Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. februára 2016, 23:22
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Keanu Reeves: Muž mnohých pádov a vzostupov, ktorý musel prekonať nejednu bolestivú skúšku

FILMY A SERIÁLY KEANU REEVES
Uložiť Uložené

Nepriazeň osudu ho sprevádzala už od detstva, po tvrdých ranách sa však vždy pozviechal a naučil sa vážiť si život.

Peniaze pre mňa neznamenajú nič. Zarobil som ich síce dosť, chcem si však užívať život a nie stresovať sa obsahom môjho bankového účtu. Veľa utrácam a žijem jednoducho, väčšinou v hoteloch. Všetci predsa vieme, že oveľa dôležitejšie je dobré zdravie.

Keanu Reeves, dnes už 51-ročný naturalizovaný kanadský herec, síce nepozbieral v priebehu svojej doterajšej kariéry také množstvo prestížnych nominácií či ocenení ako niektorí jeho úspešnejší kolegovia, v neľahkej ceste za úspechom však musel prekonať množstvo prekážok a všemožných nepriazní osudu. Dokázal sa pozbierať hneď z niekoľkých pádov, a to nielen súkromných, ale aj hereckých, takže jeho príbeh si svoj samostatný priestor určite zaslúži. Začnime ale pekne od začiatku.

Keanu Charles Reeves sa narodil 2. septembra 1964 v libanonskom Bejrúte, pričom pôvodom havajské krstné meno, ktoré dostal po svojom praprastrýkovi, znamená v preklade „chladný vetrík nad horami“. Jeho matka Patricia Bond pracovala ako kostýmová dizajnérka či tanečnica a jeho otec Samuel Nowlin Reeves Jr. bol geológom. V roku 1966 sa rodina presťahovala do Austrálie, prišla na svet Keanuho sestra Kim a krátko nato sa manželstvo rodičov v dôsledku neustálych hádok skončilo rozvodom. Patricia následne spolu so svojimi dvomi deťmi odišla do New Yorku, kde sa zoznámila s režisérom Paulom Aaronom, ktorého si neskôr aj vzala. Pár novomanželov Veľké Jablko okamžite opustil, zamieril do kanadského Toronta a v roku 1971 došlo k rozvodu s poradovým číslom dva.

Keanu Reeves a Patrick Swayze vo filme Point Break (1991)

Keanu Reeves: Muž mnohých pádov a vzostupov, ktorý musel prekonať nejednu bolestivú skúšku

Reevesova matka sa neskôr vydala ešte dvakrát. Najprv za promotéra Roberta Millera, s ktorým sa jej narodila dcéra Karina a potom za Jacka Bonda, majiteľa kaderníckeho salóna. Žiaľ, ani jeden z týchto vážnejších vzťahov nedopadol šťastne. Častá zmena bydliska a zároveň aj Patricine neustále striedanie partnerov sa ale negatívne podpísali najmä na jej synovi, ktorý tak nemal možnosť nadväzovať silnejšie priateľstvá a v školských laviciach tiež nepatril k tým najlepším či najvzornejším žiakom. Keanu síce dokázal istú dobu udržať kontakt aspoň so svojím biologickým otcom, ich cesty sa však vo veku chlapcových trinástich rokov navždy rozišli. Samuel bol začiatkom deväťdesiatych rokov navyše odsúdený na desaťročný trest vo väzení za predávanie drog na havajskom letisku Hilo Airport.

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť predtým, než si pozrieš Johna Wicka 4. Čítaj rekapituláciu príbehu Všetko, čo potrebuješ vedieť predtým, než si pozrieš Johna Wicka 4. Čítaj rekapituláciu príbehu 22. marca 2023, 10:00

Nasledovalo stredoškolské obdobie a keďže sa mladému Reevesovi trpiacemu dyslexiou podarilo v priebehu piatich rokov vystriedať hneď štyri rôzne inštitúcie, o hladko prebiehajúcom štúdiu sa v tomto prípade hovoriť naozaj nedá. V Toronte totiž nenavštevoval iba Jesse Ketchum Public School a Etobicoke School of the Arts, odkiaľ bol dokonca vylúčený, ale aj De La Salle College, kde však objavil lásku k ľadovému hokeju a zažil tak pravdepodobne najpríjemnejšie školské časy. Počas pôsobenia v tíme hrával na pozícii brankára, dostal prezývku „stena“ a pochváliť sa mohol aj ziskom titulu MVP pre najužitočnejšieho hráča. Dúfal, že sa jedného dňa stane reprezentantom Kanady, ale nešťasté zranenie jeho sľubnú kariéru razom ukončilo.

Okrem toho, že si privyrábal prácou v obchode s cestovinami a brúsením korčúľ na zimnom štadióne, zaujímalo ho aj herectvo. K nemu prvýkrát pričuchol ešte vo veku deviatich rokov, keď sa objavil v muzikáli s názvom Damn Yankees, no ako pätnásťročný si zahral aj postavu Mercutia, a to konkrétne v divadelnej verzii tragédie Romeo and Juliet v Leah Posluns Theatre. V poradí štvrtou strednou školou, ktorú poctil svojou prítomnosťou, bola Avondale Alternative Secondary School. Tá mu síce dovoľovala získavať vzdelanie aj popri povolaní herca, napokon však predčasne odišiel aj z nej, čo znamená, že maturitu nikdy neabsolvoval. Keanu sa však svojho sna nevzdával a vyčkával na tú pravú príležitosť, ktorá by mu konečne zaistila vytúžený televízny debut.

Keanu Reeves a Al Pacino vo filme The Devil's Advocate (1997)

Keanu Reeves: Muž mnohých pádov a vzostupov, ktorý musel prekonať nejednu bolestivú skúšku

Ten prišiel začiatkom roku 1979 a konkrétne išlo o jednu epizódu situačnej komédie Hangin' InZačiatok osemdesiatych rokov sa potom niesol najmä v znamení niekoľkých televíznych reklám, krátkych filmov či divadelných predstavení, takže Reeves na premiéru v celovečernom filme ešte stále čakal. Trpezlivosť sa mu ale vyplatila, pretože v roku 1986 uzrela svetlo sveta snímka z prostredia hokeja, Youngblood, v ktorej sme ho mohli vidieť po boku Roba Lowea či Patricka Swayzeho. Ako inak, strihol si úlohu brankára. Táto skúsenosť sa mu zapáčila natoľko, že si zbalil kufre, nasadol do svojho Volva z roku 1969 a odsťahoval sa do Los Angeles. Tam žil u svojho bývalého nevlastného otca, Paula Aarona, ktorý mu navyše našiel aj manažéra Erwina Stoffa.

Odporúčané
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 28. mája 2022, 14:30

Po trochu rozpačitých začiatkoch a niekoľkých menej významných postavách sa však Keanuho výkony zlepšili a mladík tak opäť raz dokázal pritiahnuť pozornosť nielen divákov, ale aj odborníkov. Za zmienku stojí napríklad kriminálna dráma River's Edge, filmová adaptácia slávneho románu od Choderlosa de Laclosa, Dangerous Liaisons a spolu s nimi aj skupina snímok so zameraním hlavne na tínedžerské publikum. Do tejto kategórie môžeme pokojne zaradiť hudobnú drámu Permanent Record a tiež nečakane úspešnú komédiu Bill & Ted's Excellent Adventure, ktorá sa v roku 1991 dočkala aj pokračovania s názvom Bill & Ted's Bogus Journey. Okrem skutočnosti, že sa Reeves dostával do povedomia filmovej verejnosti čoraz viac, upozornil na seba aj svojou vášňou k hudbe.

Vo svojej skupine Dogstar totiž začal hrávať na basgitare a hoci je v bežnom živote ľavák, na hudobný nástroj hrá rukou pravou. Čo sa jeho rozbehnutej hereckej kariéry týka, nenasledovala iba vysokorozpočtová, akčná pecka Point Break, kde sa opäť stretol s Patrickom Swayzem, ale aj nezávislá a kritikmi milovaná dráma My Own Private Idaho, v ktorej si zahral so svojim najlepším priateľom, Riverom Phoenixom. Ten, žiaľ, o dva roky neskôr navždy odišiel do hereckého neba. Zaujímavosťou však je, že o Joaquinovom mladšom bratovi ste sa mohli dočítať už našom v článku o živote Johnnyho Deppa. Predávkovaný River totiž zomrel pred klubom The Viper Room, ktorý patrí práve predstaviteľovi ikonického kapitána Jacka Sparrowa. 

Keanu Reeves a Rachel Weisz vo filme Constantine (2005)

Keanu Reeves: Muž mnohých pádov a vzostupov, ktorý musel prekonať nejednu bolestivú skúšku

Adaptácia románu od Brama Stokera, Dracula, sa síce považovala za všeobecne úspešnú, no Keanuho strnulý výkon si vyslúžil iba veľmi nemilosrdnú kritiku a herec tak musel na poriadny zásah do čierneho ešte chvíľku počkať. Dočkal sa už v roku 1994, kedy do kín zavítal komerčný trhák menom Speed a rola policajta Jacka Travena, ktorá mu očividne sadla ako uliata, ho okamžite vystrelila do hviezdnych výšin. Z Reevesa sa razom stal akčný hrdina a tento nový status sa postaral o to, že mal otvorené dvere hneď k niekoľkým sľubným projektom. Lenže, ako sci-fi Johnny Mnemonic, tak aj akčná snímka Chain Reaction zaznamenala prevažne sklamanie a herec následne pocítil tvrdý pád na dno. Takýto stav ho ale nezlomil, ba práve naopak, pomohol mu k lepšiemu.

Odporúčané
Keanu Reeves si mal zahrať v Hobbs & Shaw. O akú postavu by mohlo ísť a uvidíme ho v prípadnej dvojke? Keanu Reeves si mal zahrať v Hobbs & Shaw. O akú postavu by mohlo ísť a uvidíme ho v prípadnej dvojke? 6. augusta 2019, 22:51

Keanu sa zlepšil vo svojich výkonoch a začal si dôslednejšie vyberať budúce projekty. Celý svet následne prekvapil v momente, keď aj napriek sľubovanému honoráru vo výške 11 miliónov dolárov prejavil poriadnu dávku rozumu a odmietol účinkovanie v pokračovaní filmu Speed, tentokrát s podtitulom Cruise Control. Prednosť totiž nedostalo iba turné s kapelou, ale aj natáčanie vynikajúcej hororovej drámy The Devil's Advocate. Reeves sa dokonca vzdal celého jedného milióna iba kvôli tomu, aby mohol byť obsadený aj Al Pacino. Práve s ním si mohol zahrať aj v nezabudnuteľnom skvoste od režiséra Michaela Manna, Heat, rozhodol sa však pre úlohu Hamleta, ktorého stvárnil v divadelnej produkcii Manitoba Theatre Centre vo Winnipegu.

Prišiel ale rok 1999, ktorý sa niesol jednak v duchu revolučného, nesmierne kladne prijatého a dnes už kultového sci-fi počinu od súrodencov Wachowských, The Matrix, no na strane druhej bude predstaviteľovi Nea už navždy pripomínať obdobie, kedy dostával jeho súkromný život jednu krutú ranu za druhou. Keanuho priateľka, Jennifer Syme, totiž tesne pred začiatkom nového milénia porodila, žiaľ, mŕtve dievčatko, ktoré malo dostať meno Ava Archer Syme Reeves. S touto tragédiou sa už dvojica nikdy nedokázala vyrovnať, takže mohlo nasledovať iba jediné. Odlúčenie a definitívny rozpad ich vzťahu. Život síce pokračoval ďalej a Reeves s hraním rozhodne neprestával, okrem počinu The Gift sa však niekoľko nasledujúcich snímok s príliš kladným ohlasom nestretlo.

Keanu Reeves vo filme John Wick (2014)

Keanu Reeves: Muž mnohých pádov a vzostupov, ktorý musel prekonať nejednu bolestivú skúšku

Spomeňme aspoň projekty ako The WatcherThe ReplacementsHard Ball či Sweet November. V apríli 2001 však došlo k ďalšiemu hroznému nešťastiu, a to keď kokaínom nadopovaná Jennifer opustila večierok Marilyna Mansona a krátko nato pri ťažkej autonehode aj zahynula. Keanu tak schytal ďalší nepríjemný úder a v priebehu dvoch rokov nestratil iba dieťa, ale aj svoju najväčšiu lásku. Herec s odstupom času prezradil, že mu s bolesťou pomáhala bojovať najmä jóga a tiež rôzne meditácie. Skutočne nezávideniahodnú životnú etapu ale pomaličky vystriedali premiéry výraznejšie zárobkových projektov, medzi ktorými sa nachádzajú napríklad dve pokračovania už spomínaného Matrixu, The Matrix ReloadedThe Matrix Revolutions, no priestor si zaslúži aj taký Constantine z roku 2005.

Odporúčané
Šéf Marvelu Kevin Feige: Keanu Reevesovi voláme ohľadom takmer všetkých našich filmov Šéf Marvelu Kevin Feige: Keanu Reevesovi voláme ohľadom takmer všetkých našich filmov 19. júna 2019, 23:52

Úloha exorcistu Johna Constantina bola pre neho ako stvorená a herec dal všetkým jasne najavo, že je opäť raz v skvelej forme. Znova sa ale dostavilo obdobie kolísavých výkonov a Reevesa sme tak mohli vidieť hneď v niekoľkých rôznych polohách či filmových žánroch, pričom medzi tie divácky najzaujímavejšie môžeme s pokojným svedomím zaradiť kriminálnu drámu Street Kings, kde nás azda všetkých posadil na zadok, ďalej katastrofické sci-fi The Day the Earth Stood Still, akčné fantasy 47 Ronin, úžasného Johna Wicka či na pohľad lákavú jednohubku s názvom Knock Knock. V roku 2013 skúsil šťastie ako režisér, nevýraznou snímkou Man of Tai Chi však príliš nezabodoval. Čo sa Keanuho nadchádzajúcich projektov týka, čaká nás viacero obsahovo veľmi odlišných záležitostí.

Zahrá si v hororovom thrilleri The Neon Demon, dystopickom milostnom príbehu The Bad Batch, no všetci sa aj tak najviac tešíme na Johna Wicka s poradovým číslom dva. Reeves žije momentálne v byte nachádzajúcom sa na newyorskom Manhattane a pokiaľ sa nepodieľa na natáčaní či vystupovaní s kapelou, navštevuje svoju sestru Kim, ktorá zvádza už dlhé roky boj so zákernou leukémiou. Herec vlastní motorku 850cc Norton Combat Commando z roku 1974, pričom svoje časté nočné jazdy bez svetiel označuje slovami „demon ride“. Pri jednej z takýchto diabolských jázd havaroval neďaleko Topanga Canyon a okrem zlomených rebier skončil aj s natrhnutou slezinou. Na otázky novinárov odpovedá len nerád, a preto bol pre verejnosť vždy veľkou neznámou.

Domov
Zdieľať
Diskusia