Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2020, 14:40
Čas čítania 4:27
Michaela Košútová

Mužský vs ženský mozog: má vôbec mozog pohlavie?

Mužský vs ženský mozog: má vôbec mozog pohlavie?
Zdroj: nugroho dwi hartawan/Pixabay
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Existuje predstava a možno je to fakt, že ženy nevedia parkovať tak dobre ako muži a muži nevedia robiť viac činností naraz tak dokonale ako ženy. Môže za to biológia, že muži a ženy vo veľa prípadoch myslia a konajú inak?

Medzi mozgom muža a ženy existujú jemné pozorovateľné rozdiely, ale stále nie je známe, ako presne sa tieto rozdiely týkajú správania. Otázkou tiež ostáva, do akej miery sú umelo vyfabulované médiami, ale taktiež vedcami.

Niektorí veria, že za rozdiely v správaní medzi mužom a ženou môžu kultúrne a sociálne vplyvy, zatiaľ čo iní tvrdia, že rozdiely v pohlaví sú do značnej miery podmienené biológiou. V skutočnosti je situácia oveľa zložitejšia a pravdepodobne leží niekde uprostred.

V tomto článku si prečítaš:
  • Existuje pojem mužský a ženský mozog?
  • Je majiteľ väčšieho mozgu automaticky inteligentnejší?
  • Naozaj za odlišnosť môžu hormóny?
  • Mení sa veľkosť mozgu s vekom?
  • Čo znamená pojem spredu – dozadu a zľava – doprava pri téme mozog

 
Mozog je rozdelený na dve polovice, čiže pravú a ľavú hemisféru, v ktorých sa nachádzajú mimozmyslové centrá a taktiež centrá vedomých pohybov, emócií, myslenia a pamäti. 

Obe strany mozgu vyzerajú veľmi podobne, avšak v spracovaní informácií je obrovský rozdiel. Hemisféry sú navzájom prepojené nervovými vláknami (štruktúra nazývaná corpus callosum). To, akým štýlom využívame hemisféry, má veľký vplyv na našu osobnosť a správanie. 

Ľavá hemisféra

- rečové funkcie, riadenie komplexných vôľových pohybov, čítanie, písanie, aritmetické úkony, analytické spracovanie informácií, abstraktné myslenie. 

Pravá hemisféra

- nerečové funkcie, komplexné spracovanie zrakových a sluchových podnetov, priestorové vnímanie, súčasné a komplexné spracovanie informácií.

Lateralizácia ľudského mozgu
Lateralizácia ľudského mozgu Zdroj: By Chickensaresocute - Own work, CC BY-SA 3.0
Ak hovoríme o rozdieloch medzi ženskými a mužskými mozgami, hovoríme o rozdieloch medzi priemermi – čiže rozdielmi, ktoré nadobudneme, ak porovnávame skupinu mužov a žien. Pri porovnaní konkrétnej ženy s konkrétnym mužom, môžeme, no aj nemusíme vidieť rozdiel, ktorý je pozorovateľný na úrovni skupiny.

Ženské mozgy sú mladšie

Analýza 205 mozgov mužov a žien vo veku 20 až 82 rokov odpovedala na otázku, či má zvyšujúci sa vek a celkové starnutie človeka vplyv na veľkosť mozgu. Odpoveďou bolo zistenie, že ľudský mozog sa skutočne so zvyšujúcim sa vekom zmenšuje. Zaujímavý je na tom fakt, že u mužov prebieha tento proces rýchlejšie v porovnaní so ženami.

Táto premena taktiež súvisí aj s metabolizmom mozgu, na ktorý má vyšší vek taktiež spomalujúci vplyv. Ženské mozgy boli v porovnaní s tými mužskými v priemere o 3,8 roka metabolicky mladšie, čo môže vysvetľovať skutočnosť, prečo sú ženy vo vyššom veku viac mentálne fit ako ich mužskí rovesníci.

„Nie je to tým, že by mužské mozgy starli rýchlejšie. Muži však už začínajú mozgovo dospievať o tri až štyri roky neskôr než ženy. A to pretrváva až do dospelosti. Zatiaľ ale nevieme, čo to znamená. Myslím si však, že to vysvetľuje, prečo ženy nezažívajú vo vysokom veku taký intelektuálny úpadok ako muži. Ich mozgy sú totiž mladšie," uviedol pre ČT autor práce Manu Goyal.

Čím väčší, tým inteligentnejší mozog?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86960 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia