Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2018, 16:03
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Oscarová Cesta do fantázie ponúka nádherné dobrodružstvo pre divákov každého veku

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, čo si pustiť? Potom ti možno pomôžu naše tipy.

Aj tento víkend sme si pre teba pripravili ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. Ako hovorí už jej názov, budeš si v nej môcť nájsť tipy hneď na 3 skvelé snímky, ktoré by si rozhodne nemal vynechať. Nech sa páči. 

Oskar A. – Stratené v preklade (Lost in Translation, réžia Sofia Coppola, 2003)

Nádherná, melancholická, vtipná, dojemná a veľká v maličkostiach. Aj tak by sa dala v skratke opísať vynikajúca snímka s názvom Lost in Translation. Stojí za ňou režisérka Sofia Coppola, ktorá stavila na prostredie Tokia a predstavila v ňom neuveriteľne citlivý príbeh dvoch osamelých amerických duší.

Zatiaľ čo herec Bob (Billa Murray) tu má natáčať reklamu na whisky, výrazne mladšia Charlotte (Scarlett Johansson) sprevádza svojho manžela fotografa. Obaja si však pripadajú stratení, majú hromadu voľného času a trpia nespavosťou, čo nakoniec vyústi v náhodné stretnutie v hotelovom bare a vznik jedného mimoriadneho priateľstva.

Herci sú fantastickí, atmosféra absolútne pohlcujúca a vyjadrenie samoty v cudzom prostredí (aj vďaka skvelej réžii) priam hmatateľné. Navyše, aj vďaka tej záverečnej explózii emócií a jednému z najkrajších filmových koncov vôbec ide o snímku, ktorá bude mať navždy miesto v mojom srdci. 10/10

Dušan Š. – Cesta do fantázie (Sen to Čihiro no kamikakuši, réžia: Hajao Mijazaki, 2001)

Cesta do fantázie je dnes už právom kultovým dielom legendárneho Hajaa Mijazakiho. Rozpráva príbeh dievčatka Čihiro, ktoré sa ocitne v magickom svete plnom duchov, bohov, ako aj čarodejnice Yubaby. Tu spoznáva tajomného chlapca menom Haku, ale hlavne musí zistiť ako zachrániť svojich rodičov.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Celej snímke vládne nádherne magická atmosféra, neodolateľne bizarný svet s výraznými postavami a vynikajúca animácia. Mijazaki vytvoril dielo, ktoré je nádherne surreálne, miestami kontemplatívne a v ktorom nie je núdza o skutočné emócie. Podarilo sa mu tiež natočiť film tak, aby si prišiel na svoje detský, ale aj dospelý divák.

Cesta do fantázie si právom odniesla Oscara za najlepší animovaný film a pokiaľ si ju doteraz nevidel, mal by si to napraviť. A to aj vtedy, ak anime práve neholduješ. 10/10

Peter P. – Crazy Rich Asians (réžia: Jon M. Chu, 2018)

Rachel (Constance Wu) má čínske korene, no žije v Amerike. Má dobrú kariéru aj skvelého priateľa (Henry Golding). Ten sa ju rozhodne predstaviť svojej rodine. Háčik je v tom, že sa svojej milej nezmienil, že je dedičom obrovského impéria, ktoré navyše trvá na tradíciách. Z toho môžu byť iba problémy.

Crazy Rich Asians sa stal tento rok v USA prekvapivým komerčným megahitom. A musím priznať, že zaslúžene. V prvom rade film perfektne trafil dopyt ázijskej menšiny v Amerike a (čo je podstatnejšie) ide o výbornú žánrovku. Týchto milých, príjemných a vydarených telenovelových kúskov je totiž ako šafranu.

Nikto tu nechce prepisovať históriu kinematografie, ani nepoškuľuje po cenách. Zámerom tvorcov bolo čo najkvalitnejšie vyplniť žánrovú mustru. A to sa im podarilo. Ide síce primárne o ženský film, no v porovnaní s hrôzami ako Všetko alebo nič prípadne celovečerných verzií Sexu v meste sa tu kope úplne iná liga.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Počin Jona M. Chu patrí k najsympatickejším kúskom končiaceho sa roku. Dokáže pobaviť, dojať, poučiť a baby v ňom navyše uvidia najromantickejšiu svadbu od čias Lásky nebeskej. Škoda jedine prepálenej dĺžky. 7,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia