Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2023, 11:51
Čas čítania 2:29
Ema Stanovská

Práca ti môže doslova „kradnúť dych“. Čo je fenomén „e-mailového apnoe“, ktorý zhoršuje úzkosti aj imunitný systém?

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Termín „e-mailové apnoe“ vymyslela manažérka zo Sillicon Valley Linda Stone. Všimla si, že pri čítaní pracovných mailov zadržiava dych. Spolu s odborníkmi začala upozorňovať na problémy, ktoré môže tento zlozvyk spôsobiť.

Počul si už o spánkovom apnoe? Ide o poruchu, pri ktorej človek počas spánku na nejakú chvíľu prestane dýchať. Možno si nevedel, že niečo podobné sa deje aj počas práce za počítačom – hoci v tomto prípade nejde o fyziologickú poruchu, ale podvedomý stav, ktorý však môže mať negatívne dôsledky na zdravie.

Ako prvá prišla s termínom „e-mailové apnoe“ spisovateľka, výskumníčka a bývalá riaditeľka spoločností Apple a Microsoft Linda Stone. Ešte v roku 2007 si všimla, že pri sústredenom písaní za počítačom zadržiava dych alebo dýcha veľmi plytko. Svoju teóriu sa rozhodla overiť aj na iných ľuďoch.

Na dýchanie pri práci nemyslíme

Ako píše bývalá manažérka pre portál Huffington Post, v rámci experimentu pripevnila 200 účastníkom na uši klipy, ktoré zaznamenávali ich hladinu stresu pri písaní pracovných e-mailov a správ. Zistila, že fenomén „e-mailového apnoe“ malo až 80 percent ľudí. Následne robila v rámci prieskumu rozhovory s náhodnými ľuďmi v kaviarňach, kanceláriách a na ulici, ale aj lekármi, psychológmi, kardiológmi a neurovedcami. Tí jej teóriu potvrdili.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Prečo je to tak? „Pri práci za počítačom alebo notebookom sedíme v polohe, pri ktorej sa nedokážeme naplno nadýchnuť a vydýchnuť. Sme zhrbení, paže aj ramená máme pred sebou. Očakávanie pri otváraní firemných správ vo všeobecnosti sprevádza nádych, ale len zriedka nasleduje úplný výdych,“ vysvetlila Linda Stone. 

„E-mailové apnoe je prejavom reakcie nášho tela na stres,“ povedal pre New York Times profesor psychiatrie Stephen Porges, ktorý sa špecializuje na autonómny nervový systém.„Keď čelíme nejakému podnetu, náš nervový systém sa snaží rozlúštiť, či ide o hrozbu. Toto sústredenie a pozornosť si vyžaduje duševné úsilie, ktoré spustí reťazec fyziologických zmien vrátane plytšieho dýchania a spomalenia srdcovej frekvencie. Tým sa telo snaží ‚upokojiť‘ a zlepšiť sústredenie. Ide o podobnú reakciu ako pri mačkách, ktoré tesne pred útokom stuhnú a dýchajú veľmi plytko.“

Smutným faktom je, že v súčasnosti sa už pracovná komunikácia neobmedzuje len na e-mailové servery, ako je Outlook či Gmail. Veľa ľudí dnes so svojimi kolegami a nadriadenými komunikuje cez viacero kanálov ako Slack, Teams, Facebook, Whatsapp či dokonca Instagram. Práca teda „číha“ naozaj na každom rohu.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia