Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. júla 2023, 14:30
Čas čítania 5:27
Dominik Vetrák

10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi

10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi
Zdroj: Vertical entertainment
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Toto je 10 skvelých filmov, na ktorých konci čakalo divákov veľké prekvapenie. Videl si aspoň polovicu z nich?

V článku sa nachádzajú spoilery ku všetkým vymenovaným filmom. Ak si ich ešte nevidel, odporúčame najprv si ich pozrieť a naplno si užiť ich prekvapenia.

Prekvapivé konce či nečakané zvraty v snímkach sú niečím, čo miluje asi každý. Vybrali sme preto 10 vynikajúcich filmov, ktoré obsahujú parádne dejové zvraty. Pokúsili sme sa nájsť aj menej známe diela a rozhodli sme sa vynechať „prevarené“ celovečeráky, ktoré videl hádam každý, ako napríklad The Fight Club, The Usual Suspects, Psycho, Se7en, Memento, Shutter Island či The Prestige.

Odporúčané
Seriáloví „hrdinovia“, ktorých milujeme a fandíme im, aj keď sú vrahovia a odporní skazení ľudia Seriáloví „hrdinovia“, ktorých milujeme a fandíme im, aj keď sú vrahovia a odporní skazení ľudia 17. mája 2023, 12:30

1. Oldboy (2003), réžia: Park Chan-wook

Muža menom Oh Dae-su unesú a nedajú mu na to žiadny dôvod. O 15 rokov neskôr ho pustia na slobodu a on je pevne rozhodnutý urobiť všetko pre to, aby sa pomstil a svojho únoscu zabil. Spozná pritom krásne mladé dievča pracujúce v reštaurácii, ktoré sa mu rozhodne pomôcť. Nakoniec sa do seba zaľúbia a strávia spolu aj vášnivú noc.

Keď konečne nájde svojho únoscu, Oh Dae-su sa dozvie, že mu to urobil za to, čo spravil v minulosti. Jeho trestom bolo 15 rokov vo „väzení“, no ešte horšie bolo to, že žena, do ktorej sa zaľúbil a mal s ňou sex, je jeho dcéra. Ide o šokujúci a veľmi ťažko stráviteľný zvrat ako pre diváka, tak pre hlavnú postavu. 

P. S. V Oldboyovi je jedna famózna akčná sekvencia, na ktorú dodnes odkazujú ako filmoví či seriáloví, tak videoherní tvorcovia. Existuje aj hollywoodsky remake, ale nie je dôvod, prečo by si ho mal vidieť namiesto perfektného originálu.

2. Boys from Brazil (1978), réžia: Franklin J. Schaffner

Mladý lovec nacistov objaví v Argentíne ich sídlo, kde doktor Mengele plánuje niečo veľké. Len čo sa však dostáva bližšie k pravde, zavraždia ho. V jeho práci pokračuje postarší a najslávnejší lovec nacistov Lieberman, ktorý musí prísť na to, prečo sa nacisti chystajú zabiť 94 chlapov vo veku 65 rokov, ktorí žijú po celom svete a pracujú na úradníckych a štátnych pozíciách, pričom ani nie sú Židia. 

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

V druhej polovici filmu si začne všímať, že všetci títo muži mali syna, čiernovlasého, strohého, modrookého chlapca. Chlapci sú takmer identickí a dokonca sa rovnako správajú.

Ukázalo sa, že Mengele naklonoval Hitlera a v snahe vytvoriť jeho presnú kópiu nasimuloval detstvá jeho 96 klonov tak, aby sa čo najviac podobali detstvu skutočného Hitlera. Myslel aj na to, v akých životných a spoločenských podmienkach žijú, a na to, že im musí zomrieť ich 65-ročný otec, keď dovŕšia 14 rokov. Okrem vynikajúceho zvratu si diváci užili aj perfektné herecké výkony. 

3. Mist (2007), réžia: Frank Darabont

Keď mesto Maine obkolesí hustá a tajomná hmla, ľuďom chvíľu trvá, kým si uvedomia, že v nej číhajú vražedné, strašidelné príšery. Hlavná postava snímky David zoberie svojho syna a niekoľkých ďalších a podarí sa im autom utiecť. Keď im však dôjde benzín, rozhodne sa urobiť nemysliteľné.

Radšej všetkých zabije, než by sledoval to, ako sa k nim dostanú monštrá. Pre seba mu zostane v pištoli náboj, a tak vyjde z auta, aby ho príšery z hmly mohli zabiť. Vtedy uvidí z hmly vychádzať vojenské nákladné auto prevážajúce preživších. Diváci vo filme sledujú absolútne zdrveného muža, ktorý celkom zbytočne zabil svojho syna a ďalších ľudí.

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Zaujímavé je, že režisér a scenárista Frank Darabont (Vykúpenie z väznice Shawshank) úplne zmenil koniec z knihy od Stephena Kinga, podľa ktorej film nakrútil. V knihe sa nič také nestane a čitateľ si môže domyslieť, ako sa príbeh skončí. 

4. The Sting (1973), réžia: George Roy Hill

V centre diania sú Hooker (Robert Redford) a Gondorff (Paul Newmann). Tí vymyslia niekoľkovrstvový podvod na bohatého mafiána, ktorého v roku 1936 oberú o viac ako pol milióna dolárov (v prepočte na súčasné peniaze by mali hodnotu 11 miliónov dolárov). Ide po nich však FBI. Tá dostane Hookera a vydiera ho, aby zradil Gondorffa, ktorý po prevalení pravdy Hookera zabije.

FBI stihne Gondorffa zastreliť prv, než spácha ďalší zločin. Nakoniec sa ukáže, že FBI bola vymyslená a Hooker to celé s Gondorffom zohrali, aby zmiatli bohatého mafiána a aby mali pokoj od polície (tá sa podriadila vymyslenej FBI). S úsmevom na perách sa obaja chlapi vyberú v ústrety slobode s poriadnym balíkom peňazí. V snímke sa udeje viacero skvelých a nečakaných zvratov, ktoré treba vidieť na vlastné oči.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 136968 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pri ktorom filme o cestovaní v čase sa ti zo zvratov zamotá hlava a zažiješ totálny mindf*ck.
  • Ktoré čiernobiele klasiky by si mal vidieť, aby si zažil pôvodné filmové zvraty.
  • Ktorý horor s duchmi má bolestivý a depresívny dejový zvrat.
  • Ktorý trestuhodne prehliadaný a málo známy súdny thriller s Richardom Gereom a Edwardom Nortonom musíš vidieť.
Domov
Zdieľať
Diskusia