Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2017, 16:21
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Pamätáte si na krásny westernový animák Mustang, ktorý nadchne aj súčasného diváka každého veku?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nedocenená pecka, ktorú málokto pozná a kto nie, mal by to čím skôr napraviť.

Osud je niekedy nespravodlivý a divák nevyspytateľný. To sú dve veci, s ktorými musia počítať aj najväčší hollywoodski producenti. Občas totiž vytvoria projekt majúci všetky predpoklady na úspech, no nakoniec dopadne všetko inak. A to je bohužiaľ aj prípad tohto strateného pokladu. 

Mustang je áčkovým animákom od Dreamworks, s obrovským rozpočtom a nespochybniteľnými kvalitami. Hviezdy mu však nepriali a v amerických kinách sa stretol s krutým nezáujmom. Až tak veľkým, že v množstve európskych krajín sa nedočkal ani uvedenia v kinách a bol distribuovaný iba na domácich nosičoch. Táto situácia bola aj u nás. V prítmí kinosály sme si tak tento príbeh nemohli užiť. Väčšina z nás ho objavila až na VHS/DVD. A je to škoda. 

Pamätáte si na krásny westernový animák Mustang, ktorý nadchne aj súčasného diváka každého veku?
Zdroj: Dreamworks

Spirit: Stallion of Cimarron je totiž v mnohých ohľadoch unikátny projekt. Technicky, dramaturgicky aj hudobne. V čase 3D animákov išlo o jeden z posledných vysokorozpočtových tradične animovaných počinov. Kombinácia klasickej animácie a trojrozmerného pozlátka je tu dovedená k svojmu vrcholu. Náročná a precízna animácia zvierat je viditeľná v každom zábere a krajina, kde sa príbeh odohráva, je úžasná, pripomínajúca klasické hollywoodske westerny. Už v dobe vzniku však táto technológia pôsobila na divákov nemoderne. Trh valcoval Pixar a divácke oko si stihlo zvyknúť na realistickejšiu poetiku rozprávok.

Potenciálnym návštevníkom nešla na ruku ani celková koncepcia diela. To, o čo sa snažil (a nakoniec od plánu upustil) jeden zo zakladateľov Dreamworks, Steven Spielberg, vo svojej staršej klasike Krajina Dinosaurov, sa tu podarilo zúročiť. Všetci zvierací hrdinovia sú teda nemí a ich myšlienkové pochody sú zobrazené iba pomocou prepracovanej mimiky a vnútorných monológov. Titulnej postave prepožičal hlas Matt Damon a hoci odviedol výbornú prácu, diváci sa evidentne nedokázali s takto vymysleným konceptom a následne hlavným hrdinom stotožniť.

Pamätáte si na krásny westernový animák Mustang, ktorý nadchne aj súčasného diváka každého veku?
Zdroj: Dreamworks

Po príbehovej stránke je Mustang ešte ambicióznejší. Základ nie je v priamočiarom deji, ale viac sa sústredí na vykreslenie doby a zachytáva Divoký západ v oveľa širšom meradle, než je obvyklé. Vymyslela sa tak štruktúra možno (a možno aj nie) inšpirovaná slávnym westernom s Jamesom Stewartom pod názvom Winchester 73. Išlo v ňom o príbeh pušky, ktorá menila majiteľov a objavovala sa tak na rôznych miestach a v ikonických udalostiach Divokého západu. Tu je namiesto strelnej zbrane kôň a jeho prostredníctvom spoznávame špecifickú časť americkej histórie.

Dočkáme sa tu pohľadu na Indiánov, kavalériu, farmárčenie alebo čisté pláne bez ľudského dotyku. Majitelia Spirita sa menia a s nimi aj príbehové epizódy.  Ak vám to znie povedome, tak Spielberg sa o niečo podobné pokúsil neskôr vo svojom komerčnom prepadáku Vojnový kôň. Osudy zvieraťa tu akurát boli namiesto prostredia Divokého západu zasadené do prvej svetovej vojny. Ide o veľmi ambiciózny postup a evidentne na deti, túžiace po ľahkej zábave, pôsobil rušivo. Rovnako, ako malá dávka humoru a občasná drsnosť scén. 

Pamätáte si na krásny westernový animák Mustang, ktorý nadchne aj súčasného diváka každého veku?
Zdroj: Dreamworks

Pri propagácii zohrala, podobne ako pri väčšine animákov tej doby, veľkú úlohu aj hudba. Podobne ako pri Disneyho Tarzanovi, Toy Story alebo Shrekovi však nešlo o muzikál. Piesne síce z plátna komentovali dej, ale nespievali ich priamo postavy. To nie je už teraz taká samozrejmosť ako v dobe vzniku. Na jednej strane je určite dobre, že sme sa nedočkali spievajúcich a tancujúcich koní, ale hudobnej stránke trochu chýba identita, vďaka ktorej sa tak preslávili napríklad Kráska a zviera, Aladdin alebo Leví kráľ. Inštrumentálnu časť mal na starosti Hans Zimmer. Jeho veľkolepé aranžmá pôsobí na samostatný posluch perfektne, no chýba mu pravá westernová atmosféra.

Piesne následne na jeho hudbu dodal Bryan Adams. Titulná skladba Here I Am sa stala veľkým hitom a v rádiách sa s ňou môžete stretnúť doteraz. Málokto si ju však spája s filmom, pre ktorý bola vytvorená. A tak je to s väčšou časťou aspektov tohto vynikajúceho diela. Odvaha, ambície a dobré úmysly totiž nevedú vždy k vytúženému úspechu. Ale aby nedošlo k omylu. Spirit nie je žiadnym ťažko uchopiteľným, nadčasovým umeleckým dielom. Iba jeho súčiastky typické pre detskú tvorbu sú poskladané trošičku inak, nie však dostatočne na to, aby sa postupom času dielo rehabilitovalo a stala sa z neho časom docenená a nesmrteľná klasika. Ako napríklad z podobne komerčne neúspešného Železného obra. Nepomohla mu ani oscarová nominácia za najlepší animovaný film. Takže happy end sa tentoraz nekoná.

Pamätáte si na krásny westernový animák Mustang, ktorý nadchne aj súčasného diváka každého veku?
Zdroj: Dreamworks

Mustang je aj pätnásť rokov od svojho vzniku stále pod radarom, čo je škoda. Ide o svižnú, vizuálne podmanivú rozprávku so silným príbehom a štruktúrou, ktorá ponúka viac, než ste pri druhu filmov, mierených na detskú cieľovku, zvyknutí. Ak ste sa s týmto animákom ešte nestretli, je najvyšší čas tento dlh napraviť a odporúčať ho ďalej. Kto vie? Možno sa ho pozitívnou šuškandou podarí vyniesť na zaslúžené výslnie. Aspoň v našich končinách.

Domov
Zdieľať
Diskusia