Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. júna 2023, 12:30
Čas čítania 4:07
Dominik Vetrák

10 najlepších detských hereckých výkonov všetkých čias. Toto sú najmladší herci nominovaní na Oscara, ktorí prekonali dospelých

10 najlepších detských hereckých výkonov všetkých čias. Toto sú najmladší herci nominovaní na Oscara, ktorí prekonali dospelých
Zdroj: Netflix/Warner Bros. Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY HERCI HOLLYWOODSKI HERCI
Uložiť Uložené

Toto sú najlepšie herecké výkony hercov, ktorí na pľacoch filmov predviedli magnetické výkony predtým, ako mali 15 rokov.

Mnohí skvelí a slávni herci začínali v Hollywoode už ako deti. Niektorí dobrovoľne, iných k tomu donútili rodičia a nedopadlo to s nimi dobre. V dnešnom článku sa budú nachádzať iba herci, ktorí ako deti zahviezdili, a to bez ohľadu na to, či to v budúcnosti niekam dotiahli alebo nie. Nižšie je 10 hercov, ktorí ako deti predviedli herecké výkony hodné Oscara. Napokon, deväť z nich na toho Oscara aj nominovali. 

Odporúčané
10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 6. júla 2023, 14:30

1. Jodie Foster – Taxi Driver, 1976 (v čase nakrúcania mala 12 rokov)

Nominácia na Oscara: áno

Kultový film režiséra Martina Scorseseho v hlavnej role s Robertom De Nirom je povinnosťou pre každého filmového fanúšika. Jodie Foster v ňom hrá prostitútku, čo by nebolo nič zvláštne, no herečka mala vtedy len 12 rokov. Stvárniť taký typ postavy muselo byť pre dieťa nesmierne náročné. 

Herečka nedávno spomínala, že nikto netušil, ako jej postavu správne uchopiť, a ani režisér Martin Scorsese nevedel, ako ju režírovať, a tak to často nechal na ňu a jej hereckého partnera Roberta De Nira. 

2. Justin Henry – Kramer vs Kramer, 1979 – v čase nakrúcania mal 8 rokov

Nominácia na Oscara: áno (stal sa najmladším hercom nominovaným na Oscara)

Kramer vs Kramer je ďalší z radu úžasných filmov, ktoré treba vidieť. Okrem vynikajúceho Dustina Hoffmana a Meryl Streep v hlavných rolách sa diváci mohli pokochať aj vtedy len 8-ročným Justinom Henrym. Ten sa stal najmladším hercom nominovaným na Oscara. V dráme hral ich syna Billyho, ktorý trpí pre ich manželské nezhody a hádky. 

3. Abigail Breslin – Little Miss Sunshine, 2006 (v čase nakrúcania mala 10 rokov)

Nominácia na Oscara: áno

Breslin, ktorú väčšina divákov pozná zrejme z komédií Zombieland, očarila divákov a kritikov vo feel-good počine Little Miss Sunshine, kde hrala svojráznu, no milú Olive Hooverovú. V snímke hrali aj Paul Dano (Riddler v The Batman), Toni Collette (Hereditary), Steve Carell (The Office) či Bryan Cranston (Breaking Bad).

 

4. Quvenzhané Wallis – Beasts of the Southern Wild, 2012 (v čase nakrúcania mala 9 rokov)

Nominácia na Oscara: áno (stala sa najmladšou herečkou nominovanou na Oscara)

Deväťročné dievča si zahralo Hushpuppy, dobrodružne naladené dieťa na výlete v močiaroch v Louisiane. Quvenzhané podala očarujúci a výrazný herecký výkon na úrovni, ktorá prekvapila všetkých. Išlo totiž o jej úplne prvú rolu (neskôr sa objavila aj v snímke 12 Years a Slave). 

5. Harry Joel Osment – The Sixth Sense, 1999 (v čase nakrúcania mal necelých 12 rokov)

Nominácia na Oscara: áno

Osment sa síce vytratil z plátna a obrazoviek, no jeho nezabudnuteľný výkon a repliky, z ktorých sa stali kultové filmové citáty či memečka, už s divákmi ostanú navždy. Zahral si chlapca Colea Seara, ktorý spolupracoval s detským psychológom (Bruce Willis) v Shyamalanovej pecke Šiesty zmysel. Jeho pomoc polícii bola nesmierne užitočná, keďže chlapec dokázal vidieť duchov.

6. Hailee Steinfeld – True Grit, 2010 (v čase nakrúcania mala 13 rokov)

Nominácia na Oscara: áno

Len ťažko sa verí tomu, že milovaná herečka mala vo filme len 13 rokov. Už ako tínedžerka pôsobila veľmi vyspelo, a to ako hereckým prejavom, tak výzorom. Nečudo, že si ju bratia Coenovci vybrali spomedzi 15 000 ostatných uchádzačiek.

Odporúčané
Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) Hviezda telenovely Divoký anjel Facundo Arana v Let’s Dance: Janke Kovalčíkovej som nahral video, keď sa vydávala (Rozhovor) 3. marca 2024, 14:30

Hailee nakoniec vyhrala, a to vďaka svojej schopnosti stvárniť drzú prešibanú inteligentnú a až príliš sebavedomú tínedžerku, ochotnú vydať sa na nebezpečnú cestu divokým západom v snahe pomstiť smrť svojho otca. 

 

7. Anna Paquin – Piano, 1993 (v čase nakrúcania mala 11 rokov)

Nominácia na Oscara: áno (vrátane jeho zisku)

Paquin za svoj výkon nakoniec získala aj Oscara, a to celkom zaslúžene. V dráme Piano stvárnila Floru McGrath. Flora je dcéra ženy, ktorá sa rozhodla nerozprávať, a tak žije v tichosti od šiestich rokov. Komunikuje len skrz svoju hudbu na piane a znakovú reč. Paquin hrala ťažkú rolu jej dcéry a zároveň prekladateľky pre ostatných ľudí. 

 

8. Natalie Portman – Leon, 1994 (v čase nakrúcania mala 12 rokov)

Nominácia na Oscara: nie

Portman je jediná herečka z tohto zoznamu, ktorú Akadémia nenominovala na Oscara. Natalie si to určite zaslúžila, keď hrala veľmi komplexnú postavu s množstvom prejavených emócií. Jej tínedžerka Mathilda sa zamiluje do staršieho muža menom Leon (Jean Reno), ktorý sa o ňu stará potom, čo jej zabili rodičov. On sám je pritom nájomným vrahom.

Natalie rolu stvárnila veľmi profesionálne, čo sa nedá povedať o práci režiséra Luca Bessona. Ten jej detskú postavu značne sexualizoval, počínajúc jej výzorom a končiac jej správaním a scénami, v ktorých mala pôsobiť sexy (netreba zabúdať, že vtedy mala 12 rokov). 

„Ľudia ten film stále veľmi milujú a hovoria o ňom so mnou takmer viac ako o čomkoľvek inom v mojej kariére. Keď si ho však teraz pozriem, je to pre mňa nepríjemné a trápne, jemne povedané. Niektoré aspekty toho filmu... vnímam to komplikovane,“ vyjadrila sa Natalie Portman o problematických stránkach snímky pre magazín The Hollywood Reporter.

9. Saoirse Ronan – Atonement, 2007 (v čase nakrúcania mala 12 rokov)

Nominácia na Oscara: áno

V súčasnosti veľmi známa a obľúbená fantastická herečka začínala v Hollywoode takisto ako dieťa. Zaskvela sa vo viacerých projektoch, no najviac zrejme v dráme Atonement, za ktorú získala aj Oscara.

Odporúčané
Chuck Norris: v osemnástich narukoval do armády, vo Vietname prišiel o brata a dnes je hrdý republikán podporujúci Trumpa Chuck Norris: v osemnástich narukoval do armády, vo Vietname prišiel o brata a dnes je hrdý republikán podporujúci Trumpa 13. februára 2024, 12:30

V snímke stvárnila Briony, ktorá sa musí vyrovnať s následkami rozhodnutia, ktoré spravila ešte ako dieťa a ktoré navždy a drasticky poznačilo život jej sestry (Keira Knightley). Saoirse zo seba vydala maximum, a aj keď budeš jej postavu za jej činy pravdepodobne nenávidieť, ohromí ťa jej mrazivý herecký výkon.

10. Tatum O’Neal – Paper Moon, 1973 (v čase nakrúcania mal 10 rokov)

Nominácia na Oscara: áno

V skvelej dráme si Tatum zahrala s vlastným otcom (Ryan O’Neal), ktorý podobnú rolu zastával aj vo filme. Stvárnil podvodníka, ktorý spoznal Addie (Tatum) počas pohrebu jej matky. Addie odmieta tvrdenia, že je jej biologický otec, no súhlasí s tým, že osirotené dieťa odvedie k jej tete.

Oboch čaká dobrodružná cesta naprieč Amerikou, na ktorej spoznajú zaujímavých ľudí a obaja budú musieť čeliť svojim komplexným emóciám. Tie herečka Tatum zvládla stvárniť vzhľadom na svoj vek fantasticky.

 

Ďalšie skvelé detské herecké výkony:

11. River Phoenix – Stand by Me

12. Kirsten Dunst – Interview with the Vampire

13. Dakota Fanning – I am Sam, Man on Fire

14. Tye Sheridan – Mud

15. Aňa Geislerová – Requiem pro panenku

16. Patty McCormack – The Bad Seed

17. Brooklynn Prince – The Florida Project

18. Jacob Tremblay – The Room

19. Mackenzie Foy – Interstellar 
20. Mary Badham – To Kill A Mockingbird

Domov
Zdieľať
Diskusia