast fashion, ktoré opisuje módu dnešných dní. Je ťažké odolávať neustále meniacim sa trendom a lacnému oblečeniu, ktoré si môžeme dovoliť obliecť hoc aj len raz. Čo všetko sa ukrýva za dnešným módnym priemyslom sa dozvieš v tomto článku.

Nohavice, ktoré máš na sebe, možno ušil 14-ročný chlapec. Ako odmenu dostal pár centov
Zdroj: Unsplas/Highlight ID
V tomto článku si prečítaš:
  • Aké škandály sprevádzajú fast fashion reťazce
  • Kto stojí za najväčšou módnou skupinou a aké značky pod ňu patria
  • Prečo sa kvôli bavlne obesili státisíce farmárov
  • Aké tajné odkazy si našli zákazníci Zary v oblečení 
  • Prečo sa módny priemysel radí medzi najšpinavší na svete
  • Akých 5 najväčších problémov spôsobuje rýchla móda
  • Ako môžeš aj Ty prispieť k zmene k lepšiemu

Fast fashion giganti 

Najväčší predajca na svete v oblastí módy je skupina Inditex so svojimi značkami Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, ZARA Home a Uterqüe. Španielskeho zakladateľa Amancia Ortegu v roku 2017 vyhlásili za najbohatšieho človeka planéty. Jeho majetok sa odhaduje na 85 miliárd dolárov. Vlajková loď skupiny Inditex, Zara, ročne vyprodukuje v priemere 24 kolekcií.

Druhou najväčšou módnou firmou je skupina H&M group. Do nej patria okrem najznámejšieho H&M aj tieto značky – COS, Weekday, Monki, H&M Home, &Other Stories, ARKET a Afound. H&M založil v roku 1947 švéd Erling Persson. Perssonovci chceli vytvoriť dostupnú módu pre každého, na ktorú nie je potrebné míňať množstvo peňazí. Doslova plánovali vytvárať kúsky lacnejšie ako lístok do kina. Riaditeľskú pozíciu momentálne zastáva Perssonov syn Stefan. Jeho majetok sa v týchto dňoch odhaduje na 16,7 miliárd USD, čo z neho robí 17. najbohatšieho človeka sveta. 
 
Nie je žiadnou novinkou, že prosperujúci giganti H&M aj Zara čelia dlhodobo kritike a mnohým otázkam ohľadom životného prostredia, udržateľnosti alebo pracovných podmienok pre ľudí, ktorí oblečenie vyrábajú. Zara aj H&M sa stále obraňujú a prisľubujú rázne kroky vpred. Ako to vyzerá naozaj?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Entre dicas e achados - Amanda (@entredicaseachados) on

1. Životné prostredie

Módny priemysel je druhý najšpinavší priemysel po ropnom. V Indonézii sa nachádza najšpinavšia rieka sveta, ktorá nesie názov Citarum. Jednou z príčin tohto znečistenia je aj odevný priemysel. V okolí rieky sa nachádza 500 textilných fabrík. Od Citarumu je však závislých 27 miliónov ľudí, ktorí sú priamo vystavení znečisteniu. Pre nich je totiž voda z rieky zdrojom pitnej vody, používajú ju aj na varenie či pranie.
 
V dokumentárnom filme nemeckého portálu DW The world’s most polluted river (Najznečistenejšia rieka sveta) z roku 2018 môžeme vidieť tím aktivistov, ktorí zbierajú vzorky vody, ryže alebo detské vlasy na testovanie. Analýza preukázala prítomnosť mnohých toxických látok, ktoré spôsobujú závažné ochorenia (respiračné problémy, genetické vady, chronické ochorenia).


Indonézsky prezident Joko Widodo ešte v tom istom roku prišiel s ambicióznym 7-ročným programom čistenia rieky Citarum. Mnohé odevné značky, medzi nimi aj H&M, prisľúbili väčšiu kontrolu nad svojimi indonézskymi dodávateľmi. 

Spoločnosť Zara každoročne vyprodukuje 840 miliónov odevov, aby mohla zásobovať svojich 6 000 predajní po celom svete. Aj tento gigant čelí obvineniam zo znečisťovania životného prostredia.

Dodávateľské firmy totiž v mnohých prípadoch nerešpektujú zákony a do vodných zdrojov vypúšťajú rôzne chemikálie. V riekach končia aj drobné mikrovlákna, ktoré sa uvoľňujú počas prania. Kedysi prosperujúce rieky v Číne, Indii alebo v Bangladéši sa tak aj vďaka odevnému priemyslu pretransformovali na biologicky mŕtve zóny preplnené toxickými látkami spôsobujúce vážne ochorenia. 

2. Bavlna vs. farmári

Bavlna je udržateľný produkt, avšak jej nadmerné pestovanie spôsobuje v istých častiach sveta veľké problémy – poškodzuje zdravie ľudí a životné prostredie. Rýchla móda vytvorila biznis model bažiaci po bavlne.
 
V dôsledku pestovania bavlny medzi Uzbekistanom a Kazachstanom stratilo Aralské jazero 80% objemu vody. Zvýšený obsah soli a pesticídy vyhubili takmer všetky ryby a ľudia z tejto oblasti trpia rakovinou, poruchami dýchacích ciest alebo genetickými vadami.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Melody The Label by Christina (@melodythelabel) on


 
Problém s pesticídmi mala za úlohu vyriešiť geneticky modifikovaná odroda bavlny z amerického koncernu Monsanto. Tejto príležitosti sa chopili najmú farmári z Indie, ktorí vo veľkom nakupujú semená geneticky modifikovanej bavlny z USA a sadia ju na svojich poliach vo vidine lepšieho života.

Farmári si myslia, že vďaka geneticky modifikovanej bavlne dokážu lepšie naplniť požiadavky svetových módnych reťazcov. Takáto bavlna potrebuje veľa vlahy ale naopak nemôže zmoknúť, aby neplesnivela a preto sa pestuje hlavne v suchých oblastiach.

Nie vždy sa bavlne darí a farmári nestíhajú produkovať požadované množstvá. Vieme o mnohých prípadoch, keď si farmári kvôli pôžičkám, ktoré si vzali na pestovanie bavlny, no nevedeli ich z rôznych dôvodov splácať, siahli na život. The Guardian uvádza, že od roku 1995 spáchalo samovraždu 270 000 pestovateľov bavlny z Indie.

3. Otrasné pracovné podmienky

Škandály k téme zamestnancov a ich pracovných podmienok sa v odevnom priemysle ťahajú už dlhé roky. Určite si už zachytil správy o prehnane dlhých pracovných dobách za minimálnu mzdu v naozaj nehostinných podmienkach. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87143 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S čím všetkým sa potýkajú šičky pri práci
  • Aké tajné odkazy od zamestnancov si našli ľudia v oblečení Zary
  • Koľko zo sumy, ktorú zaplatíš za tričko či rifle, ide človeku, čo ich ušil
  • V ktorých výrobkoch sa objavuje koža zo psov
  • Aké zmeny sľubujú fast-fashion značky
  • Ako môžeš aj Ty prispieť k zmene k lepšiemu
Domov
Zdieľať
Diskusia