Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s poisťovňou Union.
3. apríla 2019, 11:17
Čas čítania 1:51
Matúš Majer

Ako jazdiť na snowboarde a neskončiť v nemocnici? Máme pre teba niekoľko užitočných tipov

Ako jazdiť na snowboarde a neskončiť v nemocnici? Máme pre teba niekoľko užitočných tipov
Zdroj: @expl0ited_
ŠPORT LYŽOVANIE
Uložiť Uložené

Chceš vedieť, ako niečo podobné zvládneš aj ty a neskončíš pritom v nemocnici?

Expl0ited má za sebou obrovský úspech. Celé tri mesiace trénoval a tvrdo na sebe pracoval, až kým dosiahol čosi úžasné – skočil salto na snowboarde. Jeho video si určite zachytil aj ty.

Je nám jasné, že by niečo podobné, ako Peťo, dokázal rád každý, aj keď by asi najradšej preskočil všetky tie odreniny a tvrdú drinu. Explo svoju trojmesačnú výzvu s webom Anjel Svažný, kedy sa menil z úplného nemehla na skúseného snowboardistu, samozrejme zavesil aj na YouTube. Jeho vysnívaný backflip si teda bež pozrieť na video nižšie.

Peťo skutočne zvládol mimoriadne náročný kúsok a nám ostáva len ticho závidieť. Skočiť ukážkový backflip nie je vôbec jednoduché a ak by sme sa o to pokúšali my, zrejme by to skončilo jazdou v sanitke.

Ak sa chceš ceste do nemocnice radšej vyhnúť, bež na web Anjel Svažný


Na svahu sa neoplatí riskovať. Trénovať treba začať ešte pred sezónou, inak môžeš prísť k vážnym úrazom, a to platí pre začiatočníkov aj skúsených lyžiarov. Udržiavať rovnováhu na svahu je po letnej prestávke poriadne náročné, čo najčastejšie končí úrazmi kolien.

Sadru či navždy zničené kolená mať určite nechceš, preto buď na svahu radšej poriadne zodpovedný a fyzicky pripravený.

Ďalšími rizikovými časťami sú najmä hlava či ruky. Určite nechceš, aby si musel svoje adrenalínové zážitky na svahu ukončiť predčasne kvôli čerstvým štichom v hlave.

Jediný kúsok povinnej výbavy na Slovensku je helma pre deti pod 15 rokov, no na svah si ju zober, aj keď si starší. Dobre padnúca helma ti nebude v ničom prekážať a ľahko ťa môže ochrániť pred veľmi vážnym zranením. A pomôcť ti môžu aj chrániče na kolená či chrbátu (takzvaná korytnačka). Rozhodne však nevynechaj ani cestovné poistenie.

union
union Zdroj: @union.poistovna

Zranenia na svahu sú bežné a často aj poriadne drahé. Ak po teba musí prísť horská služba, zaplatiť to treba z vlastnej peňaženky a tú to teda bude poriadne bolieť.

Každý rozumný človek preto investuje do cestovného poistenia. Nesmieš zabudnúť, že sa každá poriadna zábava na svahu začína prípravou a tréningom, no tiež cestovným poistením. Nikdy predsa nevieš, čo ťa na svahu stretne.

Poisti sa online

union
union Zdroj: @union.poistovna

Na svahu však nemôžeš myslieť len na seba. Všetci spolupracujú a sú ohľaduplní, aby sa vyhli úrazom a zároveň zažili čo najväčšie množstvo zábavy. Možno to ani len netušíš, no aj zjadovky majú svoje „pravidlá premávky“ a ty ich musíš dodržiavať.

Nič ako obmedzená rýchlosť neexistuje, no musíš ju prispôsobiť svojim schopnostiam – presne ako pri šoférovaní auta. Nezabudni byť poriadne ohľaduplný, čo platí napríklad aj pri predbiehaní. Na lyžiach aj snowboarde môžeš predbiehať z každej strany, no nikoho nesmieš ohroziť.

A samozrejme, určite ti nemusíme prízvukovať, že alkohol na svah nepatrí. Biely kódex je veľmi dôležitá vec, preto si bež prečítať, čo na svahu môžeš a čo nie. Všetko potrebné pre fantastickú zimu vrátane výhodného cestovného poistenia nájdeš na webe Anjel svažný.

Domov
Zdieľať
Diskusia