Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2019, 9:11
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Systém na čistenie oceánov dostal ďalšie vylepšenia. Plasty by mali zmiznúť do roku 2050

TECH ODPAD
Uložiť Uložené

Vedcom sa podarilo eliminovať vypadávanie zachyteného odpadu, ktoré trápilo prvú generáciu plávajúcich sietí.

Objem odpadu v oceánoch sa stáva čoraz vypuklejším problémom. National Geographic uvádza, že vo vodách aktuálne pláva minimálne 5,25 miliardy rôzne veľkých kusov plastu. Tie väčšie sú vyplavované na pobrežia, menšie končia v žalúdkoch rýb či vtákov a podľa posledných výskumov dokonca aj v kvapôčkach tekutiny odparovanej do ovzdušia.

Vo vetre potom môžu cestovať tisíce kilometrov, mikroplasty sa totiž našli aj v ľade za polárnym kruhom

Systém záchytných sietí na čistenie oceánov
Systém záchytných sietí na čistenie oceánov Zdroj: theoceancleanup.com

Ľudstvo teda stojí pred veľkou environmentálnou hrozbou. Iniciatíva Ocean Cleanup si dala za cieľ zozbierať aspoň odpad plávajúci blízko vodnej hladiny. Ambiciózny plán sietí zavesených na obrovských plavákoch, ktoré by sa po oceánoch mali posúvať vďaka poryvom vzduchu, ale v roku 2018 nefungoval ideálne. Odpad sa síce zachytiť podarilo, nie však bez toho, aby opäť vypadol. 

Aby zostal zaistený, siete sa musia pohybovať konštantnou rýchlosťou a byť neustále napnuté. Vylepšená verzia nazvaná System 001/B preto bola modulárna a testovala dva zlepšováky - zrýchlenie pohybu pomocou ďalších bójí a naopak, brzdenie prídavnými padákmi.  

V dvojmesačnej expedícii sa padáky ukázali ako efektívnejšie a Ocean Claenup ich plánuje využiť  aj pri ostrom nasadení celej flotily takýchto  upratovacích systémov.

Reálne plány hovoria o vyčistení polovice tzv. Veľkého pacifického koša v Severnom Tichom oceáne do piatich rokov.  Ide o jedno z miest, kde sa prirodzeným prúdením akumuluje najväčšie množstvo odpadu. Ocean Cleanup ho chce dopraviť na pevninu, zrecyklovať a predať na ďalšie využitie, pričom príjmy chce investovať do ďalšieho rozvoja svojich technológií. Pri masívnom znížení objemu produkovaných plastov a pokračujúcom čistení by vraj táto časť Zeme mala byť úplne bez plastov v roku 2050. 

Domov
Zdieľať
Diskusia