Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2018, 17:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

DMS, Majk Spirit, Supa aj Fobia Kid. Títo slovenskí interpreti vydajú v roku 2018 rapový album

HUDBA DMS MAJK SPIRIT
Uložiť Uložené

Do konca roka nás toho čaká ešte pomerne dosť, a tak sa poďme pozrieť na zopár projektov, ktoré stihli slovenskí interpreti oznámiť.

Už máme za sebou rebríček najlepších domácich rapových skladieb, videoklipov aj albumov, a tak je ideálny čas zamerať sa na blízku budúcnosť. Keďže sú v posledných rokoch slovenskí interpreti podstatne aktívnejší vo vydávaní nových projektov a zároveň chaotickejší pri zverejňovaní dôležitých informácií, rozhodli sme sa pripraviť si pre vás zhrnutie.

V porovnaní s minulým rokom je síce celkový počet albumov výrazne nižší, fanúšikovia si aj napriek tomu určite prídu na svoje a aspoň budú mať možnosť venovať jednotlivým projektom viac času

Postupne sa teda pozrieme na deviatku slovenských albumov, ktoré už boli autormi oficiálne oznámené. Niektoré nižšie spomenuté mená sa nám opakujú v podobných článkoch dokonca už tretím rokom, no stále máme pocit, že sme k vydaniu o niečo bližšie a pre interpretov je zaradenie medzi očakávané albumy aspoň malou motiváciou.


DMS

Z celého výberu bude práve album od DMS tým najočakávanejším. Chalani ho oznámili len pred pár dňami počas svojich vystúpení na bratislavskej zastávke Hip Hop Žije, kde zároveň odprezentovali aj prvý singel s názvom Kardio. Ten by sa mal k fanúšikom dostať v nasledujúcich týždňoch, a to hneď aj s videoklipom. Čo sa týka dátumu vydania, ten je napĺanovaný na úplný záver roka. Po poslednom spoločnom projekte Separa a Dameho s názvom MMXV z roku 2015 budú mať fanúšikovia určite veľké nároky, ktoré sa im však s prihliadnutím na aktuálnu formu pravdepodobne podarí naplniť.

Fobia Kid

Fobia sa v rovnakom článku objavil aj minulý rok a pevne veríme, že toto je už skutočne poslednýkrát, čo jeho chystaný projekt s názvom Garáž oznamujeme. Pred pár mesiacmi opustil zoskupenie Comebackgang, pričom dôvodom bola práve skutočnosť, že sa chcel zblížiť s ľuďmi, ktorí s ním budú tráviť čas v štúdiu. S CBG sa však rozišiel v tom najlepšom a fanúšikom sľúbil, že doručí album so zvukom diametrálne odlišným v porovnaní s doterajšou tvorbou. 

Majk Spirit

 

Speezy oznámil vydanie albumu ešte v minulom roku a pri poslednom rozhovore na Hip Hop Žije nám prezradil, že na ňom akutálne veľmi pilne pracuje. Narozdiel od predošlých projektov zvolil inú taktiku a jednotlivé skladby bude selektovať z väčšieho výberu, takže by sa na jeho ďalšie sólo malo dostať len to najlepšie. Dá sa predpokladať, že Majk Spirit pôjde podobným smerom ako pri Ypsilónoch, no veľmi radi sa necháme prekvapiť. Dátum vydania je naplánovaný na jeseň tohto roku, čo by mal člen H16 s prehľadom stihnúť.

Supa

Supovi sa po dlhých mesiacoch podarilo dokončiť už veľmi dávno avizované Biele noci, ktoré sú jeho druhým sólovým albumom a tiež prirodzeným pokračovaním Čiernych dní z roku 2014. Oficiálny dátum vydania je naplánovaný na 30. júl a už je dokonca spusený aj predpredaj, takže to už tentokrát skutočne vyjde. Hudobne si ho na starosti zobral kolega z Mojej Reči - Jožiš Engerer, a tak môžeme približne odhadnúť, ako bude znieť. Tematicky si na základe prvej zverejnenej ukážky môžeme domyslieť, že Biele noci budú kritické a Supa si nebude dávať servítku pred ústa. 

Boy Wonder

Boy Wonder už niekoľkokrát dokázal, že sa mu nedarí plniť akékoľvek náznaky deadlineov, takže vám nemôžeme nič sľúbiť, no boli by sme veľmi radi, keby sa konečne k tvorbe dokopal. Do očakávaných zoznamu očakávaných albumov ho zaraďujeme prakticky zo zvyku a čakáme, kedy to príde. Slovenský člen Ty Nikdy labelu sa občas objaví na hosťovačke, no je ťažké predpokladať, či aktuálne vôbec má chuť robiť celistvý projekt. S prihliadnutím na jeho alternatívny prístup si však nikdy nemôžeme byť istí. 

Zayo

Navždy Mladý je titul, ktorý ešte dá slovenskému internetu poriadne zabrať. Pre mnohých kontroverzný člen Haha Crew síce pôvodne ani nebol raperom a pri najväčšej sláve košickej skupiny túto budúcnosť ani nikto nepredpovedal, no dnes vie postaviť Slovákov do pozoru ako málokto. Dôkazom sú aj tisícky komentárov pod zatiaľ posledným vydaným trackom, ktorý zároveň napovedá, čo môžeme od mladého rapera očakávať. Zayo sľúbil, že vydanie s určitosťou stihne v tomto roku, takže to odhadujeme na posledné decembrové dni.

P.A.T.

Rušno bude aj v Rytmusovom Pozor Records. Prvý čestný člen P.A.T. už stihol pod touto hlavičkou vydať svoj debutový počin 3UMF a všetko nasvedčuje tomu, že jeho aktivita bude mať len stúpajúcu tendenciu. Fanúšikovia ešte ani nestihli poriadne napočúvať prvý album a Pouličný autor tónov už oznámil, že pracuje na ďalšom. Ten by mal uzrieť svetlo sveta v decembri a bude niesť názov Franto. Môžeme očakávať, že Fero do veľkej miery ošéfuje svoju dosku aj po producentskej stránke, čo sa zatial stále ukázalo ako dobrý nápad.

Mega M

Pozor Records reprezentuje okrem Franta aj Mega M, ktorý už v minulom roku mal v pláne vydať svoj prvý oficiálny album Rottweiler. Podľa všetkého sa do veľkej miery dátum dokončenia zdohoval s tým, aký si stanovil P.A.T., čo vyústilo v preloženie na tento rok. Mega M však nedávno predstavil celý mixtape, kde sa pravdepodobne nájdu aj veci pôvodne patriace na debut a do novembra určite bude mapovať svoj posun aj v nových veciach. Nechajme sa prekvapiť. 

Aless

Nový, už v poradí tretí album oznámila aj Aless. Tá sa dostala do nepríjemnej pozície, kedy bude musieť napraviť prešľap s názvom Rockstar, ktorý asi dobre poznáš. Veľmi zlý štart do roku 2018 sa teda bude snažiť fanúšikom odčiniť pravdepodobne rapovou doskou. Zatiaľ nemáme žiadne konkrétne informácie, no Alessia sa chystá čoskoro vydať ďalší klip a v instagramových príspevkoch používa aj hashtag #album2018, takže sa fanúšikovia majú na čo tešiť.

To je pre dnešok všetko. Čoskoro prinesieme podobný český zoznam albumov, ktorých by malo byť o niečo viac. Zatiaľ zahlasuj v ankete a do komentárov nám daj pokojne vedieť, na aké ďalšie albumy sa tešíš. 

Anketa:
Na aký slovenský rapový album sa najviac tešíš?
DMS
Fobia Kid
Majk Spirit
Supa
Boy Wonder
Zayo
P.A.T.
Mega M
Aless
DMS
44 %
777 Hlasov
Fobia Kid
8 %
147 Hlasov
Majk Spirit
11 %
195 Hlasov
Supa
10 %
175 Hlasov
Boy Wonder
12 %
205 Hlasov
Zayo
8 %
147 Hlasov
P.A.T.
3 %
58 Hlasov
Mega M
2 %
30 Hlasov
Aless
2 %
34 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia