Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2020, 11:18
Čas čítania 3:51
Jakub Paulík

Mafiánsky boss Sýkorovcov Borbély mieri na slobodu. Okresný súd v Trnave ho podmienečne prepustil

Mafiánsky boss Sýkorovcov Borbély mieri na slobodu. Okresný súd v Trnave ho podmienečne prepustil
Zdroj: TASR – Jakub Kotian
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Šéfovia Sýkorovcov sú vo väzení či po smrti.

František Borbély bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov bratislavskej organizovanej mafiánskej skupiny Sýkorovcov. Po smrti Miroslava Sýkoru známy gang takzvaných Sýkoriek viedol Róbert Lališ a jeho pobočníkom bol okrem iných aj Borbély.

V januári 2020 tento významný člen Sýkorovcov odsúdený na 7 rokov požiadal o podmienečné prepustenie po 63-och mesiacoch. Okresný súd v Trnave 19. februára vyhovel jeho žiadosti a podmienečne ho prepustil na slobodu. Prokurátor môže proti rozhodnutiu súdu podať do troch dní sťažnosť.

Aktualizácia z 20. februára 2020: Prokurátor sa rozhodol vzdať práva na podanie sťažnosti. František Borbély bol prepustený z väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou.

Odporúčané
Slovenská policajtka Patrícia z Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje (Rozhovor) Slovenská policajtka Patrícia z Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje (Rozhovor) 6. februára 2020, 9:28
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa stalo s vodcami Sýkorovcov
  • Za čo odsúdili Františka Borbélyho
  • Kde polícia našla jeho drogové laboratórium
  • Ako fungovala Borbélyho SBS, ktorú si objednal aj bratislavský magistrát či Marian Kočner

František Borbély od Sýkorovcov na fotografii z 20. apríla 2015
František Borbély od Sýkorovcov na fotografii z 20. apríla 2015 Zdroj: TASR - Michal Svítok

Sýkorovci boli elitou slovenskej mafie

Mnohí slovenskí mafiáni z divokých 90. rokov sú už po smrti. Tí, ktorým sa podarilo vojny gangstrov prežiť, si zväčša vo väzení odpykávajú dlhoročné tresty. A niektorí, ako napríklad bývalý boss podsvetia Mikuláš Černák, sú odsúdení na doživotie. František Borbély z obávanej skupiny Sýkorovcov však patrí medzi štastlivcov, ktorí dostali len kratšie tresty

Po vražde Miroslava Sýkoru, podľa ktorého boli Sýkorovci pomenovaní, stál na čele skupiny Róbert Lališ alias Kýbel. Ten si vo väzení, tak ako Černák, odpykáva doživotný trest odňatia slobody. Borbély bol jedným z podriadených vodcov skupiny, ktorí riadili časti Bratislavy. Ďalšími vedúcimi osobnosťami boli Peter Čongrády (zavraždili ho v Petržalke v roku 2004) a Ladislav Bališ prezývaný ako Dlhý Laco (odsúdený na 25-ročný trest). O Záhorie sa staral Ivan Cupper (doživotie) a Senec riadil Peter Havasi prezývaný Havel (zavraždený), po ktorom územie prevzal Martin Bihari alias Rus (odsúdený na 23 rokov). 

Skupina Sýkorovcov bola takou slovenskou Cosa Nostoru. Oni tomu dali akýsi veľmi jasný tvar, vďaka čomu mohli aj dlhé roky fungovať.Vedeli, kto ku komu patrí. A mali v minulosti isté pokyny, že ak by jedna podskupina mala problém, ostatní sa musia pripojiť. Čo bolo napríklad u Takáčovcov nemysliteľné.

Tí boli uzavretí vo svojich bublinách a na tých nižších stupňoch ani nevedeli, kto je v tej druhej bubline,“ vyjadril sa o Sýkorovcoch v rozhovore pre Refresher autor knihy Slovenská mafia: Príbehy písané krvou Ján Petrovič. Sýkorovci boli podľa jeho názoru najviac sofistikovanou zločineckou skupinou na Slovensku, ktorá operovala od 90. rokov až po začiatky milénia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80340 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako boli Sýkorky zorganizované a ako páchali svoje zločiny
  • Kto boli vodcovia jednotlivých gangov
  • Aké obchody robil František Borbély s hlavným mestom
  • Za aké zločiny dostal Borbély väzenie a ako mu priťažila organizácia výbuchu auta
Domov
Zdieľať
Diskusia