Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2019, 18:04
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Vedci majú etický problém. Vypestovali mini-mozgy, ktoré cítia bolesť

NEWS VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vedci sa rozhodli, že podobné výskumy potrebujú jasné pravidlá.

Klonovanie ľudí je vo zvyčajne tabu aj vo vedeckej komunite, nie to ešte medzi členmi ľudsko-právnych a cirkevných organizácií. 

Ak by sme však v labákoch boli schopní "vytlačiť" nové srdce, obličku či iné orgány, lekári by dokázali ročne zachrániť stovky alebo až tisíce ľudí. Tento rozpor si podľa magazínu Newsweek uvedomuje aj skupina výskumníkov, ktorá sa preto rozhodla, že pre takéto formy biologických pokusov by mali byť dohodnuté jasné hranice. 

Odporúčané
Iránčanka tvrdila, že podstúpila 50 plastických operácií, aby vyzerala ako Angelina Jolie. Teraz ju zatkli za rúhanie Iránčanka tvrdila, že podstúpila 50 plastických operácií, aby vyzerala ako Angelina Jolie. Teraz ju zatkli za rúhanie 7. októbra 2019, 10:26

Niektoré laboratóriá totiž údajne zašli príliš ďaleko a takéto umelo vytvorené organizmy nútia trpieť. Vývoj mal pokročiť natoľko, že časť organizmov nadobudla vlastné vedomie.  

Vedci ukazujú prstom najmä na  3D mini-modely ľudského mozgu, laboratórne vytvorených z kmeňových buniek. Práve tieto bunky sú pre medicínsky výskum najužitočnejšie, teoreticky sú totiž pretvoriteľné na rôzne typy tkanív od vnútorností až po srdce a obličky. 

Čo však v prípade, že výskumy v takýchto organoidných bunkách odhalia náznaky skutočnej mozgovej aktivity? 

 „Nechceme, aby ľudia robili výskumy tam, kde je potenciál, aby 'niečo' trpelo,“ povedal magazínu Elan Ohayon, riaditeľ laboratória Green Neuroscience zo San Diega. Práve on mal túto tému otvoriť na pondelkovej vedeckej konferencii v Chicagu.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Mozgové organoidy (zmenšené verzie reálnych orgánov vypestované v skúmavkách) majú dnes veľkosť šošovice a obsahujú 2 až 3 milióny buniek. Reálny mozog ich má miliardy, no viaceré štúdie naznačujú, že aj tieto oveľa menšie počty stačia na generovanie merateľnej odozvy na vonkajšie podnety. Tá mala byť už po dvoch mesiacoch rastu údajne podobná ako pri 25 až 39-týždňových predčasne narodených bábätkách.

„Ak existuje možnosť, že organoid cíti, možno sme prekročili (prijateľnú) hranicu,“ dodáva Ohayon. Naznačuje tiež, že takýto výskum by mohol vyústiť aj do niečoho ešte šokujúcejšieho, napríklad implantovania ľudských organoidových mozgov do pokusných zvierat, napríklad laboratórnych myší

Domov
Zdieľať
Diskusia