Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Práca ti môže doslova „kradnúť dych“. Čo je fenomén „e-mailového apnoe“, ktorý zhoršuje úzkosti aj imunitný systém?

Úzkosti aj slabá imunita

Linda Stone v spolupráci s Národným inštitútom zdravia zistila, že plytké dýchanie narúša rovnováhu kyslíka, oxidu uhličitého a oxidu dusnatého, čím sa naše telo dostáva do biochemickej nerovnováhy. To prispieva k vyššiemu riziku vzniku chorôb súvisiacich so stresom, kam patria napríklad poruchy imunity či pozornosť, ale aj také vážne ochorenia, ako je astma, depresia a obezita.

Odporúčané
Dana prekonala anorexiu: Stratila som menštruáciu aj chuť na sex. Spúšťačom boli poznámky o mojich stehnách a Instagram Dana prekonala anorexiu: Stratila som menštruáciu aj chuť na sex. Spúšťačom boli poznámky o mojich stehnách a Instagram 12. mája 2024, 12:30

Následkom plytkého dýchania sa aktivuje sympatický nervový systém, ktorý spúšťa reakciu „bojuj alebo uteč“. Pečeň začne do krvi uvoľňovať glukózu a cholesterol a zvyšuje sa aj náš srdcový tep – všetko, čo naše srdce „nemusí“. Ak zostaneme v tomto stave „núdzového dýchania“ dlhší čas, môže to ovplyvniť nielen spánok, pamäť a učenie, ale aj zhoršiť duševné a fyzické ťažkosti. 

Technológiami proti technológiám

Najefektívnejšou metódou, akou môžeš predísť rizikám spojeným s „e-mailovým apnoe“, je podľa vedkyne vedomé bránicové dýchanie. Portál Psychology Today v tejto súvislosti radí dať si raz za čas od práce pauzu a sústrediť sa len na tri dlhé nádychy a výdychy.

Sleduj, ako ti bránica stúpa a klesá, a v duchu si opakuj: Nádych, viem, že vdychujem. Výdych, viem, že vydychujem. Dôležité sú najmä dlhé výdychy. Užitočné môžu byť aj dychové techniky, ktoré sa využívajú v bojových umeniach a joge. Keď zistíš, že v skutočnosti máš čas na pár sekúnd odpútať svoju pozornosť od povinností, upokojí sa tvoje telo aj myseľ.

Linda Stone prišla aj s termínom Conscious Computing (vo voľnom preklade „vedomá práca za počítačom“), ktorý označuje využitie technológií a metód, ktoré odstraňujú nežiaduce rušivé vplyvy počas práce za obrazovkou. Patria tam napríklad aplikácie ako Freedom, Isolator, RescueTime, LeechBlock, Turn Off the Lights, ktoré na počítači dočasne deaktivujú všetko, čo ťa rozptyľuje, alebo ťa prinútia naplno sa koncentrovať na dôležitú úlohu.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia