Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2023, 19:00
Čas čítania 0:45
Lukáš Čelka

Vyskúšal som si samurajský tréning: naučil som sa, ako katanou za 600 eur rozťať nepriateľovi hlavu (VIDEO)

REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA SKÚŠKA OHŇOM
Uložiť Uložené
Toto je video iba pre predplatiteľov
ale už od 2,99
môžeš sledovať všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni video cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 150005 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Šermovať japonským mečom je omnoho náročnejšie, ako sa môže zdať. V novom diele Skúšky ohňom zistíš, ako vyzerá bojové umenie samurajov v praxi.

Všetci síce poznáme odvážnych samurajov z filmov, no len málokto vie, že majstrov samurajského umenia kenjutsu máme aj na Slovensku. Fascinovaný týmto zistením som sa mu rozhodol priučiť aj ja pod vedením senseja Lukáša Turanského z Ganryu Jima Dojo.

Lukáš mi ukázal základné techniky boja katanou, ktoré som si neskôr overil aj počas nemilosrdných sparingov s mäkčenými mečmi. Na záver ma obliekol do slávnostnej samurajskej róby, ktorá aj so zbraňami stojí takmer 1 400 eur, a nechal ma otestovať si svoje čerstvo nadobudnuté schopnosti počas skúšky v sekaní známej ako tamešigiri. 

Samurajský sparing.
Samurajský sparing. Zdroj: Refresher/Gabriel Kotrha

Ako mi sensej prezradil, jeho žiakov na kenjutsu láka najmä to, že ide o jedno z mála bojových umení, v ktorých sa trénuje aj s ostrým mečom. Popravde mňa tento „benefit“ viac stresoval, ako som si ho užíval. Celý čas sa ma držal strach, aby som si neodfikol prst. Na druhej strane s mečom som sa cítil naozaj nebezpečne. 

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Cítiť sa nebezpečným a byť skutočne nebezpečný je však veľký rozdiel. Ako mi to teda, úprimne, išlo? Či som v sebe objavil skrytý talent a potenciál stať sa skutočným kenšim (japonský šermiar, pozn. red.), zistíš v novom diele videosérie reportáží Skúška ohňom.

Skúška v sekaní.
Skúška v sekaní. Zdroj: Refresher/Gabriel Kotrha
Domov
Zdieľať
Diskusia