Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2020, 16:27
Čas čítania 3:39
Matej Krajčovič

Koronavírus môže ohroziť skôr tvoju peňaženku než zdravie. Akciové trhy panikária a prudko klesajú. Prečo sa to deje?

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Pokles podľa ekonóma zrejme potrvá iba pár mesiacov. Finančná kríza z roku 2008 vraj svetu zatiaľ nehrozí.

Koronavírus už spôsobuje paniku aj v Európe a na Slovensku, hoci tvrdé údaje naznačujú, že sa o svoj život pravdepodobne báť nemusíš a šanca, že zomrieš, je naozaj minimálna. 

Podľa mnohých expertov nás viac môže ohroziť panika a ekonomické následky, než reálna hrozba zdravotných problémov.  

Keďže odborníci informujú aktuálne o 2 859 mŕtvych a 83 704 nakazených koronavírusom po celom svete (hoci bežná chrípka dostane do nemocnice napríklad 200-tisíc Američanov každú sezónu), ľudia začínajú rušiť športové podujatia či zatvárať továrne

Odporúčané
Tohtoročný autosalón v Ženeve zrušili. Dôvodom je koronavírus Tohtoročný autosalón v Ženeve zrušili. Dôvodom je koronavírus 28. februára 2020, 12:01

Zatvorené kiná, výrobné haly a zrušenie športové podujatia

Čína už tento zrušila halové majstrovstvá sveta v atletike aj preteky Formuly 1, Švajčiarsko zrušilo Ženevský autosalón, Tokio možnosť bežať svoj svetoznámy maratón ne-elitným športovcom z radov verejnosti a pochybovať začíname aj o správnosti rozhodnutia tento rok usporiadať Olympijské hry. Hlavné kolo paniky sa rozbehlo až v posledných dňoch, keď sa vírus naplno objavil v Taliansku. 

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio však povedal, že dezinformácie, prehnané titulky webov a doslova infodémia spôsobujú viac škôd, ako samotný vírus. 

Koronavírus môže ohroziť skôr tvoju peňaženku než zdravie. Akciové trhy panikária a prudko klesajú
Zdroj: TASR / AP

„Sú len dve epicentrá nákazy. Veneto, to sú 0,2 % regiónu, ktoré majú vírus. V Lombardii hovoríme o 0,5 percenta regionálneho územia. Takže v Taliansku teraz, bez toho aby som chcel minimalizovať čísla, je koronavírusom dotknutých medzi 40- až 50-tisíc obyvateľov zo 60 miliónov,“ povedal na tlačovke v Ríme. 

Veľké firmy ako AppleAdidas, Nike alebo Puma pôvodne rátali len s dočasným výpadkom tržieb. Väčšinu zo svojich tovární totiž majú v Číne a po vypuknutí v regióne okolo mesta Wu-Chan ich museli zavrieť. Či už z preventívnych dôvodov, alebo skrátka preto, že ich zamestnanci zostali uzavretí v mestách pod karanténou. 

Odporúčané
Ďalšie značky hlásia pokles tržieb kvôli koronavírusu. Problémy má Adidas aj Puma Ďalšie značky hlásia pokles tržieb kvôli koronavírusu. Problémy má Adidas aj Puma 19. februára 2020, 15:50

Nové modely sa tak mali o pár týždňov oneskoriť, čo by sa odrazilo na číslach za prvé tri mesiace tohto roka. 

Po príchode vírusu do Európy však začali klesať najmä akcie leteckých spoločností, cestoviek a firiem, ktoré sú závislé na cestovnom ruchu. Investori sa začali obávať, že ľudia pre koronavírus prestanú kupovať letenky a dovolenky. 

Rýchlo však so sebou stiahli aj tri veľké americké americké indexy a koniec-koncov, takmer všetky akcie.

Infographic: Coronavirus Fears Put Stocks in Correction Territory | Statista
Infographic: Coronavirus Fears Put Stocks in Correction Territory | Statista

Ochranné opatrenia ako zastavenie letov do niektorých krajín spolu so strachom už teraz spôsobujú ekonomické škody. Ak ázijské továrne čoskoro znovu neotvoria, tento rok možno nebude nový iPhone, no pokiaľ z tejto časti sveta nezačnú chodiť súčiastky a potrebné diely, výroba sa pravdepodobne rýchlo zastaví aj v Európe či USA. 

Denník SME hovorí o problémoch viacerých slovenských firiem. Výrobca elektroniky CRT Electronic zredukoval výrobu len na jednu zmenu, respektíve štyri dni v týždni. Zastaviť linky by mohol aj svetoznámy producent bicyklov Kellys, ak z Číny rýchlo neprídu súčiastky. „Čoskoro budeme musieť spomaliť a zastaviť produkciu pre niektoré chýbajúce dielce," cituje ho ekonomické oddelenie webu výkonného riaditeľa Michala Divineca.

Koronavírus môže ohroziť skôr tvoju peňaženku než zdravie. Akciové trhy panikária a prudko klesajú
Zdroj: TASR - Andrej Galica

Kríza môže trvať pár týždňov, ale aj oveľa dlhšie

„Koronavírus bude mať výrazný vplyv, už to vidíte aj v našich obchodoch. Všimol som si menej zeleniny a ovocia, zrejme nechodia kamióny z Talianska. V Česku zrušili veľa kontraktov na drevo, ktoré exportovali do Číny, už si ho nechodia osobne vyberať,“  hovorí Ľuboš Pavelka z Katedry medzinárodného obchodu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

„Je otázne, či negatívne efekty koronavírusu nevyprchajú do pár mesiacov. Keď to zanikne, možno sa akciové trhy opäť rozhýbu smerom nahor,“ dodáva s tým, že situácia je momentálne neprehľadná a nedá sa vylúčiť ani opačný scenár a dlhodobejšie problémy.

V tom prípade by sa niektoré firmy mohli dostať do finančných strát, z ktorých sa už nevyhrabú.

Pavelka súhlasí aj s teóriou, že Taliansko sa vstupnou bránou koronavírusu do Európy stalo skrátka preto, že dováža pomerne veľa tovaru z Číny, a zároveň oblasti na severe krajiny mimoriadne lákajú turistov: „Mnoho tovaru sa tu predáva v sivej a čiernej ekonomike. Infiltrácia preto môže byť intenzívnejšia, než napríklad v Španielsku.“

Odporúčané
Najštýlovejšie rúška a masky na tvár, ktoré ťa bohužial neochránia pred koronavírusom Najštýlovejšie rúška a masky na tvár, ktoré ťa bohužial neochránia pred koronavírusom 28. februára 2020, 12:49

Niektoré firmy budú na odstrel ako prvé

Vysvetlil tiež, prečo prvé problémy hlási hlavne výrobný sektor: „Dnes je veľa dodávok tzv. just-in-time. Nepríde vám subdodávka z Číny a v reťazovej reakcii už musíte obmedziť výrobu, pretože sa vám míňajú zásoby na skladoch, ktoré máte len na pár dní. Neskôr možno budete musieť prepustiť ľudí. Niektoré krajiny sú na ázijských komponentoch výrazne závislé,“ tvrdí.

Podľa neho by však slovenská ekonomika tento výpadok mohla zvládnuť ešte pomerne dobre a lepšie, ako napríklad Česko. V prípade našich susedov viackrát upozornil na oslabujúci kurz koruny. 

Aktuálny prepad považuje za dočasný, opatrne hovorí o horizonte dvoch až štyroch mesiacov, pokiaľ sa panika neprehĺbi. Svoj odhad opiera o inkubačnú dobu vírusu (14 dní) a fakt, že na svete už dlhšie než týždeň pribúda viac vyliečených, než nových pacientov. „Také niečo, ako bola finančná a hospodárska kríza v roku 2008, kedy padali banky, to nemôžeme s dnešnými problémami ani porovnávať,“ dodáva.

Čo by si mal robiť? 

Panika a vyberanie hotovosti z bankomatov, je podľa ekonóma neopodstatnená. Náš bankový systém je podľa neho stabilnejší, než napríklad v susednom Rakúsku, ktoré je k Taliansku bližšie a malo by slúžiť ako nárazníková zóna. 

Už niekoľko dní sa hovorí o tom, ako Slováci vykupujú ochranné rúška, ktoré ti však podľa odborníkov nepomôžu a slúžia skôr nakazeným na to, aby kašľom vírus nešírili ďalej. Najlepšie urobíš, ak zvážiš cestovanie do napadnutých regiónov, budeš si umývať ruky hlavne po jazde v MHD a zvýšiš príjem tekutín aj vitamínov. 

Nie je dôvod ani útočiť na regály v hypermarketoch, čo sa dialo najmä v susednej Českej republike. iDnes.cz píše o e-shope Košík.cz, ktorý musel obmedziť on-line nákupy potravín na hmotnosť 50 kilogramov. Ľudia si totiž robili zásoby instantných jedál, konzerv a strukovín v neúmernom objeme. Viacero nákupov vážilo 300 či dokonca 600 kg. 

Svojho exota v plynovej maske a gumových rukaviciach však už v obchodoch stihli odfotiť aj Rakúšania. 

Domov
Zdieľať
Diskusia