Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 22:00
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Lesné plochy vo vyspelých krajinách pribúdajú, naopak v rozvojových ubúdajú

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

A čo Slovensko? Na akú stranu sa chce prikloniť?

Pamätáte si ešte na výzvu My sme les? Zmobilizovala tisícky obyvateľov, ktorí tak prejavili svoju nespokojnosť s výrubom lesov u nás na Slovensku. Človek by sa nazdal, že vo veľkom tempe miznú rozľahlé plochy naprieč krajinou a inak tomu nebude ani vo zvyšku Európy. Minimálne v druhom prípade nemusí ísť o pravdu. Ako to?

Po internete a v médiách sa častokrát šíria správy a na poplach bijúce články o tom, ako radikálne a rýchlo miznú lesy. Áno, titulky sú pravdivé a potrebné. Deforestácia v Južnej Amerike či Afrike je problémom, ktorý nemožno prehliadať. Veď na čiernom kontinente pravidelne každý rok zmizne 5 000 000 hektárov lesov. Ako sú na tom však vyspelé krajiny?

Oveľa lepšie, paradoxne, zaznamenávajú prírastok zelených plôch. Portál The Economist uvádza, že Španielsko bolo v roku 1990 zalesnené na hodnotu 28%, v súčasnosti je to 37%, čo je výrazne viac. V južanských štátoch ako Grécko a Taliansko sa zaznamenal nárast o 6%. Vedeli ste, že v roku 1922 len 1% Írska obsahovalo lesy? Dnes už 11%.

Lesné plochy vo vyspelých krajinách pribúdajú, naopak v rozvojových ubúdajú
Zdroj: pxhere.com

A Slovensko?

Domov
Zdieľať
Diskusia