Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2023, 18:00
Čas čítania 3:16
Dominik Vetrák

RECENZIA: Nimona od Netflixu – nič krajšie zo sveta queer a transrodovosti tento rok neuvidíš. Je to však kvalitný animák?

RECENZIA: Nimona od Netflixu – nič krajšie zo sveta queer a transrodovosti tento rok neuvidíš. Je to však kvalitný animák?
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NIMONA
Uložiť Uložené

Netflix vydal jeden z najočakávanejších animákov roka, ktorý predtým Disney zrušilo. Oplatilo sa naň čakať a v čom je unikátny?

Štúdiá Annapurna Interactive a Netflix si zaslúžia veľkú pochvalu. Zachránili animák Nimona, ktorý štúdio Disney zrušilo tesne pred jeho dokončením, pretože na jeho pomery bolo až príliš LGBTI+. Nimona je veľká alegória na tranzíciu a transrodových ľudí.

Hlavná postava Nimona odkazuje na množstvo stereotypov spojených s transrodovými ľuďmi a veľmi citlivo zosobňuje ich útrapy a bolestivé myšlienky. To všetko bez toho, aby bola sama transrodovým človekom. 

Odporúčané
10 najočakávanejších filmov v kinách do konca roka 2023 10 najočakávanejších filmov v kinách do konca roka 2023 4. júla 2023, 12:30

Nimona je metafora na transrodových ľudí 

Nimona je takzvaný shapeshifter. Dokáže sa zmeniť na úplne hocičo, čo si predstaví. Vo filme spolupracuje s odvážnym rytierom, ktorého úlohou je zabíjať „monštrá“, akým je z pohľadu spoločnosti aj Nimona. Nemá pevnú formu, dokáže meniť svoj vzhľad, podstatu a je to pre ňu úplne prirodzené.

Nimona
Zdroj: Netflix / The One

Naopak, úplne neprirodzené pre ňu je, keď musí byť vo forme, s ktorou sú stotožnení ostatní ľudia v jej okolí a spoločnosť ako taká. Je to jedna z mnohých metafor toho, ako okolie od transrodového človeka požaduje, aby bol „normálny“. Ignoruje pritom pocity daného človeka a to, ako vníma samého seba. 

Vtipné a sympatické postavy si zamiluješ

Dôležitú rolu v príbehu má spomínaný rytier Ballister (Riz Ahmed z minisérie The Night Of). Nimonu spočiatku vníma ako príšeru, pretože ho k tomu celý život viedla spoločnosť a ňou nastavené pravidlá. Xenofóbia je ďalšou silnou témou snímky, keď tvorcovia ukazujú strach ľudí z neznámeho či iného vo všetkých formách (tvorcovia sa neobmedzujú na rasu a idú skôr do hĺbky podstaty ľudí a ich charakteristiky než len zovňajška). 

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 26. apríla 2024, 14:30

Ballister postupne začne chápať, prečo je inakosť Nimony úplne normálna. Ballisterov prerod z jemne transfóbneho človeka na chápajúceho jedinca, ktorý pred Nimonou otvoril svoje srdce, je trochu povrchný a málo prepracovaný, ale spĺňa účel. Scenár však nešiel veľmi do hĺbky a nezobrazil komplexnejšie úvahy o tom, ako postavy vnímajú queer a LGBTI+ témy vo filme a z akých dôvodov menia svoje názory a postoje. 

Nimona
Zdroj: Netflix

Tieto témy slúžia primárne na to, aby ukázali trápenie a každodenné problémy transrodových ľudí. To niekedy prerastie až do nenávisti, ktorú voči nim spoločnosť prechováva. Divák čelí dosť intímnym a emotívnym pocitom, ktoré ho prinútia zamyslieť sa nad svojimi postojmi.

Metafory o zmene vzhľadu a podstaty Nimony sú úzko previazané s motívmi tranzície. Scén, ktoré evokujú psychické problémy transrodových ľudí, je vo filme mnoho, no nie všetky sú úplne jednoznačné. Úžasná je napríklad scéna, v ktorej sa Nimona prvýkrát premení pred očami Ballistera.

Nachádzajú sa vtedy v šatníku a Nimona z neho vyjde premenená z človeka na nosorožca. Nimona tak zažíva doslovné zobrazenie metafory coming out of the closet (vyjsť zo šatníka), ktoré sa používa na to, keď niekto verejne oznámi svoju sexuálnu orientáciu či rod. 

Nimona
Zdroj: Netflix
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia