Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
4. júla 2023, 12:30
Čas čítania 3:44
Dominik Vetrák

10 najočakávanejších filmov v kinách do konca roka 2023

10 najočakávanejších filmov v kinách do konca roka 2023
Zdroj: Apple TV+/Warner Bros. Discovery
FILMY A SERIÁLY NAJOČAKÁVANEJŠIE FILMY ROKA 2023
Uložiť Uložené

Aké filmy ešte uvidíme do konca roka 2023? Na ktoré sa oplatí zájsť do kina?

Letná blockbusterová sezóna je v plnom prúde a hollywoodski tvorcovia premietajú v kinách každý víkend nejakú novinku. Nezmení sa to ani v nabitom júli, veľkolepé a očakávané snímky sú na programe až do konca roka. V tomto článku je 10 najočakávanejších filmov, ktoré budú v kinách do začiatku roka 2024. 

Odporúčané
10 najlepších detských hereckých výkonov všetkých čias. Toto sú najmladší herci nominovaní na Oscara, ktorí prekonali dospelých 10 najlepších detských hereckých výkonov všetkých čias. Toto sú najmladší herci nominovaní na Oscara, ktorí prekonali dospelých 13. júna 2023, 12:30

1. Mission: Impossible: Odplata – Prvá časť – 13. júl (réžia: Christopher McQuarrie)

Tom Cruise bude skákať do priepasti na motorke, zničí historickú lokomotívu, predstaví akčnú sekvenciu s ponorkou, adrenalínovými naháňačkami na autách a ďalšími kaskadérskymi kúskami. Mission: Impossible 7 vyzerá v traileroch ako vrchol série s poriadne napínavými scénami.

Cruisea okrem starej partie doplnia nové postavy, ktoré si zahrali Hayley Atwell (Agent Carter), Pom Klementioff (Strážcovia galaxie) či Esai Morales (Ozark) v role hlavného záporáka.

2. Oppenheimer – 20. júl (réžia: Christopher Nolan)

Režisér Christopher Nolan (Interstellar, Tenet) rozpovie príbeh o tom, ako vznikla atómová bomba a ako sa o to pričinil Robert Oppenheimer (vo filme si ho zahral Cillian Murphy z Peaky Blinders).

Historická dráma bude mať približne 3 hodiny a okrem veľkolepého výbuchu atómovky ukáže aj to, ako druhá svetová vojna a snaha ukončiť ju jadrovou zbraňou ovplyvnila rodinné vzťahy ľudí, ktorí ju vyrábali. Niektoré časti snímky budú čiernobiele.

Ide o scény z pohľadu iných historických osôb, ktoré vznik atómovej bomby vnímali úplne inak ako hlavná postava Oppenheimer, ktorého očami budú diváci príbeh spracovávať. Okrem Murphyho si zahrali aj Robert Downey Jr. (Iron Man), Emily Blunt (Edge of Tomorrow) či Matt Damon (Martian).

3. Barbie – 20. júl (réžia: Greta Gerwig)

Scenáristicko-režisérska dvojica Noah Baumbauch a Greta Gerwig (majú za sebou snímky ako Marriage Story či Little Women) sa pokúsila vytvoriť satiru modernej spoločnosti tlačiacu na nezdravé a nereálne ideály krásy.

Odporúčané
Najlepšie filmy do konca roka budú v kine a na Netflixe Najlepšie filmy do konca roka budú v kine a na Netflixe 3. októbra 2023, 14:30

Hlavné roly Barbie a Kena si zahrali Margot Robbie a Ryan Gosling, no v snímke bude oveľa viac verzií týchto postáv (tak ako to je aj v skutočnosti pri výbere rôznorodých bábik podľa ich vzhľadu či zamestnaní).

4. The Creator – 5. október (réžia: Gareth Edwards)

The Creator je prvým filmom scenáristu a režiséra Garetha Edwardsa (Godzilla, Rogue One: A Star Wars Story) od roku 2016. Veľké očakávania vzbudzuje aj fakt, že ho nakrútil s kameramanom Greigom Fraserom (Duna, The Batman). Hlavnú rolu v snímke stvárnil John David Washington (BlackKklansman).

 

Zahral si vojaka Joshuu na misii zachrániť ľudstvo, ktoré sa chystá zničiť umelá inteligencia. Lenže keď Joshua zistí, že onou zbraňou, ktorú na to AI využije, je dieťa s umelou inteligenciou, odmietne ho chladnokrvne zabiť.

Sci-fi The Creator v teaser traileri odhaľuje pekný vizuálny štýl s draho vyzerajúcimi sci-fi scénami. Okrem Johna Davida Washingtona (Tenet) si v snímke zahrali aj Gemma Chan (Eternals) či Ken Watanabe (Inception).

5. Killers of the Flower Moon – 19. október (réžia: Martin Scorsese)

Ešte predtým než táto dráma zavíta na Apple TV+ (Apple financoval celý film), vychutnajú si ju diváci v kinách. Scorsese snímku nakrútil podľa rovnomennej knižnej predlohy. Jej príbeh sa odohráva v 20. rokoch 20. storočia a opisuje sériové vraždy amerických Indiánov z kmeňa Osedžov. Tie sa začali diať po tom, čo na ich území objavili ropu.

Išlo o jeden z prvých prípadov vraždy, na ktorom pracovala FBI. Scenár v spolupráci so Scorsesem napísal Eric Roth (Duna, A Star is Born). Hlavným kameramanom je Rodrigo Prieto (Vlk z Wall Street, Argo) a okrem Leonarda DiCapria si vo filme zahrali aj Robert De Niro, Jesse Plemons, Brendan Fraser či John Lithgow.

Podľa traileru a zahraničných recenzií sa diváci môžu tešiť na emotívnu drsnú sociálnu drámu s fantastickými hereckými výkonmi.

6. Ninja korytnačky: Mutantský chaos – 3. august (réžia: Jeff Rowe, Kyler Spears)

Seth Rogen (The Interview, Sausage Party) sa podieľal na vzniku nového animáka o Ninja korytnačkách s animačným štýlom pripomínajúcim Spider-Man: Into the Spider-Verse. Ninja korytnačkám to tu sekne a v traileri sa tvorcom darí prezentovať aj podarený humor či dizajn súbojov a monštier. Bonusom je režisérske duo, ktoré pracovalo na chválenom animáku Mitchells vs Machines.

7. Duna 2 – 2. november (réžia: Denis Villeneuve)

Kto by sa netešil na dvojku po famóznej jednotke? Nakrútili ju rovnakí tvorcovia a prizvali si nových hercov. Okrem preživších z prvej časti stvárnia nové postavy Florence Pugh (Black Widow), Austin Butler (Elvis), Léa Seydoux (James Bond) či Christopher Walken (Severance).

Odporúčané
10 najočakávanejších letných peciek roka 2023 – marvelovky, Spider-Man, Indiana Jones či Mission: Impossible musíš vidieť 10 najočakávanejších letných peciek roka 2023 – marvelovky, Spider-Man, Indiana Jones či Mission: Impossible musíš vidieť 29. apríla 2023, 14:30

Hlavnou postavou bude stále Paul Atreides (Timothée Chalamet), ktorý bude spoznávať kultúru a život Fremenov. Už prvý trailer Duny 2 vyvolal v divákoch nadšenie, a to najmä vďaka bombastickému vizuálu. V tomto prípade je IMAX kino povinnosťou. 

8. The Marvels – 9. november (réžia: Nia DaCosta)

Captain Marvel, Ms. Marvel a Proton. To je trojica hrdiniek, ktoré osud a vesmírne sily spoja v komiksovej snímke The Marvels. Tvorcovia držia dej a ďalšie detaily pod rúškom tajomstva, a tak je známe len to, že Kamala (Ms. Marvel) si prehodí miesta s Captain Marvel vždy, keď použije svoje schopnosti. Spoločne sa budú musieť postaviť veľkej vesmírnej hrozbe.

9. Napoleon – 23. november (réžia: Ridley Scott)

Ridley Scott je na nezastavenie. Produkuje rôzne seriály, píše scenáre svojich filmov a nakrúca jeden veľký film za druhým. Okrem Napoleona s Joaquinom Phoenixom, ktorého ešte len dokončuje, už naplno pracuje na pľaci dvojky Gladiátora (na ktorom nedávno horeli ľudia v nepodarenom kaskadérskom kúsku). 

Napoleon bude historický veľkofilm, ktorý zobrazí najväčšie historické momenty jedného z najslávnejších vojenských stratégov a veliteľov. Okrem Phoenixa si v snímke zahrala aj Vanessa Kirby (Mission: Impossible). 

Wonka Napoleon
Zdroj: Apple TV+/Warner Bros. Discovery

10. Wonka – 14. december (réžia: Paul King)

Timothéeho Chalameta uvidíme ako šéfa továrne na čokoládu zo svetoznámej rozprávky Charlie a továreň na čokoládu. V minulosti túto postavu stvárnili Gene Wilder a Johnny Depp. Táto verzia však zachytí Willyho Wonku v oveľa mladšom veku a zobrazí jeho začiatky. Film bude mať muzikálové čísla. Zaujímavé je, že v čase premiéry bude mať za sebou takmer dvojročnú postprodukciu. 

Wonka Napoleon
Zdroj: Apple TV+/Warner Bros. Discovery
Domov
Zdieľať
Diskusia