Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Footshopom.
16. januára 2019, 17:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bratislavu zaplavilo ružovo-fialové šialenstvo. Kto si to nevšimol, nech sa hlási!

Bratislavu zaplavilo ružovo-fialové šialenstvo. Kto si to nevšimol, nech sa hlási!
Zdroj: Footshop
KULTÚRA BRATISLAVA FOOTSHOP GRAFFITI
Uložiť Uložené

Kto stojí za pestrofarebnými dielami v uliciach hlavného mesta?

Čo je to za grafiťáka? Tučné písmená na rohu ulice, na železničnom vozni, dúha na veľkej bráne. Určite si si aj ty všimol, že sa v uliciach hlavného mesta začali nedávno objavovať pestré street art maľby.

Pestré farby

Kto si graffiti vyskúšal, isto vie, že nasprejovať niečo zmysluplné a krásne nie je sranda. Najma nie vtedy, ak ide o verejný priestor. Urobiť to v noci či cez deň? Utekať alebo dokončiť? Neznámy umelec, ktorý má v obľube žltú, ružovú a fialovú od svojej roboty asi nebeží preč skôr, ako ju vyšperkuje.

Neprehliadnuteľné farebné pruhy na elektrických boxoch, smetiakoch, či iných zanedbaných plochách, dávajú razom týmto miestam úplne nový punc.  Živé farby oko vždy potešia, a tak sme zisťovali, čím ho zlákala práve takáto street art tvorba? Ako vlastne vzniká takýto typ umenia?

 
Bratislavu zaplavilo ružovo-fialové šialenstvo. Kto si to nevšimol, nech sa hlási!
Zdroj: Footshop

Všade samé prúžky

Typické prúžky (v angličtine striped pattern), ktoré zostávajú pomaľované kade-tade po slovenských mestách, si vyžadujú presnosť. Aj preto sa oplatí po umelcovi, ktorý za nimi stojí, trochu popátrať. Keby sme mali hádať, povedali by sme, že sa hľadá nežná duša s anarchistickým overalom a geometrickým myslením. Poznáte takú?

Farebné prúžky sú dobrým poznávacím znakom,“ myslí si maturantka Lenka, keď sme v bratislavskom Starom Meste robili pri jednom múre s čiernym rámom a krikľavou výplňou anketu. Pýtali sme sa okoloidúcich, či vedia o čo ide, či si niečo podobné všimli tam, kde bývajú, či si myslia, že ide o jedného autora a to najpodstatnejšie, či sa im to vôbec páči.

Bratislavu zaplavilo ružovo-fialové šialenstvo. Kto si to nevšimol, nech sa hlási!
Zdroj: Footshop

Vandal či umelec?

Áno, je super, keď šedé steny dostanú šťavu. Vždy si všímam, keď na múre vidím niečo namaľované alebo napísané. Je tam miesto, tak prečo nie,“ povedal mladý čašník Peter na Laurinskej ulici. Vraj takéto „činy“ poburujú v roku 2019 už zrejme len staršie generácie, ktoré si myslia, že maliar je len ten, kto ťahá štetec po plátne.

A ktovie, či sa neznámy street artista činí aj inde. Možno sprejuje na plátno či iný materiál. Veď na uliciach sú viditeľné jeho výkony len na stenách, elektrických boxoch alebo sklenených oknách.

„Ak nemá povolenie, tak je to obyčajný vandal. Teda, mne sa to páči, ale ktovie čo na to vraví železnica,“ zamýšľa sa mladá mamička, ktorá vraví, že si všimla rovnaký umelecký podpis v podchode aj pri električkovej trati.

Vandal, nevandal, mladí umelci si vedia zarobiť často lepšie ako to zvykli „klasici“. Zaujmú na ulici, prejdú do ateliéru a zákazky z popkultúry, reklamy alebo z marketingu sa im začnú hrnúť.

Všimol si si ružovo-fialovú záplavu street-artu vo svojom okolí?
Je to dielo vandala alebo umelca?
Ak si stále nerozhodný, určite ti v hľadaní odpovedí pomože tento web.

Hlasuj! Je to dielo vandala alebo umelca?

Anketa:
Ide o...?
Umenie
Vandalizmus
Umenie
81 %
303 Hlasov
Vandalizmus
19 %
72 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia