Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2019, 12:58
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Vedci objavili plasty už aj v Arktíde. Malé častice padajú z oblohy spoločne so snehom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V jednom litri snehu sa im podarilo nájsť až 10 000 častíc mikroplastov.

S hrozbou stále väčšieho počtu plastov na Zemi, ktoré sa rozkladajú stovky rokov, no ešte predtým mnohokrát skončia ako smrtiace predmety pre hromadu živočíchov, si pravdepodobne oboznámený. Vedci však najnovšie objavili mikroskopické častice plastov už aj v Arktíde, čo rozhodne nie je dobré znamenie.

Informuje o tom stanica BBC. Podľa všetkého mikročastice padajú priamo z oblohy spoločne so snehovými vločkami. Vedci zostali v naozajstnom šoku po tom, čo zistili, aký veľký počet sa nachádza aj na takých miestach Zeme, kam ľudská noha až tak často nevkročí.

Viac ako 10 000 častíc mikroplastov na jeden liter snehu sa špecialistom podarilo nájsť v niektorých miestach okolo severného pólu Zeme. Rovnako na mieste našli aj vlákna a častice z gumy. Znamená to, že aj na týchto miestach ľudia a živočíchy pravdepodobne vdychujú mikroplasty zo vzduchu. Nie je však úplne jasné, aký dopad to má na zdravie jedincov.

Išlo o tím nemecko-švajčiarskych vedcov, ktorí navštívili jedny z najnedotknutejších oblastí na svete. Štúdiu následne publikovali v časopise Science Advances. V nej uvádzajú, že zozbierali vzorky zo snehu zo Svalbardských ostrovov a previezli ich do laboratória v nemeckom Inštitúte Alfreda Wegenera v Bremerhavene.

V laboratóriu napokon objavili omnoho viac kontaminujúce častice ako primárne očakávali. Mnohé boli tak miniatúrne, že bolo veľmi náročne identifikovať, odkiaľ pochádzajú. Väčšina z nich však pozostávala z prírodných materiálov ako rastlinná celulóza či živočíšna kožušina. Nachádzali sa tam tiež častice z plastu spolu s úlomkami gumových pneumatík, lakov, farieb či prípadne syntetických vlákien.

Domov
Zdieľať
Diskusia