Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2019, 11:05
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Každé štyri sekundy zomrie na svete jeden človek na následky fajčenia

ZAUJÍMAVOSTI WHO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

A každý druhý fajčiar na následky fajčenia zomrie.

Cigaretka keď pijem, keď som nervózny, alebo keď je nuda. V práci taktiež dobre padne, keď mám pár minút na fajčenie. Nedávno zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) čísla, ktoré zrejme každého fajčiara donútia zamyslieť sa.

Dôvodom, prečo WHO upriamila pozornosť na fajčiarov, je dnešný dátum – 31. máj je Svetový deň bez tabaku. Tohtoročné mottá znejú „Nedovoľ, aby ti tabak zobral dych.“ a „Vyber si zdravie, nie tabak.“

Každých šesť sekúnd zomrie na svete jeden človek na následky fajčenia
Každých šesť sekúnd zomrie na svete jeden človek na následky fajčenia Zdroj: WHO

Čísla sú už na prvý pohľad hrozivé. Na epidémiu fajčenia každý rok zomrie vyše sedem miliónov ľudí. Z nich šesť miliónov sú konzumenti či bývalí konzumenti tabaku. Na pozore by sa však mali mať aj nefajčiari, až 890 000 zo spomínaných sedem miliónov sú ľudia, ktorí sú proti svojej vôli vystavení tabakovému dymu.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Zaujímavosťou tiež je, ktorá spoločenská vrstva najviac obľubuje tabak. Až 80 % z miliardy fajčiarov na svete žije v krajinách s nízkym príjmom.

Tabakový dym obsahuje viac ako 250 škodlivých a vyše 50 karcinogénnych chemických látok. Ani to však mnohých ľudí nepresvedčí, aby prestali fajčiť. Na Slovensku sú nefajčiari chránení Zákonom o ochrane nefajčiarov, no stále sa u nás nájdu podniky, kde je dovolené fajčiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia