Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2020, 16:15
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Putin podpísal zákon, ktorý zmenil dátum konca 2. svetovej vojny. Rusko si chcelo pripísať zásluhy

NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Kým väčšina krajín sveta považuje za koniec 2. svetovej vojny 2. september 1945, v Rusku si ho budú pripomínať o deň neskôr.

Vladimir Putin prepísal históriu druhej svetovej vojny, keď v piatok podpísal zákon, ktorý mení jej oficiálny koniec, informuje The Statesman s odvolaním na webové stránky ruskej vlády. Aj keď si keď zvyšok sveta pripomína výročie dôležitej udalosti 2. septembra, Rusko bude po novom spomínať na uzavretie prímeria až o deň neskôr. Zákon kritizoval aj prezidentov výbor pre ľudské práva, novelu však schválili obe komory ruského parlamentu.

Predmetom sporu oficiálneho konca 2. svetovej vojny je pre Rusov dátum, kedy Japonsko oficiálne podpísalo svoju kapituláciu pred spojeneckými silami. Práve 3. septembra totiž Sovietsky zväz porazil japonské vojská, pravdou však zostáva, že Japonci nikdy nepodpísali s Ruskom dokument, ktorým by oficiálne vojnový stav ukončili. Mierovej dohode bránia aj pretrvávajúce spory o Kurilské ostrovy, ktoré sovietske vojská zabrali v závere vojny. 

Odporúčané
Putin si podával ruku s lekárom, ktorý má koronavírus. Zatiaľ pracuje z domu, neustále ho však testujú Putin si podával ruku s lekárom, ktorý má koronavírus. Zatiaľ pracuje z domu, neustále ho však testujú 2. apríla 2020, 12:32

Putinov prezidentský výbor pre občiansku spoločnosť a ľudské práva rozhodnutie kritizuje, myslí si, že výročia majú  ľudí spájať, nie rozdeľovať. Kolíziu vidí aj v tom, že nový Deň vojenskej slávy zatieni Deň spolupatričnosti v boji proti terorizmu, ktorým si krajina uctieva stovky obetí rukojemníckej drámy v Beslane z roku 2004.

1. septembra 2004 obsadili tridsiati čečenskí militanti školu v Beslane, ruské zásahové jednotky po dvoch dňoch vtrhli do budovy, akcia si však vyžiadala 334 obetí, pričom viac ako polovica z nich boli deti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia