Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2016, 9:06
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Jeden stráca hlas a druhý je syn sovietskeho ekonóma. 7 zaujímavostí zo života nadaných zakladateľov Googlu

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Larry Page a Sergey Brin - dvojica, ktorá zmenila svet.

Technologická evolúcia so sebou priniesla niekoľko veľkých vizionárov, ktorí svojím talentom a tvrdou drinou pretransformovali asi všetko, čo vidíme okolo nás. Tlačené noviny nahradil spravodajské weby a sociálne siete, poštových holubov či telegramy zase digitálna komunikácia cez internet. Na momentálne prebiehajúcom technologickom vzostupe majú však podiel viaceré veľké mená, no tie najväčšie zásluhy bezpochyby patria dvom nesmierne šikovným chlapíkom. Ako Steve Jobs, tak i Sergey Brin a Larry Page začínali v prenajatej garáži, kde vybudovali základné piliere niečoho, z čoho sa po niekoľkých odmietnutiach a získaní dostatočne veľkej investície stal internetový gigant Google. Dnes stoja nielen za najpopulárnejším vyhľadávačom, ale aj za najrozšírenejším operačným systémom pre mobilné zariadenia alebo vývojom tak pokročilej umelej inteligencie, že jedného dňa prekoná inteligenčné kapacity ľudí z mäsa a kostí. Nie, tentokrát nebude reč iba o histórii ich enormne úspešnej spoločnosti, ale taktiež o ich bežnom živote.

Zľava doprava: Eric Schmidt, Larry Page a Sergey Brin

Jeden stráca hlas a druhý je syn sovietskeho ekonóma. 7 zaujímavostí zo života nadaných zakladateľov Googlu
Zdroj: Google

Stráca hlas a schopnosť normálne rozprávať

Larry Page má za sebou obrovskú kariéru, tučné bankové konto a prístup k technológiám, o akých sa bežným ľuďom môže iba snívať. To však hneď neznamená, že žije dokonalý život. Už niekoľko rokov bojuje s chorobou, kvôli ktorej prišli problémy s rozprávaním. Chrapľavý a čoraz slabší hlas mu ale na druhú stranu nebráni pracovať na inováciách. Ako sám tvrdí, domáce aj pracovné povinnosti zvláda ako keby sa nič nedialo. Rovnako stojí za zmienku, že financuje lekársky výskum zameraný na hlasivkový nerv, aby ľudstvo v blízkej budúcnosti podobné choroby už viac netrápili.

Kedysi im prenajala garáž, dnes pre nich pracuje

Začiatky nikdy nebývajú jednoduché a obaja zakladatelia Googlu sa o tom presvedčili na vlastnej koži. Keď začínali pracovať na vlastnom vyhľadávacom systéme, nezostávalo im nič iné ako si prenajať nejaké priestory, ktoré by im pri práci na ambicióznych projektoch poskytli dostatočné súkromie. Nakoniec skončili v malej garáži a keď bol Google v štádiu, že boli schopní realizovať akvizície, po pár rokoch od získania YouTube ponúkli majiteľke garáže prácu na poriadne lukratívnej pozícii. Zo Susan Wojcicki je v týchto dňoch CEO webu s najväčším video obsahom na internete.

Jeden stráca hlas a druhý je syn sovietskeho ekonóma. 7 zaujímavostí zo života nadaných zakladateľov Googlu
Zdroj: 9gag.com

Zo stavebnice LEGO spravil tlačiareň

To, že ani jednému zo zakladateľov internetového giganta nechýba šikovnosť, vie zrejme už asi každý. Vybudovať z ničoho niečo tak obrovské nedokáže hocikto. Larry Page však dokázal ešte jednu maličkosť, o ktorej sa príliš nehovorí. Počas štúdia na univerzite postavil fungujúcu tlačiareň z legendárnej stavebnice LEGO. Samozrejme, týka sa to iba samotnej konštrukcie, pretože niektoré jej časti jednoducho nebolo možné nahradiť obyčajnou hračkou pre deti.

Jeho otec pracoval ako ekonóm v Sovietskom zväze

Sergey Brin uzrel svetlo sveta v Rusku, konkrétne priamo v Moskve. Pár rokov tam vyrastal až dokiaľ nezobrala celá jeho rodina nohy na plecia a neodišla do USA. Stalo sa tak v roku 1979 kvôli otravnému prenasledovaniu vtedajším režimom. Sergeyov otec tam pracoval ako ekonóm, no ako mu začalo dochádzať, že to v rodnej krajine nemá budúcnosť, tak začal kuť plány s cieľom utiecť za veľkú mláku, kde chceli začať od piky.

Ich vyhľadávací systém spočiatku nikto nechcel

V roku 1999 sa Brin aj Sergey zhodli na tom, že náročný vývoj vyhľadávacieho systému, vďaka ktorému je dnes z Google úspešná korporácia, žerie priveľa času a preto nestíhajú so školskými povinnosťami. Chceli ho predať, vďaka čomu mohli zároveň zarobiť celkom slušnú kôpku peňazí. Nezostávalo im teda nič iné, ako nájsť potenciálneho záujemcu. Keďže ich ale s cenou 1 milión amerických dolárov odmietli a nepomohlo ani zjednávanie, nakoniec sa rozhodli, že si systém ponechajú a získajú nevyhnutné investície od potenciálnych investorov, aby mohli pokračovať ďalej. V tom istom roku nakoniec oznámili investíciu 25 miliónov dolárov a odvtedy začalo veľké dobrodružstvo.

Jeden stráca hlas a druhý je syn sovietskeho ekonóma. 7 zaujímavostí zo života nadaných zakladateľov Googlu
Zdroj: en.wikipedia.org

Pracujú na umelej inteligencii, ktorá opäť zmení svet

Mať prakticky neobmedzený prísun obrovského množstva dát a nevyužívať ich je možné prirovnať k situácii, kedy niekto objaví obrovské zásoby ropy a nevyťaží ich. Obrovský potenciál a nič z toho. Google však robí presný opak, pretože vedenie o tomto nemalom potenciáli veľmi dobre vie. Materská spoločnosť Alphabet využíva získané dáta pri vývoji umelej inteligencie, teda konkrétne spoločnosť DeepMind, ktorú ešte dávnejšie prebrali pod svoje krídla. A ako môžeme vidieť na posledných pokrokoch, s vývojom rozhodne nezaháľajú. Hybridnou kombináciou kapacity učiť sa nové veci a prístupu ku vzdialenej pamäti dokázali vytvoriť tak pokročilú AI, že je schopná riešiť aj naozaj komplexné logické úlohy.

Vytvorili takú kultúru, že sa zamestnanci tešia do práce

Veľa tradičných spoločností preferuje pravidlo, podľa ktorého sa musia pracovníci tváriť a aj správať seriózne voči svojim nadriadeným. V centrále Google to však tak vôbec nefunguje. Všade je priateľská atmosféra, manažéri berú ostatných za rovnocenných a každý zamestnanec má počas pracovného dňa vyhradený čas pre vlastné projekty. Taktiež sa môžu ponaťahovať v miestnom fitness, kde im dokonca poradí osobný tréner, alebo si vo vyhradených priestoroch nachvíľu zdriemnuť. Čo chcieť viac?

Domov
Zdieľať
Diskusia