Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. júna 2020, 13:43
Čas čítania 7:27
Dominik Vetrák

10 najlepších hororov 21. storočia

FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER HOROR NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Týchto 10 hororov by mal vidieť každý fanúšik strašidelného žánru.

Anya Taylor-Joy v Čarodejnici ukazuje výstrih, ktorý si všimne jej brat. Keby vedela, čo sa s ním v strašidelnom lese stane, zrejme by mu dopriala dlhší pohľad. Na konci filmu ukazuje istým postavám už celý hrudník a v mrazivej scéne dokončuje svoj prerod. Horory nás dokážu rozprúdiť, šokovať a hlavne vystrašiť, či už je to vďaka jump-scares alebo atmosfére, ktorú vybudujú. 

Horory sú žáner, ktorý v sebe skrýva množstvo subžánrov. Máme tu klasické ľakačky, ktoré sa sústreďujú na to, aby diváka zaskočili nepripraveného, poznáme aj psychologické horory či horory, ktorých pravý význam si každý musí domyslieť sám.

Existujú aj horory, ktoré využívajú možnosť ukazovať explicitné zábery z vrážd a mučenia, no a viacerí obľubujú aj horory s duchmi, príšerami či navzájom sa vraždiacimi ľuďmi v strašidelnej atmosfére. Je toho skutočne mnoho, a tak sme sa rozhodli, že sa do výberu 10 najlepších hororov v 21. storočí pokúsime vybrať čo najrozdielnejšie typy hororov.

Pôjde o zoznam, nie rebríček, no ak si trúfaš, v komentároch nám môžeš dať vedieť, ako by si ich zoradil od najhoršieho po najlepší. 

Odporúčané
Sleduj bláznivý trailer na jeden z najchválenejších filmov roka. Komédia Palm Springs ťa kráľovsky pobaví Sleduj bláznivý trailer na jeden z najchválenejších filmov roka. Komédia Palm Springs ťa kráľovsky pobaví 17. júna 2020, 15:43

1. Get Out

Mladý fotograf Chris a jeho priateľka Rose sa vydajú na návštevu k Roseiným rodičom. Chris však má mierne obavy, keďže rodičia jeho priateľky netušia, že je černoch. Môže to však byť v dnešnej dobe problém? Hoci ho čaká vrelé privítanie, starý pár a dvaja černošskí sluhovia sa začnú správať veľmi zvláštne. Je táto návšteva naozaj taká bezpečná?

Peeleovi sa podarilo skĺbiť skvelú neistú a nervóznu atmosféru s poriadne čiernym humorom a satirickými prvkami, čím si získal najmä americké publikum. Pokiaľ si film stále nevidel, je čas to napraviť. Napätie po celú dobu stopáže je zaručené, dokonca sa párkrát aj schuti zasmeješ. 

Nenápadná žánrovka Uteč od komika Jordana Peeleho vyvolala v Amerike veľký poprask, hlavne tematizovaním citlivých otázok rasizmu a predsudkov. Peeleho film sprevádzali nadšené kritiky a samotná snímka to dotiahla až do oscarového súboja. Zo štyroch nominácií premenila ocenenie za najlepší pôvodný scenár. Peele film natočil za smiešnych 5 miliónov dolárov. 


2. Conjuring 1 a 2

Režisér James Wan sa v hororovom žánri cíti ako doma, keď natočil a produkoval hneď niekoľko vynikajúcich filmov. V Conjuringu krásne vykreslil atmosféru sedemdesiatych rokov a dokázal, že vie udržať napätie a prekvapiť, keď to najmenej čakáte. V jednotke úspešne predstavil desivú Annabelle, zatiaľ čo dvojku posunul na úplne iný level, čo si môžete prečítať aj v našej recenzii.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

V oboch filmoch sledujeme manželov Warrenovcov, známych paranormálnych vyšetrovateľov, ako pátrajú po pravde a majú čo robiť, aby dokázali čeliť zlým silám. V tomto článku sa dočítaš, nakoľko sú tieto filmy založené podľa skutočných udalostí a koľko si tvorcovia vymysleli kvôli dramatizácií. Zo sveta Conjuring sa oplatí vidieť aj Insidious, no a ak máš chuť na ďalšie démonické horory, skvelý je aj Sinister od Scotta Dericksona.


3. Saw

A zase raz ten James Wan. Za jeho najlepší hororový počin považujeme práve prvý diel série Saw. V modernej kinematografii sa dobré nápady rýchlo vyčerpávajú. Saw však prišiel s originálnym konceptom, v ktorom sa umierajúci starší muž snaží napraviť hriešnikov. Robí to brutálnymi spôsobmi mučenia. Nejde však o prechod očistcom. Jigsaw, ktorý svojim obetiam zadáva úlohy, ich často rovno odsúdi na smrť.

V prvom diele sa dočkáme dvojice postáv, ktoré sa prebudia na neznámom mieste, sú pripútaní k stene a niekto zvonku s nimi hrá psychologickú hru. Ak sa odtiaľ chcú dostať, bude si to vyžadovať obrovskú obetu.

Prvý Saw je naozaj skvelo prepracovaným filmom. Diváka rýchlo vtiahne do zapleteného mysteriózneho deja, ktorý vyústi v perfektný a šokujúci záver. Škoda tých ďalších dielov, ktorých kvalita prudko upadala. Tie však už nerežíroval Wan. Jednotka sa celá natočila a zostrihala za 18 dní. 


4. The Others

Grace (Nicola Kidman) túžobne očakáva návrat svojho manžela z bojiska druhej svetovej vojny, ktorá práve skončila. Až príliš dlho žila so svojimi deťmi sama v dome. Ten je navyše celý zahalený a skrytý pred slnečnými lúčmi. Na tie sú totiž jej deti alergické. Ako si však Grace poradí s tým, keď zistí, že v dome nie sú sami, no deti nesmú von?

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Najlepším aspektom snímky je zrejme herecký výkon Nicole Kidman. Práve jej zobrazenie šialenej matky snažiacej sa zachrániť svoje deti dodáva filmu dušu. Vďaka hereckým výkonom sme sa dokázali vtiahnuť do deja a opantal nás skvelou atmosférou. Málokedy sa podarí natočiť hororovú snímku, ktorá by fungovala skvelo aj bez strašidelných scén.

V tomto horore sa totiž veľa jumpscares, a teda nečakaných vystrašení, nedočkáš. Na druhej strane sa môžeš pripraviť na plynulé budovanie mrazivej atmosféry okorenenej skvelým príbehom a prekvapivým záverom, ktorý nepôsobí nasilu a skvelo uzatvára tajomný príbeh. Ide o prvý film, ktorý získal španielsku cenu Gaya bez toho, aby v ňom odznelo čo i len jediné španielske slovo. 

5. Badabook

V centre príbehu je ovdovená Amelia, ktorá sama vychováva svojho veľmi problematického syna. Ten začne tvrdiť, že v ich dome žije neviditeľná obluda. Keď Amelia objaví záhadnú knihu Mister Babadook, začne v okolí ich domu dochádzať k záhadným udalostiam.

Babadookovi sa výborne podarilo skĺbiť psychologickú drámu s hororovými prvkami. Výsledkom bola poriadne temná a atmosférická jazda, v ktorej skúmali témy zármutku, depresie či psychických ochorení.

Snímka sa viac spoliehala na sofistikovanejšie strašenie.  William Friedkin, režisér filmu Exorcista (1973), vyhlásil, že nikdy nevidel desivejší film ako  Babadook. 

6. Us

Jordan Peele sa po úspešnom Get Out posunul k ďalšiemu projektu a opäť išlo o netradičnú záležitosť. Dej snímky má v hľadáčiku na prvý pohľad ničím výnimočnú rodinu, ktorú uprostred noci začne terorizovať štvorica osôb v červenom odeve vyzerajúca takmer identicky ako oni.

Odporúčané
10 najlepších hororov roka 2023 10 najlepších hororov roka 2023 13. decembra 2023, 12:30

Peeleho Us je majstrovským a poriadne komplexným dielom s množstvom skrytých významov a príbehových zvratov. Pri pozeraní nemáš šancu tušiť, akým smerom sa dej uberie ďalej.

Myšlienky hodné zamyslenia a spoločenský presah sú kladným prínosom, ba čo viac, občasný a dobre zasadený humor má na konte aj jednu z najvtipnejších scén minuloročnej kinematografie. 

7. The Witch

Pochmúrna a depresívna snímka rozpráva príbeh farmára Williama a jeho rodiny, ktorá je po názorových sporoch vyhnaná z mesta. Rodina si postaví farmu blízko temného lesa, ale čoskoro začnú problémy. Najmladšieho syna Samuela totiž unesie čarodejnica. Rodina sa od tohto momentu prepadáva stále hlbšie do bahna náboženského fanatizmu a vzájomnej nedôvery.

Čarodejnica oplýva fantasticky temnou atmosférou, ako aj prepracovanými historickými reáliami, ktoré sa prejavujú aj v samotných dialógoch a stavbe jednotlivých viet. Scenárista Robert Eggers pri písaní scenára vychádzal z mnohých rozprávok, folklórnych legiend, ako aj súdnych zápisov a výpovedí z čias honov na čarodejnice (inšpirovali ho napríklad aj neslávne známe procesy v Saleme).

Samozrejmosťou sú brilantné herecké výkony, na čele s Ralphon Inesonom, Katie Dickie či mladou Anyou Taylor-Joy, ktorú sme si okamžite zamilovali. Keď sa snímka dostala do multiplexov, popcornoví diváci si s ňou nevedeli rady a ich reakcie boli väčšinou negatívne. Pre hororových fajnšmekrov však ide o žánrovú perlu.

Odporúčané
KVÍZ: Posadnuté bábiky, ale aj kazeta šíriaca smrť. Uhádneš, z ktorých hororov pochádzajú tieto prekliate predmety? KVÍZ: Posadnuté bábiky, ale aj kazeta šíriaca smrť. Uhádneš, z ktorých hororov pochádzajú tieto prekliate predmety? 31. októbra 2023, 17:00

Zariekaniami čarodejníc zo záveru filmu podľa mystikov hovoria anjeli a démoni. Pochádzajú z verzie, ktorá je uverejnená v Satanskej biblii od Antona LaVeya. Režisér priznal, že niektoré slová pre istotu zmenili, aby náhodou niečo nevyvolali. 


8. Bone Tomahawk

Pomerne netradičná žánrová zmes hororu a westernu dopadla nad očakávania dobre. S. Craig Zahler sa vo svojom debute predviedol ako mimoriadne schopný tvorca. Z malého mestečka Bright Hope unesie kmeň kanibalistických divochov manželku miestneho kovboja O'Dwyera. Ten sa následne spolu so šerifom, jeho zástupcom a namysleným pištoľníkom vydáva na záchrannú akciu.

Rozprávanie je pomalé, ale nikdy neskĺzne do nudy. Naopak, režisér nám ukazuje už samotné putovanie ako nebezpečnú, drsnú a krutú cestu. Vôbec celý film sa nesie v sympaticky naturalistickej a realistickej atmosfére. Ako diváci nie sme zvyknutí na to, že hrdinovia môžu zomrieť ešte skôr, než sa postavia skutočným záporákom.

Krvavý tomahavk je veľmi fyzický zážitok, pri ktorom budeš cítiť každé zranenie a každé vnorenie šípu do tela. Snímke navyše nechýba skvelá atmosféra tajomného zla v podobe krvilačných divochov. V závere sa dočkáme aj niekoľkých poriadne krvavých a brutálnych scén, avšak Zahler vie s násilím pracovať veľmi dobre a využíva ho na to, aby v divákovi dôkladne vyvolal úzkosť a nepríjemné pocity.

Odporúčané
RECENZIA: Mníška 2 je desivá prechádzka peklom, po ktorej nezaspíš RECENZIA: Mníška 2 je desivá prechádzka peklom, po ktorej nezaspíš 7. septembra 2023, 16:30

Brutálne scény nie sú lacným šokom, ale naopak výrazne pridávajú na atmosfére. Nesmieme zabudnúť na perfektné herecké výkony Kurta Russella, Patricka Wilsona, Richarda Jenkinsa a Matthewa Foxa.

S. Craig Zahler svoje kvality potvrdil aj následným filmom Brawl in Cell Block 99 z roku 2017 a následne s Dragged Across Concrete. Určite daj jeho filmom šancu. Bone Tomahawk sa natočil za neuveriteľných 1,8 milióna dolárov, a to behom 21 dní. Dokonca podľa prvotného nástrelu scenára bez úprav, čo vôbec nie je bežné.


9. The Ring

Písal sa rok 1998 a svetlo sveta zazrel jeden z najoriginálnejších hororových filmov. Hideo Nakata vtedy snímkou Ring vytvoril menší kult. Hovoril o kliatbe, ktorú spôsobovala mysteriózna nahrávka na kazete. Ak si si video pozrel, zazvonil telefón a hlas v ňom ti oznámil, že do 7 dní umrieš.

O 4 roky neskôr  vyšiel aj americký remake, ktorý predčil japonský originál. Film vďaka skvelým hereckým výkonom a neuveriteľne mrazivej atmosfére ako jeden z mála skvelo spája kvalitný príbeh s desivými scénami, ktoré sa vám ľahko dostanú pod kožu.

Navyše tu máme dnes už legendárnu postavu Samaru. Škoda, že ďalšie diely a spracovania už dopadli veľmi zle. Na DVD si si mohol pustiť bonusovú scénu – samotnú nahrávku, ktorá zabíjala ľudí. Po spustení zmizol kurzor a video si musel dopozerať. Nedalo sa stíšiť, pretočiť ani vypnúť. Ak si sa nakoniec rozhodol nedopozerať ho, musel si vypnúť televízor.


10. A Quiet Place

Počin Johna Krasinskiho bol krásnym prekvapením s charizmatickými hercami a netradičným príbehom, na ktorý sa jednoducho dobre pozeralo. Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti, kedy sa po Zemi pohybujú záhadné obludy, ktoré sú mimoriadne citlivé na zvuk.

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Aj preto rodina Abbotovcov musí celý čas žiť v absolútnej tichosti. Práve vďaka tomuto motívu mohol Krasinski na poste režiséra predviesť svoje kvality a naservírovať zopár poriadne napínavých scén. Nikdy nezabudneme na absolútne tiché kinosály, ktoré so zatajeným dychom sledovali, kto urobí prvú chybu a spadne mu niečo na zem. 

John Krasinski, ktorý pracoval na scenári, režíroval a zároveň hral hlavnú rolu, si zahral aj príšeru, keď ho navliekli do motion-capture obleku. Millicent Simmonds, ktorá hrá nepočujúcu dcéru Abbotovcov s menom Regan, odmalička nepočula. Hercov naučila niekoľko slov a viet v posunkovej reči. Snímka mohla skončiť v univerze Cloverfield filmov, producenti sa však neskôr rozhodli ponechať ju vo vlastnom filmovom svete. 

 
Bonus: Midsommar

Midsommar je v prvom rade veľmi netradičným hororom a dovolíme si povedať, že ho sprevádza obrovské množstvo divákov s nechuťou či odchodom v polovici premietania. 

Režisér Ari Aster (Hereditary) si naďalej buduje kariéru odlišnou cestou a jeho koncept hororu za bieleho dňa je originálnym skvostom, ktorý aj napriek svojej stopáži a krásnej kamere ani chvíľu nenudí. Sympatické herecké osadenstvo doplnené jedinečnou atmosférou a napätím síce má svoje chybičky, no ako celok funguje na výbornú a po zhliadnutí naň tak skoro nezabudneš.

Samozrejme, nájde sa aj veľa divákov, ktorí majú opačný názor, a preto sme Midsommar umiestnili do bonusu.  Uvažovali sme, že do bonusu radšej dáme Hereditary, no o tom sme písali viac než dosť. Midsommar sa nám sem kvôli svojej jedinečnosti hodil viac. 

V článku nenájdeš veľa skvelých hororov. Ak ti týchto 10 nebude stačiť, odporúčame pozrieť si aj Pád do tmy, Oculus, Lights Out, It Follows, It Comes at Night, Session 9, Deliver Us From Evil, Doctor Sleep, Annihilation, Halloween, It, Hereditary či REC.

Domov
Zdieľať
Diskusia