Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. decembra 2018, 17:43
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako Slováci stavali Budapešť. Maďarská metropola vďačí za svoj vzhľad aj našim predkom

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Boli ich stovky a húfne putovali na juh, aby ukázali, čo je v nich.

Kráľovná na Dunaji alebo Paríž východu. Maďarská metropola sa nachádza neďaleko slovenských hraníc a je obľúbeným miestom pre krátke výlety. Nielen pre Slovákov. Budapešť navštevujú obrovské množstvá turistov z celého sveta. Nečudo, veď ide o jedno z najkrajších miest Európy.

Honosné pamiatky v podobe palácov, mostov či historických budov ťa v centre neminú. Čo však veľa našincov nevie je fakt, že stavať ich pomáhali aj naši predkovia. Poďme sa pozrieť do histórie najväčšieho maďarského mesta a ukážme si, ako sa Slováci činili.

Šikovní majstri zo Slovenska

Nazývame ich liptovskí murári. Práve na Liptove sa murárstvo rozšírilo do desiatok rodín. Spolu s ním však aj ďalšie remeslá. Hornatá krajina limitovala miestne obyvateľstvo, a preto sa nemohlo zameriavať len na poľnohospodárstvo ako v iných častiach monarchie. Našťastie však našli niečo, čo im začalo ísť poľahky.

Ako Slováci stavali Budapešť. Maďarská metropola vďačí za svoj vzhľad aj našim predkom
Zdroj: Patrik Kunec

Okolie Liptovského Hrádku sa stalo liahňou fantastických a zručných majstrov - murárov. Vyhľadávali ich mestá nielen ako Budapešť, ale aj Záhreb, Viedeň a množstvo ďalších maďarských sídiel.

Odporúčané
Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku 28. februára 2024, 12:30

Remeslo sa dedila z otca na syna a na prelome 19. a 20. storočia sa stalo hlavým zdrojom obživy tamojších obyvateľov. Liptov im neponúkal veľa pracovných príležitostí a nakoľko, jednoducho napísané, tam nemali ani čo murovať a budovať, odchádzali do veľkých miest monarchie.

A práve v Dovalove, dnešnej mestskej časti Liptovského Hrádku, sa v búrlivom roku 1844 narodil Ján Nepomuk Bobula. Osoba, ktorá sa v priebehu rokov vypracovala na významného staviteľa a politika v celom Uhorsku. O ňom však neskôr.

Ako Slováci stavali Budapešť. Maďarská metropola vďačí za svoj vzhľad aj našim predkom
Zdroj: Tomáš Blahuta

Budovateľské aktivity v centre krajiny

V 19. storočí začali nemalé počty liptovských majstrov merať svoje cesty do budujúceho sa centra Uhorska, do Budapešti. Nakoľko boli južné časti krajiny kvôli Osmanom vyľudnené, väčšina sa orientovala k Slovákmi obývaným územiam. Veď ešte pred tým, ako sa začal veľký rozvoj Budapešti, bola hlavným centrom Uhorska Bratislava, resp. Prešporok. Bolo tak až do roku 1848.

Následne sa podarilo vyhnať vojská polmesiaca a Pešťbudín, ako sme kedysi Budapešť nazývali, sa mohla opäť stať srdcom krajiny. Aj tak elity učinili a všetok dôležitý i politický život sa presunul južnejšie. Nakoľko Maďari chceli mať reprezentatívne mesto, ktoré by mohlo konkurovať aj veľkomestám západu, začali s výstavbami i prestavbami najrôznejších budov.

Ako Slováci stavali Budapešť. Maďarská metropola vďačí za svoj vzhľad aj našim predkom
Zdroj: Tomáš Blahuta

Podobne ako dnes mnohí Slováci dochádzajú za prácou do Bratislavy, tak rovnako sa správali aj spomínaní liptovskí murári, ktorí si to namierili do Budapešti. Ich príchod bol veľmi vítaný, pretože prišli s najlepšími úmyslami.

Odporúčané
KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? 26. februára 2024, 17:00

Budovať, stavať a pracovať. Samozrejme, neprichádzali len murári, ale aj remeselníci z iných oblastí. Od tesárov až po rôznych pomocníkov a podobne. Každá ruka bola potrebná.

Stavali hojne. Zanechali po sebe stovky najrôznejších budov. Od dnes významných pamiatok až po všedné obytné domy. Napríklad pracovali na budove Národného múzea, Župného domu či Vojenskej akadémie.

Nevynechali ani Baziliku Svätého Štefana, okolo ktorej denne prejdú tisícky domácich i návštevníkov. Taktiež ani Rybársku baštu. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o starú pevnosť, v skutočnosti ide o pomerne mladý objekt. Áno, postavený bol aj so slovenskou stopou.

Ako Slováci budovali Paríž východu
Ako Slováci budovali Paríž východu Zdroj: Tomáš Blahuta

Nevynechali ani Maďarskú štátnu operu. Jednoducho, je toho veľa. Ich významným revírom však bola Andrássy út, významná budapeštianska trieda tiahnuca sa centrom mesta.

Spája sa s už spomínaným Jánom Nepomukom Bobulom. Ten meral svoju životnú cestu z Liptova cez Komárno až do Budapešti. Naučil sa po maďarsky a veľmi dobre si osvojil staviteľské remeslo. Následne sa venoval výstavbe. Išlo  mu to veľmi dobre.

Všetko porobené, je koniec

Vrcholom slovenských majstrov pomáhajúcich budovať centrum krajiny sa stala stavba Parlamentu. Dodnes ide o najväčšiu a najznámejšiu budovu celého Maďarska. Doslova ikonu.

Odporúčané
Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie 16. februára 2024, 12:30

Bobula tam sprvu vykonával stavbyvedúceho a neskôr aj štátny dozor. Pod sebou mal približne 400 remeselníkov slovenského pôvodu. Spoločne so svojimi maďarskými a ďalšími kolegami vytvorili prenádherné dielo. Obdivované je až do dnešných čias.

Stavbu projektoval Imrich Steindl, ktorý svoje stopy zanechal aj na Slovensku. Ak ste v Budapešti a neodfotíte Országház, akoby ste tam ani neboli.

Najznámejšia maďarská budova prešla aj slovenskými rukami. Ako Slováci budovali Paríž východu?
Najznámejšia maďarská budova prešla aj slovenskými rukami. Ako Slováci budovali Paríž východu? Zdroj: Tomáš Blahuta

Všetko má svoj koniec. Keď zaniklo Rakúsko-Uhorsko a vzniklo Československo, budovateľské aktivity ustali. Jednak sa už veľa postavilo, no veľké politické zmeny spôsobili, že úspešný príbeh liptovských murárov sa chýlil ku koncu.

Niektorí sa vrátili do domoviny, iní zostali v maďarskej metropole navždy. Založili rodiny a žili pokojným životom. Na ich prácu by sa nemalo zabúdať. Boli to práve oni, ktorí dopomohli skrášliť Budapešť.

Keď pôjdeš najbližšie do Budapešti, spomeň si na fantasticky odvedenú prácu liptovských murárov. Ich práca dodnes fascinuje obrovské množstvá turistov, ktorí sa prichádzajú pozrieť na Paríž východu.

Domov
Zdieľať
Diskusia