Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 20:03
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské rapové skladby prvej polovice roka 2018

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Slovenský rap má, našťastie, ešte stále stúpajúcu tendenciu a my ti s radosťou predstavujeme rebríček najlepších skladieb tohto roka.

Tak ako každý polrok, aj teraz tu pre vás máme výber tých najlepších slovenských skladieb, ktoré uzreli svetlo sveta za uplynulých 6 mesiacov. Pozornejší fanúšik si už určite mal možnosť všimnúť, že aktivita všetkých interpretov má stúpajúcu tendenciu a dostáva sa k nám čoraz viac tvorby aj mimo celistvých projektov.

Slovenskí raperi sa aj napriek (alebo možno vďaka) početným konfliktom majú vo zvyku spájať a výsledkom sú často prekvapivé spolupráce, ktoré však vo väčšine prípadov berieme športovo a ako férový krok smerom k poslucháčom. Výsledkom je, že v prvej polovici roka 2018 uzrela svetla svetlo sveta v priemere viac ako jedna skladba denne, ak rátame aj tie na albumoch. Samozrejme v prípade, že berieme do úvahy len tú uznávanejšiu časť scény.

My sme sa rozhodli pripraviť si pre vás rebríček desiatich najlepších a podobne ako v minulých rokoch pridáme aj krátke odôvodnenie. Aj keď ti je už jasné, tak pre istotu pripomeniem, že ide o subjektívny výber, ktorý sa nemusí nutne zhodovať s tvojím názorom. Ten nám však môžeš pokojne prezradiť v priestore na diskusiu.


10. Majk Spirit x Grimaso - Prvý a Posledný (Moloch Diss)

Molochom vyvolaný spor pretrváva už niekoľko týždňov a fanúšikovia sa dočkali viacerých skutočne vydarených disstrackov. Práve vďaka nim má ešte zmysel celú situáciu sledovať, keďže sa v skutočnosti točíme, resp. samotní interpreti točia v jednom kruhu. Petržalský raper kritizuje úspech kolegov zo Spirit Music a Pozor Records, tí ho zas označujú za konfidenta, udavača a rasistu. Platí však, že správny diss by okrem kvalitného technického prevedenia mať byť vždy pohotovou reakciou, ktorá je plná faktov. To sa bez pochýb podarilo práve Speezymu so skladbou Prvý a Posledný a my stále čakáme Molochovu odpoveď.

P.A.T. x Mega M x Otis - KONFIDENT MOLOCH (Moloch Diss)

Ešte pred Majkom Spiritom reagovala veľmi pohotovo aj táto trojica, z ktorej bez pochýb najviac vyčinieva Pouličný autor tónov. Opäť sa dozvedáme konkrétne dôvody, prečo diss vznikol a na čo chce vlastne poukázať. V tomto prípade si dokonca P.A.T track sám odprodukoval, aj keď predpokladáme, že hudbu mal v zálohe pre niektorý zo svojich projektov. Našla však ideálne využitie o niečo skôr a teší sa veľkému úspechu.

9. Momo - Bol som to ja 

Pri kontroverzii z Petržalky ešte ostaneme, keďže ďalším sólom sa v roku 2018 pripomenul aj Momo. Ten okolo svojho najnovšieho projektu zas raz zvládol vyvolať veľké diskusie a suverénne najväčšiu pozornosť upútal skladbou Bol som to ja. Síce pri niektorých ďalších skladbách z albumu platí, že si na nich dal Momo o niečo viac záležať a darilo sa mu aj experimentovať, u nás však zvíťazila vec, kde sa Momo otvoril a prezradil, prečo nemá dobré vzťahy s kolegami.

8. Konex - 4 ft. Lvcas Dope

Aj keď sa Konex dlhodobo prezentoval primárne ako producent, dnes už z neho máme aj skoro plnohodnotného rapera, ktorý však ešte nemá vlastné shows ako interpret. Zo štúdia mu to však ide viac než dobre a zároveň si vždy dokáže ušiť hudbu na mieru, čo sa v prípade domácich raperov čoraz viac ukazuje ako veľká devíza. Keďže je Konex DJom, má cit pre skladby s bangrovitým charakterom a práve táto je jednou z nich.

7. Nerieš - Stále sme len deti 

Po dlhšom čakaní prišiel rad aj na fanúšikov Nerieš. Chalani vydali síce krátky, no o to lepší album Animal, s ktorým hneď absolvovali náročné turné, a to aj podľa vlastných slov v podobnom formáte už nikdy v živote nezopakujú. Všetko veľmi dobre pochopíš z dokumentu mapujúceho celý priebeh, kde je zároveň vidieť plné kluby a nespočentné množstvo vďačných fanúšikov. Z posledného projektu vyberáme track Stále sme len deti, ktorý do bodky charakterizuje kapelu po všetkých stránkach. Zároveň ide o jeden z najväčších bangrov.

6. Strapo - Bojím sa 

Som presvedčený o tom, že Strapo najnovším albumom väčšinu fanúšikov prekvapil. Pozitívne. Či už cielene alebo postupným vývojom sa dopracoval do fázy, kedy dokáže byť počas celej skladby nevyspytateľný či už po stránke textov, alebo technického pracovania. Vo výsledku je melodickejší a často vybočuje z bežných rapových štandardov, čo je vidieť napríklad na selekcii hostí. Za všetky vyberáme vec s Pít Bulíkom, v ktorej autor trefne opisuje strach z budúcnosti v našej krajine. 

5. Supa - Kamenné tváre

Na Supov album si ešte chvíľu počkáme, no zdá sa, že všetko je na veľmi dobrej ceste. Člen už neexistujúceho zoskupenia Moja Reč prednedávnom uverejnil zopár krátkych ukážok a minimálne pre nás v redakcii ide o jeden z najočakávanejších projektov. Veľmi nás potešila vec Kamenné tváre, kde sme si po dlhšej dobe pripomenuli Supu v polohe, ktorá mu jednoducho sedí. Téma skladby a sprievodný videoklip len podčiarkujú skutočnosť, že sme na Kamenné tváre zabudnúť nemohli. 

4. Specialbeatz - Melanchólia ft. Ego, SAK10DENZ

K najlepším albumom prvej polovice roka 2018 sa tešte dostaneme v priebehu nasledujúcich dní a bez pochýb bude na jednej z popredných priečok práve Špeciálov producentský debut. To, že je kvalitným beatmakerom, už snáď riešiť nemusíme, no v prípade takto celistvého počinu ide do veľkej miery aj o menežérske schopnosti. Paťo všetko zvládol na jednotku a zo slovenských skladieb si pozornosť zaslúži aj Ego so zatiaľ neznámym Sak10denzom, ktorým sa podarila atmosférická záležitosť Melanchólia.

3. Specialbeatz - 39. ft. Pil C 

Pri Špeciálovom Bartri ešte chvíľu ostaneme. Konkrétne pri veci s názvom 39., ktorá sa objavila už na tomto trackliste z minulého roka ako adept na Pil C-ho album V rádiu hral Elán keď umrel Tupac. Nakoniec sa pravdepodobne kvôli téme a celkovému dojmu do konceptu hlave CBG nehodila. Skvelo však zapadla na projekte jeho dvorného DJa a ako jeden z najväčších bangrov si odnáša tretie miesto.

2. Marko Damian - Mravce 

Pri Comebackgangu ešte chvíľu ostaneme. Čoraz väčšiu pozornosť na seba strháva aj najnovší rapový člen Marko Damian, ktorý bez problémov vyplní dieru po Fobiovi a s veľmi veľkou pravdepodobnosťou čoskoro zamieša karty. Mravce sú na slovenské pomery relatívne kontroverzným trackom, keďže Marko bez akéhokoľvek rešpektu k poslucháčom rozbehol mumble rapgame a stal sa jej kráľom. Chytľavý refrén v kombinácii s výborne technicky zvládnutým zvyškom snáď ani nedokážeme kritizovať. 

1. Gleb - Audiokniha

Hneď po prvom vypočutí nám bolo jasné, že to ani nemôže byť inak. Stabilný pilier FCK THEM ovládol grime na Slovensku a zatiaľ vlastne nie je veľa kolegov, ktorých by mohol učiť. Audiokniha je v skutočnosti chytľavým storytellingom, čo si možno väčšina ani nestihla uvedomiť, keďže aj napriek tomu má v sebe prvky klubovej hymny. Gleb a Komander je jednoducho kombinácia, ktorú pomyselná slovenská rapová scéna potrebuje, aby nestagnovala. 

Bonus: Rytmus - Rockstar (Remix)

Na záver ešte dávame do pozornosti remix, ktorý sa dostal na prvú priečku slovenských trentov za niekoľko krátkych hodín, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Rytmus tak veľmi svojským spôsobom dokázal, že sa stále dokáže baviť hudbou a tupý humor mu je stále rovnako blízky. Zároveň sa nechal počuť, že podobných remixov by sme sa mohli dočkať aj častejšie, čo by každý fanúšik bez pochýb ocenil.

Anketa:
Ktorá slovenská skladba ťa zaujala najviac?
10. Majk Spirit x Grimaso - Prvý a Posledný (Moloch Diss)
10. P.A.T. x MegaM x Otis - KONFIDENT MOLOCH Prod.P.A.T
9. Momo - Bol som to ja
8. Konex - 4 ft. Lvcas Dope
7. Nerieš - Stále sme len deti
6. Strapo - Bojím sa
5. Supa - Kamenné tváre
4. Specialbeatz - Melanchólia ft. Ego, SAK10DENZ
3. Specialbeatz - 39 ft. Pil C
2. Marko Damian - Mravce
1. Gleb - Audiokniha
Bonus: Rytmus - Rockstar (Remix)
10. Majk Spirit x Grimaso - Prvý a Posledný (Moloch Diss)
4 %
185 Hlasov
10. P.A.T. x MegaM x Otis - KONFIDENT MOLOCH Prod.P.A.T
3 %
142 Hlasov
9. Momo - Bol som to ja
7 %
314 Hlasov
8. Konex - 4 ft. Lvcas Dope
3 %
121 Hlasov
7. Nerieš - Stále sme len deti
9 %
390 Hlasov
6. Strapo - Bojím sa
5 %
209 Hlasov
5. Supa - Kamenné tváre
5 %
206 Hlasov
4. Specialbeatz - Melanchólia ft. Ego, SAK10DENZ
6 %
263 Hlasov
3. Specialbeatz - 39 ft. Pil C
7 %
291 Hlasov
2. Marko Damian - Mravce
5 %
225 Hlasov
1. Gleb - Audiokniha
33 %
1469 Hlasov
Bonus: Rytmus - Rockstar (Remix)
13 %
576 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia