Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2019, 9:58
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Je taký silný, že rozleptáva papierový pohár. Otestovali sme najsilnejší alkohol na vianočných trhoch

Je taký silný, že rozleptáva papierový pohár. Otestovali sme najsilnejší alkohol na vianočných trhoch
Zdroj: REFRESHER
GASTRO ALKOHOL
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Horehronský kabát si dáš len vtedy, keď sa potrebuješ zahriať. No a funguje bez chyby.

Vianočné trhy v Bratislave sú v plnom prúde. Nechýbajú lokše, zemiakové placky či iné tradičné pochúťky. Možno ťa však prekvapilo, keď si medzi tradičnými vianočnými pokrmami našiel napríklad takú japonskú špecialitu gyozu. My sme všetko ochutnali, pofotili a ak si teda na vianočných trhoch v Bratislave ešte nebol, prečítaj si naše dojmy.

Odporúčané
Skvelý punč, dobré jedlo a vojaci so samopalmi. Bratislavské vianočné trhy sú v plnom prúde, dá sa platiť kartou a triedi sa odpad Skvelý punč, dobré jedlo a vojaci so samopalmi. Bratislavské vianočné trhy sú v plnom prúde, dá sa platiť kartou a triedi sa odpad 26. novembra 2019, 14:12

Okrem jedla, samozrejme, nechýbajú ani tradičné nápoje, bez ktorých si vianočné obdobie prakticky ani nevieme predstaviť. Prvotriedna medovina či včelovina, punč či varené víno predávali na každom kroku. My sme ale hľadali nápoj, ktorý je už na vianočných trhoch v Bratislave preslávený. Volá sa horehronský sveter a je to obrovský hit. Nehovoríme však  o vianočnom oblečení z tejto časti Slovenska, ale o vychýrenom punči, z ktorého sa za pár rokov stala legenda.

Za pár rokov sa z nápojov z Horehronia stali legendy

No a prečo práve horehronský sveter? Nápoje s týmto prívlastkom sú také silné, že sa po nich cítiš, ako by si si obliekol ďalšiu vrstvu oblečenia. „Kamarát mi pred asi dvomi či tromi rokmi posielal článok z novín, že o nás písali. Vraj že sú naše špeciality celkom silné a chutné. Potešilo ma, že si konečne niekto všimol naše úsilie. Dnes som na vianočných trhoch v Bratislave už siedmy rok,“ vraví 33-ročný Ján Handula, ktorému stánok patrí.

Je taký silný, že rozleptával papierový pohár. Otestovali sme zrejme najsilnejší alkohol na vianočnom trhu horehronský kabát
Je taký silný, že rozleptával papierový pohár. Otestovali sme zrejme najsilnejší alkohol na vianočnom trhu horehronský kabát Zdroj: REFRESHER

Aj napriek tomu, že sa nápoj na bratislavských vianočných trhoch stal známou a vyhľadávanou pochúťkou pre skutočných otužilcov, nikto iný nepredáva horehronské svetre či kabáty.  „Myslel som si, že nás budú ostatné stánky kopírovať. Nikto však horehronské špeciality na trhoch nepredáva. Teda okrem nás,“ hovorí s úsmevom Jano.

„Nekontrolovali sme ale dôkladne, či tu niekto horehronské svetre či kabáty predáva. Je nám to v podstate jedno. Ľudia nás už za tie roky poznajú a keď chcú originál, vedia, že majú prísť k nám. Robíme to podľa seba a so zreteľom na kvalitu,“ dodáva.

Spolieha sa na to, že ľudia vedia, čo je dobré. Nápoje miešajú poctivo a záleží im na tom, aby sedel pomer alkoholov. Priznáva, že ho trochu prekvapilo, že práve oni priniesli pred rokmi horehronský sveter do Bratislavy. Je to totiž známy pojem. „Horehronský sveter je klasika, mnohí ho ale nerobia správne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 77726 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z čoho sú horehronské punče zložené
  • Prečo sa papierové poháre po naliatí rozleptajú
  • Čo sa na nápojoch nepáčilo Horehroncom
  • Ako chutí punč, jelenica a sveter
  • Ochutnali sme aj najsilnejší kabát, povieme ti pre koho je určený
Domov
Zdieľať
Diskusia