Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
RECENZIA: Nimona od Netflixu – nič krajšie zo sveta queer a transrodovosti tento rok neuvidíš. Je to však kvalitný animák?

Nimona je oveľa viac ako len úžasný LGBTI+ animák

Nimona je z hľadiska využitia queer a LGBTI+ tém absolútnym majstrovským dielom. Tvorcovia ich zobrazili veľmi emotívne, citlivo a dokázali diváka ponoriť do prežívania transrodových ľudí. Vďaka tomuto filmu si tak každý aspoň trochu vie predstaviť, čo zažívajú ľudia pri tranzícii či pred ňou, keď sa boja prezentovať svoju skutočnú sexuálnu orientáciu či rod. Film však funguje aj bez toho, aby sa naň divák pozeral ako na metaforu pre LGBTI+.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Nimona je stále iná ako ostatní ľudia v spoločnosti a práve preto ju všetci odvrhujú. Bojuje s predsudkami, neprávosťou a ľuďmi, ktorí v iných rozosievajú nenávisť a vyzývajú ich na nedôveru a strach z inakosti. Všetky tieto pocity a prvky správania nahrádzajú klasický formát záporáckych postáv. Vo filme je vlastne iba jedna taká postava, ktorá môže pôsobiť, že je nesmierne plochá a charakterovo vyprahnutá.

Nimona
Zdroj: Netflix

Originálna a inteligentná práca s charaktermi záporných postáv

Slúži ako zosobnenie nenávisti, xenofóbie a transfóbie, no nič iné ju necharakterizuje. Avšak bol to zrejme zámer. Tvorcovia ňou dokonale vystihli absurdnosť transfóbie a podobných pocitov či strachu z inakosti. Sú jednoducho bezpredmetné a nemajú logické opodstatnenie, rovnako ako motivácie hlavnej postavy.

V tomto prípade je veľmi dôležité uvedomiť si toto premostenie medzi zápletkou filmu a faktom, že je jednou veľkou metaforou pre všetky veci spojené s queer a LGBTI+ témami. Až potom dokáže divák doceniť všetky príbehové detaily a dejové línie.

Nádherná animácia, skvelí herci a podarený humor

Nimona sa môže pochváliť aj nádherným vizuálnym spracovaním, ktoré sa zameriava na detailnú mimiku a pohyby tela. Je jednoduché vyčítať z emócie v tvárach postáv, nad čím premýšľajú a čo v daných chvíľach cítia. Animácia však nezaostáva ani v akčných scénach. Fantastickí boli aj herci na čele s Chloë Grace Moretz, ktorá prepožičala hlas Nimone. 

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Film sme si veľmi užili, no je škoda, že z hľadiska dejovej štruktúry neponúkol komplexnejšie zápletku. Tá ponúka priestor pre dômyselné metafory, ale vo svojej podstate je dosť prostá a z hľadiska deja až príliš predvídateľná. Nimona je skvelý, nápaditý a prekvapivo vtipný animovaný film, ktorý si užijú ako deti, tak bežní a starší diváci. Zaslúži si veľmi silných osem a pol bodu z desiatich. 

Réžia: Nick Bruno, Troy Quane
Scenár: 
Robert L. Baird, Lloyd TaylorPamela Ribon
Žáner:
animovaný film
Dĺžka:
1h a 41 minút
Herci:
Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed
Kde si film môžeš pozrieť: 
Netflix
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia