Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2019, 12:43
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Zástupca policajných odborov: Vyššie funkcie sa rozdávajú po známostiach, šikovnosť na to nestačí (Rozhovor)

Zástupca policajných odborov: Vyššie funkcie sa rozdávajú po známostiach, šikovnosť na to nestačí (Rozhovor)
Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš
REFRESHER PRÁCA POLICAJTA ŠIKANA
Uložiť Uložené

„Ako sa na to má pozerať radový policajt, ktorý nech je akokoľvek šikovný, vyššie sa nedostane, pretože sa takéto miesta obsadzujú po rodinnej a kamarátskej línii?“ dotazuje sa Tomáš Doboš.

35-ročný Tomáš Doboš pracuje v polícii už 13 rokov a na Odbore kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach (OKP OR PZ) aktuálne zastáva pozíciu operatívneho pracovníka (majetková kriminalita). V súčasnosti je ďalej podpredsedom Nového odborového zväzu polície (NOZP).

Prostredníctvom funkcie zástupcu NOZP sa stretol s veľkým množstvom do očí bijúcich prípadov šikanovania nadriadenými, ktoré zažil aj na vlastnej koži. S čím všetkým sa musia policajti potýkať a ako plánuje do tejto situácie vstúpiť prezident policajného zboru Milan Lučanský?

O týchto a mnohých iných záležitostiach sme sa rozprávali s Tomášom Dobošom. Slušnosť a poctivosť v Policajnom zbore totiž nevymrela. Systémové nedostatky a po známostiach dosadzovaní funkcionári ale rovným policajtom mnohokrát bránia v ceste.

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16
V tomto článku sa dozvieš:
  • Akým spôsobom sa funkcionári dokážu po známostiach navzájom kryť
  • Ako Tomáša Doboša šikanoval nadriadený, keď sa mu pokúsil oponovať, a ako v jeho prípade rozhodol Najvyšší súd SR
  • V čom majú príslušníci PZ najväčšie a najčastejšie problémy a akým spôsobom sa im siaha na plat
  • O prípade zástupcu z Košického kraja, ktorý aktívne prenasleduje a šikanuje podriadených
  • Čo by sa dalo proti policajnej šikane podniknúť
  • Koľko sťažností policajtov doposiaľ NOZP riešilo a akým spôsobom dokáže NOZP pomôcť
  • O príkladoch dosadzovania ľudí so známosťami v politike (vrátane syna bývalého poslanca za SMER)

Ilustračná fotografia

Zástupca policajných odborov: Vyššie funkcie sa rozdávajú po známostiach, šikovnosť na to nestačí (Rozhovor)
Zdroj: FOTO TASR - Vladimír Benko/MV SR

Stretávate sa popri svojej práci pravidelne s prípadmi takzvanej policajnej šikany?

Bohužiaľ, až príliš pravidelne, konkrétne ide hlavne o šikanu nadriadenými. Avšak veľa prípadov končí tým, že to policajti zatiaľ nechcú vynášať von. Riešenie takýchto situácií je totiž zdĺhavé, prípadní svedkovia, teda kolegovia, sa boja vypovedať, aby neboli šikanovaní aj oni, alebo aby na nich nebol vyvíjaný nátlak zo strany nadriadených.

Aký nátlak máte konkrétne na mysli?

Nátlak môže byť rôzny. Myslím tým napríklad častejšie kontroly výkonu služby, spisov, následné disciplinárne konanie a podobne. Je to bludný kruh, kde za kratší koniec ťahá podriadený. S týmto funkcionári bohužiaľ neraz kalkulujú, a preto sa neboja a nehanbia dávať nezmyselné a nezákonné tresty.

Ak podriadený podá odvolanie voči disciplinárnemu konaniu, tak vo väčšine prípadov smeruje ku komisii. Tú už ale tvoria známi nadriadeného, ktorý disciplinárne konanie začal. A povedzme si pravdu. Tí málokedy pôjdu proti svojmu.

Nemáte problém o týchto veciach vypovedať? Nemôže si niekto došliapnuť aj na vás?

Nie, strach z toho nemám. Ak by som mal, nemohol by som vykonávať funkciu podpredsedu odborového zväzu. A keď už hovorím o určitých skutočnostiach, spomínam iba tie, ktoré sa reálne dejú. Sú na nich dôkazy a niektoré som už aj na vlastnej koži zažil.

Uvediete nejakú vlastnú skúsenosť?

Jeden z mojich príkladov – nakoľko som si na Obvodnom oddelení PZ, kde som bol predtým zaradený, dovolil viackrát oponovať svojmu riaditeľovi, dostal som 3 tresty za približne 14 dní.

Odporúčané
Bojovníci Oktagon MMA navštevujú slovenské školy. Takto môžeš prihlásiť tú svoju (NÁVOD) Bojovníci Oktagon MMA navštevujú slovenské školy. Takto môžeš prihlásiť tú svoju (NÁVOD) 28. novembra 2023, 9:00

Voči každému som sa odvolal, pretože boli nezmyselné. Odvolanie išlo okresnému riaditeľovi, ktorý zvolal komisiu a samozrejme, že potvrdili disciplinárny rozkaz. Vôbec sa nezaoberali mojimi opodstatnenými námietkami, ktoré mi písal v tom čase kolega právnik. No nič iné som ani nečakal, keďže v komisii boli známi môjho riaditeľa.

Disciplinárny rozkaz bol nezákonný, ruší sa a vracia na ďalšie konanie. Aj zo svojich skúseností teda viem, že sa proti šikane nadriadených dá bojovať. Snažím sa docieliť toho, aby sa policajti nebáli a podporili kolegu, ktorého nadriadený šikanuje. Treba si uvedomiť, že ak sa útvar spojí, tak takého nadriadeného môžu pokojne odstaviť.

V zákonnej lehote som preto podal žalobu a až pred pár dňami som obdržal právoplatný rozsudok Najvyššieho súdu, kde mi dali konečne za pravdu.

Bossing sa v PZ stupňuje, respektíve tu stále bol, len bol v úzadí, nepočutý. Hovorilo sa o ňom len medzi kolegami. Je však moderná doba a som rád, že kolegovia začínajú chápať, že tadiaľto cesta nevedie.

Ilustračná fotografia

Zástupca policajných odborov: Vyššie funkcie sa rozdávajú po známostiach, šikovnosť na to nestačí (Rozhovor)
Zdroj: FOTO TASR - Vladimír Benko/MVSR
Odporúčané
Policajt Michal: Vedenie sa nás snaží zastrašiť, podali trestné oznámenia. Nikto ale neodstúpil (Rozhovor) Policajt Michal: Vedenie sa nás snaží zastrašiť, podali trestné oznámenia. Nikto ale neodstúpil (Rozhovor) 5. marca 2019, 10:20

V čom majú príslušníci PZ najväčšie problémy? Ide práve o spomínaný „bossing“?

Úprimne, pokiaľ sa začneme rozprávať aspoň o tých najväčších problémoch príslušníkov PZ, mohli by sme debatovať týždne. Ale áno, ako vravíte, bossing je určite veľkým problémom a patrí medzi najväčšie, nakoľko sa s ním spájajú aj následné platové ohodnotenia, nefungujúci kariérny rast a iné.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63623 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako zástupca v Košickom kraji pravidelne zneužíva svoje postavenie na šikanovanie policajtov
  • Čo by mohlo pomôcť v zamedzení bossingu
  • Koľkým policajtom už NOZP pomohlo a koľko prípadov šikany musia aktuálne riešiť
  • Poznatky Tomáša Doboša o obsadzovaní vysokých pozícií z radov ľudí majúcich rodinu v politike
  • O zlých platových podmienkach v rámci PZ
  • Prečo je prípad radového policajta Michala Hulvana jasným príkladom snahy funkcionárov o kariérne aj psychické zdevastovanie
  • Akým spôsobom plánuje prezident policajného zboru Milan Lučanský do tejto situácie zasiahnuť
Domov
Zdieľať
Diskusia