Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 8:04
Jana Chovancová

Slovenka Marcela stavia domy na Bali: Za cenu garsónky v Bratislave tu môžeš mať domček so záhradou a s bazénom (Rozhovor)

Slovenka Marcela stavia domy na Bali: Za cenu garsónky v Bratislave tu môžeš mať domček so záhradou a s bazénom (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/Radoslav Bali
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Koľko stojí dom na Bali, aké materiály sú vhodné na stavbu, ale aj to, na čo by si si mal dať pozor, ti v rozhovore prezradí Marcela.

„Za domček s bazénom na Bali zaplatíš rovnakú sumu, ako keby si si v Bratislave kúpil garsónku. Pri stavbe sa však oplatí používať kvalitnejšie materiály odolnejšie voči vlhkosti a plesniam. Raz som nechala rifle v dome sedem týždňov, a keď som sa vrátila, rástli z nich huby,“ hovorí Slovenka Marcela, ktorá na Bali žije už desať rokov. 

Presťahovala sa sem v roku 2013, keď dostala štipendium na štúdium tradičného tanca. Dnes sa venuje dizajnu a stavbe domov, no jej srdcovou záležitosťou je aj cestovný ruch a sprevádzanie turistov naprieč ázijskými krajinami. „Bol to zvláštny začiatok. Tá Indonézia ma po štúdiu stále ťahala späť, zaľúbila som sa najmä do Bali, lebo je skvelou harmóniou medzi východným a západným štýlom života.“ 

V Refresheri nás zaujímalo, koľko na ostrove stojí stavba domu, či na tom dokáže Marcela zarobiť, no aj to, ako vysoká výstavba v krajine ovplyvňuje domácich a miestnu prírodu. Marcela všetky otázky zodpovie a priblížila nám život v indonézskej provincii. 

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame článkami aj o cestovaní. Nájdeš tam napríklad tipy na lacné letenky, zaujímavosti z rôznych kútov sveta aj užitočné rady pri cestovaní. Okrem toho si prečítaš aj nadupané rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Odporúčané
Cestovala som po Srí Lanke: Je to krajina zvláštnych zamestnaní, človeku zaplatíš za to, že ti na WC odmotá a podá toaleťák Cestovala som po Srí Lanke: Je to krajina zvláštnych zamestnaní, človeku zaplatíš za to, že ti na WC odmotá a podá toaleťák 30. septembra 2023, 9:30

Čo sa dialo po ukončení tvojho štúdia? 

Aby som veci uviedla na pravú mieru, navštevovala som ročný študijný program, no nemám žiaden titul tradičnej tanečnice. (smiech) Môže sa tam prihlásiť ktokoľvek do 30 rokov. Po štúdiu som sa začala venovať turizmu a tomu sa venujem doteraz. Sprevádzam turistov v podstate po všetkých krajinách Ázie. Keď prišiel covid, lietanie sa zrazu zastavilo a všetky moje biznisy a produkčné práce sa zastavili spolu s ním. Ľudia nemohli prísť za mnou, ja za nimi. 

Marcela si na Bali postavila svoj vysnívaný dom.
Marcela si na Bali postavila svoj vysnívaný dom. Zdroj: Marcela

Zmenilo sa niečo počas obdobia trvania pandémie? 

Zmenilo sa to, čomu som sa venovala. Pred šiestimi rokmi som si postavila svoj dom. Časom som nazbierala nejaké skúsenosti so stavbou v Indonézii a stretla som svojho bývalého partnera, ktorý sa tomu rovnako venoval. Začali sme sa stavbe a projektovaniu domov venovať profesionálne, založili sme si firmu a covidové roky sme strávili tým, že sme stavali vily a robili sme rôzne obchody aj yoga shala.

V Európe sme zvyknutí, že existujú nejaké územné plány, pravidlá, katastrálne úrady a podobne. Tu je to všetko tiež, ale je to viac v štýle „punk“ a každý si robí, čo chce.

Je na Bali veľa Slovákov, ktorí sa venujú niečomu podobnému? 

Poznám veľa ľudí, ktorí sem prišli a začali budovať a prenajímať vily. Ja ich chápem. Pri tých cenách nehnuteľností v Európe sa im ani nečudujem. Za cenu garsónky v Bratislave tu môžeš mať domček s vlastným bazénom. Ďalšia vec, nehnuteľnosti sú tu veľmi rentabilné, čo znamená, že za pár rokov získaš peniaze späť. Sú to veľmi dobre investované peniaze, návratnosť je veľmi rýchla. Kto má odvahu a biznisové premýšľanie, ten sa do toho pustí. 

Koľko eur vyjde cudzinca dom na Bali?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 145730 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Za koľko eur si môžeš postaviť dom na Bali.
  • Ako dokázala postaviť dom bez stavebného vzdelania.
  • Aké materiály si vyberá, aby doma nemala plesne.
  • Ako to je s vlastníctvom pozemkov.
  • Ako výstavba vplýva na miestny ekosystém.
  • Prečo nemá rada turistov z Ruska a Bieloruska.
Domov
Zdieľať
Diskusia