Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2018, 18:03
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské a české rapové videoklipy roka 2018

HUDBA ČESKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovenským a českým interpretom čoraz viac záleží aj na vizuálnom spracovaní klipov, a tak tu pre vás máme zoznam tých najlepších za prvú polovicu roka 2018.

Už máme za sebou najlepšie slovenské a české rapové skladby, a tak je ideálny čas pozrieť sa na to, ako naši milovaní interpreti zvládli vizuálnu stránku svojej tvorby. Táto téma je asi pre všetkých veľmi citlivá, keďže interpretov spravidla rozdeľujeme na dve skupiny - na tých, ktorým na nich záleží a na tých, ktorí ich robia z povinnosti.

Najčastejším formátom sú klasické reprezent vizuály, aké dokáže zrealizovať každý priemerný režisér s malým tímom za pár hodín. Stačí pri tom dobrý výber lokality a šikovný strih, čo však vie často dopadnúť nad očakávania. Alebo pokojne aj úplne zle. 

Dnes sme si však pre vás pripravili rebríček tých najlepších klipov za prvých 6 mesiacov tohto roka, ktoré nás zaujali svojím spracovaním. Tvorcovia si na nich už na prvý pohľad dali záležať o niečo viac a nevznikli len preto, aby sa skladba dostala vyššie v YouTube trendoch.


10. Marko Damian - Mravce

Marka sme už pochválili v rebríčku najlepších skladieb, kde sme však zámerne nespomenuli skutočnosť, že interpreti v dnešnej dobe získavajú pozornosť aj vďaka tomu, ako pôsobia vizuálne. Práve člen Comebackgangu dokáže svojej tvorbe adekvátne prispôsobiť štýl obliekania a obklopuje sa ľuďmi, ktorí mu následne dokážu ušiť videoklip na mieru.

Mladý talent v ňom dostal možnosť ukázať tanečné kreácie a umelecké cítenie, ktoré však v závere vystriedajú autentické a detailné zábery reflektujúce samotný text. O tvorbu sa postaral režisér Juraj Mráz so svojim tímom.

9. Moloch Torula Fendens - BUM péler 

Aj v tomto rebríčku sa vrátime k aktuálne prebiehajúcemu sporu, konkrétne k jeho úplnému začiatku, ktorý celý rozruch vyvolal. Ide o vec BUM pelér z dielne režiséra Michala Pusztaya. Presvedčivý vizuál alá Knight rider dopĺňajú rekvizity a parochne. Zaujímavosťou je, že vydanie klipu trvalo viac než sedem mesiacov, keďže na Molochovom oficiálnom youtube máme možnosť nájsť making of zo septembra 2017. Či už išlo o náročnosť postprodukcie alebo iný dôvod, výsledok stojí za tvoj čas, aj keď si nejdeš dissy.

8. Supa prod. Jozef Engerer  - Kamenné tváre

Supove sólo s názvom Biele noci by sa malo medzi fanúšikov dostať v nasledujúcich zopár týždňoch, keďže je už kompletne hotové a pripravené na vydanie. Nás zaujala prvá zverejnená plnohodnotná ukážka a aj keď zvyčajne filmové rapové videoklipy kritizujeme, aj v tomto prípade sa režisér Juraj Mráz nemýlil a dal dohromady obsadenie, ktorému sa podarilo presvedčiť nás. Pochopiteľne, plne sa stotožnujeme so samotnou témou skladby a výsledok spolu jednoducho ladí perfektne. 

7. Vec - Slovák

Opäť netradičné a nápadité spracovanie, ktoré však malo dopad, aký by predpokladal len málokto. Tento Brančiho klip sa totiž prebojoval až do televízie Senzi, z ktorej si robí spoločne s Joe Trendym, Tončim Suchotom a ďalšími kamošmi srandu. Keďže však singel pojednáva práve o mentalite Slovákov, ktorí sú fanúšikovia zlých šlágrov, tak je všetko v úplnom poriadku. Pochváliť musíme režisérsku dvojicu Braňo Vincze a Ďuro Bartoš s celým tímom.

6. Strapo - Tak Ti Treba

Strapa radíme k interpretom, ktorému na vizuálnej stránke svojich skladieb záleží o niečo viac ako zvyšku jeho kolegov pôsobiacich na pomyselnej slovenskej rapovej scéne rovnako dlho. Dôkazom je práve táto vec z nového albumu, kde vizuálna stránka od TOXPRO niekoľkonásobne vyzdvihla význam textu a ako bonus je pre tých menej chápavých takou malou nápovedou. A ak sa dobre zapozeráš, uvidíš napríklad zábery z legendárneho MDŽ či Ficovu legendárnu rozlúčku s funkciou, kedy vysmial prezidenta pred celým národom.

5. Samey - za svitu hviezd ft. Rytmus

Správny slovenský raper by mal mať poriadný americký klip. Vizuál na skladbu Za svitu hviezd zo Sameyovho debutového albumu vznikal na Miami, kde sa stretol s hosťujúcim Rytmusom pred kamerou šikovného FLASHFAKERA. A keď sme v úvode tvrdili, že reprezent vizuál môže vyzerať dobre, tak toto je jasný dôkaz. Ťažko povedať, či by klip obsadil piate miesto aj v prípade, že by vznikol napríklad v Nových Zámkoch alebo Malých Levároch, no chalani si dali cestovaním záležať natoľko, že si pochvalu zaslúžia.

4. Maniak - Husky

Ďalší vizuál, ktorý vďačí svojmu poradiu v rebríčku za výber autentickej lokality, je Maniakov Husky. Titulná skladba k debutovému albumu dostala mrazivý klip z Omsku, kde bolo počas natáčania približne -24 stupňov. Režisérom je pravdepodobne domáci Gosha Dayrukin a my aspoň máme možnosť vidieť, ako to približne vyzerá v bežných ruských videoklipoch.

3. GLEB : ZOO - AUDIOKNIHA

Audioknihu sme už stihli označiť za najlepšiu rapovú skladbu prvej polovice roka 2018 a sme veľmi radi, že s nami na základe hlasovania súhlasíte. Aj keď je Gleb primárne grime MC a k veľa veciam pristupuje punkovo,  bezpochýb je zároveň neodmysliteľnou súčasťou scény. Už skôr začal spolupracovať so šikovným Syamonom, ktorého rukopis spoznáš po prvých pár strihoch. Ktovie, či by sa tento singel dočkal takej pozornosti aj bez klipu, to však našťastie riešiť nemusíme.

2. Pastor - Crime Story

Tento Pastorov videosingel je zároveň jednou z najlepších vecí, aké kedy vydal. Fanúšikovia ho majú radi kvôli kontroverzným a autentickým textom a v jeho klipoch majú možnosť vidieť veci, ktoré sú štandardne aj medzi známejšími kolegami veľkým tabu. Táto Morelova práca si zaslúži veľkú pochvalu a popri všetkých tých záberoch z prvej osoby zobrazujúcich zbrane, ženy, peniaze a drogy vlastne divák ani nemá čas rozmýšľať nad tým, že by život rapera mohol vyzerať inak. 

1. Nik Tendo x Calin - Hvězdy

No a konečne prvá priečka. Tá patri hereckým výkonom Nik Tenda, Calina, Terezy Valtovej, no v prvom rade režisérovi Petrovi Simonovi a celému tímu za skvelý nápad aj realizáciu. Obaja interpreti v klipe prežívajú rovnaký príbeh s rovnakou ženou a všetky zábery pochádzajú z nemeckého Hamburgu. Opäť platí, že dobrý vizuál najčastejšie potrebuje správny výber ideálne Slovákmi a Čechmi neprebádanej lokality a samozrejme musí mať niečo do seba aj samotná skladba. 

Anketa:
Ktorý český alebo slovenský rapový videoklip prvej prvej polovice roka 2018 sa ti páčil najviac?
10. Marko Damian - Mravce
9. Moloch Torula Fendens - BUM péler
8. Supa prod. Jozef Engerer- Kamenné tváre
7. Vec - Slovák
6. Strapo - Tak Ti Treba
5. Samey - za svitu hviezd ft. Rytmus
4. Maniak - Husky
3. GLEB : ZOO - AUDIOKNIHA
2. Pastor - Crime Story
1. Nik Tendo x Calin - Hvězdy
10. Marko Damian - Mravce
4 %
52 Hlasov
9. Moloch Torula Fendens - BUM péler
10 %
134 Hlasov
8. Supa prod. Jozef Engerer- Kamenné tváre
7 %
101 Hlasov
7. Vec - Slovák
5 %
73 Hlasov
6. Strapo - Tak Ti Treba
15 %
216 Hlasov
5. Samey - za svitu hviezd ft. Rytmus
6 %
90 Hlasov
4. Maniak - Husky
3 %
47 Hlasov
3. GLEB : ZOO - AUDIOKNIHA
16 %
227 Hlasov
2. Pastor - Crime Story
9 %
130 Hlasov
1. Nik Tendo x Calin - Hvězdy
24 %
329 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia